Vali Baruş TRT GAP Radyosuna Değerlendirmelerde Bulundu

Vali Baruş TRT GAP Radyosuna Değerlendirmelerde Bulundu

Vali Aydın Baruş, TRT GAP Diyarbakır Radyosunun ‘Yöremizden' Programına canlı telefon bağlantısı ile katıldı. Programda 2020 yılı değerlendirilirken 2021 yılının beklentileri konuşuldu.
Program Sunucusu tarafından zor geçirilen 2020 yılının ilimiz açısından değerlendirilmesi 2021 yılından da beklentilerin sorulduğu canlı yayında;
Vali Aydın Baruş: “2020 yılı hem Dünya için hem Türkiye için hem de Malatya için zor bir yıl oldu. Malatya için daha zor bir yıl oldu çünkü sizlerin de bildiği gibi pandemi süreci hem ekonomik yönden, hem sosyal yönden toplumumuzu olumsuz etkiledi. Diğer taraftan 24 Ocak Sivrice merkezli depremde ilimizin önemli bir kısmı da etkilendi. 2020 yılına çok olumlu başlayamadık maalesef. 24 Ocak depreminde Dört vatandaşımız Malatya'da hayatını kaybetti. Daha sonrasında da meydana gelen artçı sarsıntılar devam etti, bugüne kadar da devam ediyor. Bu depremden dolayı yoğun bir çalışma dönemi içerisindeydik 2020 yılında. Depremde Malatya'nın da beş ilçesi etkilendi. Özellikle Pütürge, Doğanyol, Kale, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde çok sayıda bina hasar gördü. Bu depremden sonra yoğun bir faaliyet yürütüldü. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde ki kendileri hemen depremin ertesi günü bölgeyi ziyaret etmişti. İçişleri Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Sağlık Bakanımız da deprem gecesi ilimizdelerdi. Onların verdiği talimatlara uygun olarak hemen depreminin ardından iyileştirme çalışmaları başladı. Bu kapsamda çok sayıda vatandaşımıza devletimizin şefkat elini uzattık ve bu acil yardımlar kapsamında da yaklaşık 5000 vatandaşımıza 28 milyon civarında acil nakit yardımı yaptık. Yine çadır yardımları, konteyner yardımları, o konteyner ve çadırlarda kullanacakları malzemeler; yatak, ısıtıcı, gıda kolisi birkaç gün içerisinde tamamen bu acil ihtiyaçları giderdik. Bir de vatandaşlarımızın acil barınma ihtiyaçları kapsamında jandarmamız çok başarılı çalışmalar yaptı. Vatandaşlarımızın evinin yanına kadar gidip çadırlarını kurdu. Daha sonrasında çadır ve konteynerde barınmak zorunda kalan vatandaşlarımıza kalıcı mekanlara kavuşturulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yoğun bir çalışma başlatıldı. Bu kapsamda da yaklaşık 72.000 bina tarandı bu beş ilçemizde. 232.000 bağımsız bölüme kabul ediyor. Gerçekten deprem riski açısından çok ciddi ve önemli bir taramaydı. Bu hasar tespitleri neticesinde yaklaşık 6300 civarında bağımsız birimde konut olarak hasar olduğu tespit edildi. Tespitlerin arkasından da afet mevzuatına göre vatandaşlarımızın hak sahipliği işlemleri başlatıldı. Çevre ve şehircilik Bakanlığı, TOKİ eliyle inşaatları başlattı. İlimizde şu ana kadar 5024 konut ihalesi yapıldı. Şu ana kadar 517 konut vatandaşlarımıza teslim edildi. Şubat ayının başında da inşallah 678 konutu vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Yoğun inşaat faaliyeti devam ediyor. İnşaatlarımızın tamamına yakınını da haziran sonu itibari ile vatandaşlarımıza teslim edilmesini planlıyoruz.
Diğer taraftan da bildiğiniz gibi pandemi tedbirleri bütün illerimizde olduğumuz gibi Malatya'da da yoğun bir şekilde denetim faaliyetleri neticesinde olumlu sonuçlar alındı. Özellikle Kurban Bayramından önceki günlük vaka sayısı rakamlarına ulaşmamız sevindirici bir durum. Çok şükür hastanelerimizde bir yoğunluk yok. Vatandaşlarımızı uyarıyoruz, zaten gerekli uyarıları her gün devamlı yapıyoruz. Vatandaşlarımız da dikkat ediyorlar. Tedbirlere de alıştılar artık, hassasiyet oluştu toplumda. Tabii ki aşılama sürecinin başlamasıyla belli bir rehavet oluşabilir gibi endişemiz var. Vatandaşlarımızı dikkat etmeleri konusunda devamlı uyarıyoruz. Gerekli denetimler de çok sayıda ekiplerimizle birlikte yapılıyor, yoğun denetim faaliyetlerine devam ediyoruz. İnşallah aşılamanın da devam etmesi ile birlikte 2021 yılına büyük umutlarla gireceğimizi söylemek istiyorum. Malatya açısından da öyle Türkiye'miz açısından öyle. Malatya'da çok şükür ekonomik üretim faaliyetlerimiz bu salgın sürecinde, deprem sürecinde hiçbir şekilde durmadı, devam etti, fabrikalarımız üretim ve çalışmalarına devam etti. Devletimizin büyük yatırımları devam ediyor. İlimizde çok sayıda devlet yatırımı var, büyük çapta yatırımlarımız var. Geçenlerde Kömürhan Köprüsü, Elazığ ile aramızdaki ulaşımı sağlayan, Sayın Cumhurbaşkanımızın tarafından açıldı. Malatya çevre yolumuz büyük bir proje o halen devam ediyor. İnşallah önümüzdeki bir iki yıl içerisinde tamamlanacağını ümit ediyoruz. Büyük barajlarımız var. Baraj inşaatlarımız devam ediyor. Yine Organize Sanayi Bölgesi'nde büyük üretim merkezine sahip sanayicilerimiz tarafından yapılacak yatırımlarda kendilerine yardımcı oluyoruz. Çok şükür bu süreçte üretim faaliyetlerimiz aksamadı tabii ki bazı iş yerinin kapatılması nedeniyle o işyerleri sahipleri, esnafımız biraz sıkıntıya girdi ama devletimiz gerekli yardımları yapıyor inşallah onlarda bu süreci sağlıkla atlatacaklar. 2021 yılından ben çok umutluyum. Moralimiz düzelecek, ekonomimizde daha aktif hale gelecek diyen Vali Baruş, son olarak ‘Malatya için söylemek istediğiniz bir mesaj var mı? Sorusunu “Malatya hem sosyal açıdan hem ekonomik açıdan hareketli bir il. Ekonomik faaliyetler bakımından bölgenin önemli bir ili. Çok sayıda ilin yol kavşağında bulunan bir il. Vatandaşlarımızda devletine, milli değerlerine son derece bağlı insanlar. Bu salgın sürecinde, deprem sürecinde olumsuz etkilendiğimiz süreçte gerçekten vatandaşlarımız devletimizin sunmuş olduğu imkânlar çerçevesinde dayanışma halinde olarak bu süreci birlikte atlattık diyebiliriz. Önümüzdeki süreçte de bu birlik beraberlik, kardeşlik devam edecektir. İnşallah toplumsal dayanışma halinde önümüzde günlerde çok daha başarılı işlere imza atacağız diyorum. Malatyalılara da bu salgın sürecinde göstermiş oldukları hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum” diyerek cevaplandırıp programı sonlandırdı.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme