Vali Seddar Yavuz Başkanlığında Bağımlılık İle Mücadele İl Koordinasyon Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Vali Seddar Yavuz başkanlığında Valilik toplantı salonunda Bağımlılık İle Mücadele İl Koordinasyon Kurul Toplantısı gerçekleştirildi.

Malatya Valiliği 2 Nolu Toplantı Salonu'nda Vali Seddar Yavuz başkanlığındaki toplantıya; Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Vali Yardımcısı Talat Tabur, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, Jandarma Komutanı Kd. Alb. Tolunay Başer ve kurul üyeleri katıldı.
Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, uyuşturucuyla mücadelenin önemine değinen Vali Yavuz, bağımlılıkla mücadelenin ülkelerin en önemli sorunlarının başında geldiğini, bağımlılığın tüm alanlarında sıfır tolerans gösterilmesi gerektiğini, madde bağımlılığı ile mücadele konusunda herkesin, ilgili bütün kişi ve kurumların üzerine önemli görevler düştüğünü, uyuşturucu ile mücadelenin kararlılık ve süreklilik arz etmesi gerektiğini, madde kullanımına müsait olan metruk binaların ise bir an önce yıkılması, boş arazilerin kontrol edilmesi adına çalışmaların hızlandırılması gerektiğini bunların destekçisi ve yakın takipçisi olacağını söyledi.
Toplantıda, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri bağımlılık ile mücadele hakkında yapılan çalışmalar ve projeler hakkında kurul üyelerine bilgiler verdiler.
Toplantıda görüşülen ve alınan kararlar;

1.) Malatya Valiliği'nin 18 Yaşından Küçüklere Sigara, Uçucu, Uyuşturucu ve Çakmak Gazı Satışının Yasaklanması ve Buna Uymayanlara İdari Para Uygulanmasına Dair Genel Emirleri kapsamında (2024/4) il merkezide bulunan okul bölgelerinde faaliyet gösteren bakkal, büfe, market, çay ocağı ve kafelere tebligatlar il sağlık müdürlüğü ekiplerince yapılmıştır. 2024-2025 eğitim öğretim yılı boyunca tüm okul çevrelerinde Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince genel emirlere uymayan kişi ve işletmelere karşı denetimler artırılarak sıkı bir şekilde gerekli idari, adli ve para cezaları uygulanacaktır. Ayrıca diğer tüm ilçelerde de valilik genelgesi tebliğ edilerek denetimler sıkı bir şekilde sürdürülecektir.
2.) 4207 Sayılı Kanun Uygulamaları Gereğince Valilik İl Tütün Denetim Ekiplerince 2024 yılı 8 aylık süre zarfında Kamu ve Özel Hizmet alanlarında toplam 42.527 denetim yapılmış olup, toplu taşıma araçlarında ise 1.312 denetim yapılmıştır. Yapılan bu denetimlerde kanuna muhalefet eden işletme ve vatandaşlara 151.630 TL tutarında cezai işlem uygulanmıştır.
3.) İlimizde bulunan kamu sağlık tesislerimizde bulunan (5 hastane, 45 aile hekimliği birimi) sigara bırakma poliklinikleri haftanın beş günü aralıksız hizmet vermekte olup, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza ücretsiz olarak muayene, psikoterapi, sigara bırakma ilacı temini hizmetleri verilmektedir. Ayrıca Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezimizde alkol ve madde bağımlılığı bulunan kişilerin tedavileri sağlanmaktadır. Aynı zamanda bu tarz bağımlılıkların önüne geçilmesine yönelik kapsamlı danışmanlık, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin verildiği AMATEM biriminde 1.652 kişinin ayakta tedavisi 52 kişinin ise yatırılarak tedavisi gerçekleştirilmiştir.
4.) Bağımlılıkla mücadele kapsamında İl Sağlık, Milli Eğitim, Emniyet, Gençlik Spor Müdürlükleri ve İl Müftülüğü tarafından uzman eğiticiler ile eğitimler aralıksız devam etmekte olup, ilgili kurumlarımızca tütün, madde ve teknoloji bağımlılığı konu başlıkları altında 2024 yılı ilk 8 ayında toplam 175.537 vatandaşımıza eğitim verilmiştir.
5.) İlimizde Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan operasyonlar neticesinde 5.580 gram Bonzai (Sentetik Kannobinoid), 82.264 gr. Esrar Kubar, 46,00 gr. Kokain, 8.713 gram Metamfetamin, 199.297 adet Sentetik Hap, 5.718 kök Hint Keneviri, 244.968,00 gr. Skunk ele geçirilmiştir.
6.) İlimizde Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince 2024 yılının ilk 8 ayında yapılan operasyonlarda 119 litre sahte rakı, 26 litre bandrolsüz viski, 13.465 litre ruhsatsız ve uygunsuz şartlarda üretilen şarap, 333 karton bandrolsüz sigara, 38.298 adet boş makaron, 4.890 kg kıyılmış tütün mamülü, 2.576 gr. açık kıyılmış tütün, 54.645 deste yaprak sigara kağıdı, 106 adet elektronik sigara likiti ve 6.455 adet elektronik sigara ele geçirilmiştir.
7.) İl genelinde İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan operasyonlar neticesinde hakkında uyuşturucu madde kullanmak ve uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan dolayı Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında soruşturma yapılmış ve halen Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı Ceza İnfaz Kurumlarında 337'si tutuklu, 367'si hükümlü olmak üzere toplam 704 kişi bulunmaktadır.
Bu kapsamda bağımlılıkla mücadeleye yönelik olarak 2024 yılı ilk 8 aylık süreçte Valiliğimiz ve ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yapmış olduğu faaliyetler Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda kararlılıkla ve artırılarak devam edecektir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.


Bülten

Bakmadan Geçme