Vali Seddar Yavuz Başkanlığında Yeşilyurt Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi
Vali Seddar Yavuz Başkanlığında Yeşilyurt Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi
Vali Seddar Yavuz başkanlığında, Kongre Kültür Merkezinde Yeşilyurt Muhtarlar Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya; Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Murat Oral, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Akın Bingöl, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Yapı İşleri Genel Müdür Daire Başkanı Muhammed Bektaş, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdür V. Cengiz Başer, İl AFAD Müdürü Ali Altındal, ilgili kurum amirleri ve muhtarlar katıldı.
Vali Seddar Yavuz toplantıda yaptığı konuşmada, “Tarihimizin dönüm noktası olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'nızı şimdiden tebrik ediyorum. Kurtuluş Savaşımızın eşsiz komutanı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Mekanları cennet olsun.
Hepinizin bildiği gibi, son kararname ile Malatya valiliğine atandım. Sizlerle birlikte, 6 Şubat depreminin etkilerini ortadan kaldırmak, şehri yeniden inşa ve ihya etmek üzere gece gündüz demeden, yılmadan usanmadan çalışıyoruz. Bu vesileyle, depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Rehabilitasyon sürecinde olan kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Deprem sadece binaları değil, aynı zamanda hayallerimizi ve umutlarımızı da bir ölçüde yıkmıştır. Daha da ötesi, alıştığımız düzenden bizi mahrum bırakmıştır. Hepinizin bildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hiçbir vatandaşını yalnız bırakmamış ve bundan sonra da yalnız bırakmayacaktır.
Depremin etkilerini ortadan kaldırmak için gerek kentsel alanda gerek kırsal alanda yoğun bir şekilde inşaatlarımıza devam ediyoruz. Bu yüksek çalışma temposuyla yıl sonuna kadar başarılara imza atmış olup, vatandaşlarımıza kalıcı konutlarının bir kısmını teslim etmiş olacağız. Malatya merkez ile ilgili olarak ihalelerimizin birçoğunu yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Özellikle rezerv alanlarda, Malatyalı kardeşlerimizle süratle inşaatlara başlarsak, en geç 1,5 yıl içerisinde Malatya'yı yeniden daha güzel bir şekilde inşa etmiş olacağız. Kırsal konutlarımızın inşaatları da hızla devam ediyor. Ama buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum; Lütfen el ele verelim. Hepimizin isteğinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Malatyalı kardeşlerimizin, bizim yaptığımız konutların dışında yerinde dönüşüm yapmak isteyenlerin süratle belediyelere uğramalarını, projelerini hazırlamalarını ve inşaatlara başlamalarını rica ediyorum.
Bu şehrin normalleşmesi açısından bu konu fevkalade önemlidir. Özellikle kalıcı konutları çıkmış olan kardeşlerimizin konteynerleri terk etmelerini rica ediyoruz. Konteynerde kalıp kalıcı konutunu kiraya vermenin doğru bir yöntem olduğunu asla düşünmüyorum. İkizce'de yeni bir kent inşa ediyoruz. Hepiniz oraya gittiğinizde aslında bizim nasıl bir kent kurduğumuzu çok daha iyi göreceksiniz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bakanlarımız, büyükşehir belediye başkanı, kamu kurum ve kuruluşları hep birlikte bu şehri yeniden inşa ve ihya etmek için uğraşmaktayız. Bu konuda kararlıyız. Neden bu kadar emin konuşuyorum? 1- Kaynağımız var. 2- Projemiz var. 3- Yapacak irademiz ve gücümüz var. O zaman el ele vereceğiz, birlikte başaracağız. Hiç kimse bu şehirde başarısızlıktan bahsedemeyecek. Bunu nasıl yapacağız? Projelerimize destek vererek, boşaltılması gereken alanları süratle boşaltarak. Çünkü rezerv alanlar dahil, yaptığımız tüm çalışmalarda vatandaşlarımızın haklarını koruyoruz. Hiçbir vatandaşımızın hakkını ve hukukunu zedeleyecek en ufak bir politika ve yaklaşım içerisinde değiliz.
Ayrıca; eğitim ve öğretim konusunda da birkaç şey söylemek istiyorum. Üniversite sonuçları açıklandı, kayıtlar yapıldı. Ek yerleştirmeler de gerçekleştirildi. Şu anda bizim 14 bine yakın öğrencimizi barındıracak yurt kapasitemiz mevcut ve 5 bin 300 civarı yatak kapasitemiz boş durumdadır. Buradan hem sizlere hem de ülkemize sesleniyorum; Malatya, bilim ve ilim şehri olması nedeniyle gençlerimizi bekliyor. Üniversitemiz de her türlü bilimsel öğretim hazırlığını gerçekleştirdi. Bu kapsamda, valiliğimizin koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, olmak üzere gerekli karşılama faaliyetleri gerçekleştirilecek ve evlatlarımız üniversitelerine ve yurtlarına güvenli bir şekilde transfer edilecektir. Değerli arkadaşlarım, depremle ilgili olarak ilköğretim, ortaöğretim ve okul öncesi eğitimde de çalışmalar yapıldı. Öğretmen sayımız da şu an itibarıyla yeterli ve kaliteli eğitim verebileceğimize inanıyoruz.” dedi.
Vali Yavuz'un konuşmasının ardından; Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdür V. Cengiz Başer, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, İl AFAD Md. Ali Altındal sunum yaptıktan sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Murat Oral sorulan soruları yanıtladı.
Toplantının amacı, muhtarlarımızı gerekli konularda bilinçlendirmek ve onların sahip oldukları bilgileri vatandaşlara doğru bir şekilde iletmelerini sağlamaktır. Böylece, muhtarlar aracılığıyla vatandaşların doğru bilgiye ulaşması hedeflenmektedir.