Veterinerler uyardı: Yaralı hayvanlara hastanelerde müdahale edilemez

Veterinerler uyardı: Yaralı hayvanlara hastanelerde müdahale edilemez

Elips Haber'de yayımlanan "Türk Veteriner Hekimler Birliği: Yaralı hayvanlara insanlar için hizmet veren hastanelerde müdahale edilemez" başlıklı haberin özgünleştirilmiş halini aşağıda gönderiyoruz.

İnternet sitemizi kaynak göstermek şartıyla haberi özgürce kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar dileriz.

Veterinerler uyardı: Yaralı hayvanlara hastanelerde müdahale edilemez
Yaralı hayvanların insanlara hizmet veren hastanelerde tedavi edilmesinin insan ve hayvan sağlığını tehdit ettiğini Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, hastanede hayvan tedavisinin aynı zamanda anayasal suç olduğunu söyledi.

Sosyal medya platformlarında son zamanlarda dolaşıma giren yaralı hayvanların insanların hizmet aldığı hastanelerde tedavi edilmesiyle ilgili görüntüler, veteriner hekimler arasında ciddi tepkilere yol açtı. Yolda bulunan veya kendiliğinden hastaneye gelen hayvanların tedavi süreçlerine dair paylaşılan bu videolar kamuoyunda ilgi çekse de, hem hayvanların hem de insanların sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturuyor. Son olarak Trabzon Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi'nde sağlık memurları ve bazı personelin gebe bir kediye cerrahi müdahalede bulunması veya Bursa'da bir ambulansta iki sağlık çalışanının bir tavuğa pansuman yaptığına dair görüntüler tepkileri yeniden alevlendirdi.

Konuyla ilgili olarak Elips Haber'den Halide Tonga'ya değerlendirmelerde bulunan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, yaralı hayvanlara tıbbi/cerrahi müdahalenin sadece veteriner hekimler tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Veteriner hekimliğin de bir tıp hekimliği olduğunu ve 5 yıllık bir eğitim süreci olduğunu anımsatan Prof. Dr. Arslan, “Veteriner hekimler hayvanların fizyolojisini, anatomisini öğrenirler, ilaçların hangi türünün hangi ırka verileceğini, toksik etkisinin olup olmadığını öğrenirler. Yani çok detaylı olarak hekimliği öğrenirler ve bunu uygularlar. Ama maalesef son günlerde önüne gelen hayvanlara müdahale edebileceğini zannediyor. Özellikle sağlık çalışanları hastanelere hayvanları götürüyorlar. Zannediyorum ki toplumda bu tip vicdani yaklaşımlar sempati de buluyor. Ama bunlar yapan açısından hem büyük riskler taşıyor hem de bu bir suç. Her şeyden önce hayvan açısından da risk taşıyor. Yardım ediyorum dediğiniz hayvana zarar verebiliyorsunuz. Çünkü bu iş için eğitimli olmayanların müdahalesi gerçekten büyük risk içerir” ifadelerini kullandı.

“Veteriner hekimin insana müdahalesinden farksız”
Herkesin kendi mesleğini yapması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Arslan, “Bu durum bir veteriner hekimin bir insana müdahale etmesinden farksız bir durum. O yüzden mutlaka buna herkesin dikkat etmesi gerekiyor, herkesin kendi mesleğini yapması gerekiyor. Özellikle insanlar için dizayn edilmiş hastanelerde hayvanlara bakmak sağlık açısından da risk taşır. Zoonoz hastalıklarının insanlara geçmesi ile ilgili riskler oluşabilir. O yüzden bunu yapmamak lazım. Her şeyden önce bu bir hukuki suç. 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası var” dedi.

Kaynak: https://www.elipshaber.com/turk-veteriner-hekimler-birligi-yarali-hayvanlara-insanlar-icin-hizmet-veren-hastanelerde-mudahale-edilemez

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme