Yaklaşık 130 bin kahvehane ideolojik kararlarla kepenk kapatmış durumda!

Yaklaşık 130 bin kahvehane ideolojik kararlarla kepenk kapatmış durumda!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Covid-19 salgını kapsamında alınan tedbirlerle kapatılan kahvehanelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yaklaşık 130 bin kahvehane ideolojik kararlarla kepenk kapatmış durumda!
“Kahvehane esnafı koronavirüsün ülkemizde görülmeye başladığı tarihten beri yaklaşık 9 aydır evine ekmek götüremiyor. Kahvehaneler fiili olarak kapalı ama SGK primi, stopaj vergisi, çevre vergilerini ödemek zorunda kalıyor. Kirasını ödeyemeyen, faturalarını karşılayamayan, çalışanına maaş veremeyen kahvehaneler var. Türkiye tüm Avrupa'da yeni vaka sayısında birinci konumdayken iktidar insanların toplu olarak bulunduğu alanlarda salgınla mücadele etmek yerine kahvehanelere, TEKEL bayilerine yönelik kararlar alıyor. Son kısıtlama kararları ideolojik saplantılarla alınmıştır. Toplu taşıma, toplu etkinlikler ve işyerleri gibi alanlarda etkili tedbirler almadan zaten müşterisi olmayan kahvehaneleri kapatmanın hiçbir bilimsel açıklaması olamaz.”
İktidarın gücü sadece küçük esnafa yetiyor!
“Kahvehaneler sadece kahvehane sahiplerini ilgilendiren bir şey değildir. Kahvehaneler aynı zamanda devletin birçok işini yapar. Örneğin kahvehaneler iş ve işçi bulma kurumudur. Sıvacısı, boyacısı, günlük iş yapan işçisini insanlar çay ocağı veya kahvehanelerde bulunur. Burada cezalandırılan sadece kahvehane esnafı veya çalışanı değil, günlük evine ekmek götürmek zorunda olan inşaat amelesi de, boyacısı da, günlük çalışan yevmiyeciler de cezalandırılıyor. Tamam hastalık için kapatabilirsin, ama önce hastalık yayan toplu yerleri de kapatmalı ve bu işyerlerine karşılıksız yardımlar yapmalısın. AVM'leri kapatmadan gelip çay ocağını kapatarak salgınla mücadele edilmez. Güçleri sadece küçük esnafa yetiyor. Kapatma gerekiyor ama hem esnafa, hem çalışana gelir desteği vermek lazım.”
Esnafa tek kuruş destek vermeden açlığa terk etmek hangi vicdana sığar!
“Esnaf devlete SKG primi başta olmak üzere primler ödüyor, çevre temizlik vergisi ödüyor; tüm bunların yanında kira ödüyor ve doğalgaz ve elektrik gibi faturaları da ödüyor. Esnaf nereden alacak bu parayı? Kahvehanecinin birikmiş parası mı var? Bu kadar milletine ve esnafına düşman bir iktidar olamaz. Kapattığın işyerlerinin masraflarını karşılamak gerekiyor. Kahvehaneleri kapatanlar şunu çok iyi bilmelidir ki: Buralar birçok çalışan insan için iş kapısıdır, ayrıca sosyalleşme yerleridir. Buraları kapatmak sosyalleşmeyi yok etmek, insanların ekmeğini elinden almak ve geçimini sağlayan insanların gelirini elinden almaktır. Bir tek kuruş destek vermeden, hem vergi alıp hem faturalandırılıp bu insanları açlığa terk etmek hangi vicdana sığar? Kredi ödeme günleri geldi, bu kişiler ödemelerini nasıl yapacak?”
CHP'li belediyeler esnafın faturalarının karşılamak için teklifler getirecek!
“İktidar esnafa karşılıksız tek kuruş dahi yardım yapmamışken, CHP'li belediyelerimiz esnafımızı bu gününde de yalnız bırakmadı. CHP Mersin Büyükşehir Belediyesi, işyerlerini açamayan esnafımıza, işyerlerinin kapalı kaldığı süre boyunca meskenlerinde kullandıkları suyun 500 TL'ye kadar olan bedelini karşılamak için bir teklif hazırladı ve komisyonda görüşülecek. İşte insan ve hizmet odaklı sosyal belediyecilik budur. 383 bin esnafımız kepenk kapatmışken bir yanda verdiği krediyi faiziyle geri isteyen bir iktidar anlayışı, diğer yanda esnafın yükünü yüklenen belediyecilik anlayışı. 83 milyonun insanın ve 2 milyon esnafın özlediği yönetim tablosu budur.”
Esnafa ve çalışanına ‘koruma paketi' şart!
“Biz esnafların borçlarının faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz. Biz bununla ilgili kanun teklifi verdik. Son kararnameyle 383 bin işyeri kapatıldı, 2 milyonu aşkın çalışan açlığa mahkûm edildi. Biz esnaf ve buralarda çalışanlar için ‘koruma paketi' açıkladık. Kapatma sonrası yüzde 30 gelir kaybı yaşayan esnaflara 2500 TL karşılıksız para verilsin. Günlük cirosundan yüzde 30 ile yüzde 50 arası kayba uğrayan esnafa aylık 3000 TL ve günlük cirosundan yüzde 50 ve üzeri kayba uğrayan esnafa aylık 3500 TL gelir koruma güvencesi getirilmelidir. Faiz için 3 yılda toplam 602 milyar 226 milyon TL harcayan devlet, bu parayı yandaş çetelere değil, esnafa versin.”

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme