Yaşamak güzel, yaşatmak da

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası etkinlikleri kapsamında Malatya İnönü Üniversitesi Transplantasyon Koordinatörlüğü öğrencileri bilgilendirmeye devam ediyor

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası etkinlikleri kapsamında Malatya İnönü Üniversitesi Transplantasyon Koordinatörlüğü öğrencileri bilgilendirmeye devam ediyor.
Sağlığına kavuşmak isteyen hastaların bazen tek umudu olan organ bağışının önemi her geçen gün artıyor. Organ ve doku yetmezliği Dünyada ve Türkiye' de artarak devam eden bir sorun haline gelmiştir. Organ bağışının amacı, organ veya doku yetmezliği sebebiyle sağlık sorunu yaşayan bir kişinin, organ ve doku nakli yapılarak hayatını kurtarmak, yaşam süresini ve kalitesini arttırmaktır. Ancak Covid-19 nedeniyle bağış oranları ‰7' den ‰4'e düşmesiyle birlikte ülkemizde 25.190 kişi organ bağışı bekliyor, her yıl binlerce hasta organ nakli yapılamadığı için hayatları sonlanıyor.
Organ bağışı standında, doğru bilinen yanlışlara değinilerek manevi ve dini boyutu anlatılarak organ bağışı düşünenlerden organ bağış sözleşmesi alınıyor, organ bağışı kartı veriliyor. Organ bağışı ve nakli; kişinin kendi isteğiyle tıbben yaşamı sana erdikten sonra yasal vasilerinden alınan izinle birlikte doku ve organlarını başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.
Organ nakli dini açıdan uygun mudur? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 3.3.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.
Kuran-ı Kerim'de de "kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı" beyan olunmaktadır (Maide suresi, ayet 32).
Unutmayın, organ bağışı hayat akışıdır.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme