Yüzyılımızın ve Geleceğin Bilimleri: Biyoteknoloji ve Gen Teknolojileri
Yüzyılımızın ve Geleceğin Bilimleri: Biyoteknoloji ve Gen Teknolojileri
İnönü Üniversitesi Rektör Adayı Prof.Dr.Yılmaz Çiğremiş 2023 Türkiyemizin hedeflerini gerçekleştirmede bilim ve teknoloji stratejileri arsında biyoteknoloji ve gen teknolojileri büyük önem arz etmektedir dedi.
Çiğremiş yaptığı yazılı açıklamada adaylığı ile ilgili hayata geçirmek istediği konular ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Çiğremiş açıklamasında;
“Ülkemizin 2023 hedeflerini gerçekleştirmede bilim ve teknoloji stratejileri arasında sağlık, gıda, tarım, ilaç, kimya ve çevreyi kapsayan farklı ekonomik sektörlerde uygulama alanları olan biyoteknoloji ve gen teknolojileri önem arz etmektedir. Yeryüzü bizim için beslenme, barınma ve üreme alanımızı oluşturmaktadır. Yaşam ortamımız olan dünyanın mevcut dengesini korumamız gerekmektedir. Doğanın kirletici ajanlarla bozulması önümüze gelecek yıllar için ciddi problemler çıkarabilir. Soluduğumuz havanın, içtiğimiz suyun, tükettiğimiz besinlerin temiz ve kaliteli olması sağlığımız ve gelecek nesiller için önem arz etmektedir. Bunların olmadığı ortamlarda insan bağışıklık sisteminin de zayıflayacağı ve hastalıklara karşı direncinin düşeceği de kaçınılmazdır. İnsanı koruyan en önemli savunma sisteminin ilk başta kendi savunma sistemi olduğunu unutmamak gerekir. Bu açıdan bakıldığında güvenli gıda üretimi, güvenli gıdaya ulaşma ve güvenli gıda tüketiminin de çok önemli olduğu kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Vücudumuza aldığımız gıdalar doğal savaşçılarımız için destek ve enerji üretiminde başta gelen etkenler arasındadır. Gıdaların üretiminin kontrolü ve üretimin belirlenen standartlarda yapılması ve tüketiciye güvenli bir şekilde sunulması önemlidir. “ifadelerini kullandı.
İnönü Üniversitesi Rektör Adayı Prof.Dr.Yılmaz Çiğremiş ,”İçinde yaşadığımız yüzyılın ve gelecek yüzyılların bilimlerinden biri olabilecek biyoteknoloji ve gen teknolojileri geliştirme faaliyetlerinin artırılması özellikle üniversitelerimiz sayesinde olacaktır. Ülkemizin biyoteknolojide ve gen teknolojisinde ilerleyebilmesi ve 2023 hedeflerimizi gerçekleştirebilmesi için temel araştırmaları, Ar-Ge faaliyetleri ve bunları destekleyecek teknoloji ve yetişmiş insan gücünü en etkin bir biçimde kullanması gerekmektedir. Birçok üniversite ve kurumumuzda yapılan çalışmaların bir yönetim ve koordinasyonla takip edilmesi ve Ülkemizin ihtiyaçları ile tam olarak uyuşup uyuşmadığının kontrolünün mutlaka yapılması 2023 hedeflerimize yönelik stratejilerimizin gerçekleştirilmesine oldukça hız katabilecektir. Dünya pazarında biyoteknoloji ürünlerinin payı oldukça artmıştır. Ülkemizdeki üniversite ve kurumlarımızda bu teknoloji ve ürünlerin üretimi ile ilgili bilgiye sahip araştırmacılar mevcut olup, bu potansiyel gücümüzü hedeflerimize yönelik olarak kullanarak mutlak başarı elde edebiliriz. Kurumlar arasında uyum ve iş birliği sağlandığında Ar-Ge ve yenilikçilik geliştirilebilme, bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunulabilme, araştırma, uygulama ve ürün geliştirme konularında ulusal ve uluslar arası ölçekte rekabet edebilme, özellikle ilaç sektöründe etkin ve yan etkileri azaltılmış veya giderilmiş ilaçlar sunabilme, “aşı” üretimi gibi alanlarda yeni ve gelişmiş ürünler ortaya koyabilme, değişik yöntemler ile tarımsal verimi artırabilme, hammaddelerin son ürüne dönüşmeleri için kullanılan üretim süreçlerini iyileştirilebilme, daha etkin atık arıtma yöntemlerini uygulayabilme ve gıda güvenliğinin artırılması gibi değişik alanlarda çalışmalar yapılması kolaylaşacaktır.”dedi.
Sağlığın ve hastalığın moleküler temellerinin bilinmesi teşhis, tedavi ve hastalıkların önlenmesinde metodların geliştirilmesini kolaylaştıracaktır diyen Çiğremiş, “ İnsan sağlık hizmetlerinde biyoteknoloji; daha hızlı ve daha doğru testleri, yeni ve daha güvenli aşıları ve daha az yan etkili tedavilerin geliştirilmesini kapsamaktadır. Gelecekte bizim bireysel genetik bilgimiz hastalıkların önlenmesinde ilaç seçiminde ve sağlığımızla ilgili önemli kararlarda kullanılabilecektir.” Dedi.