Artçılar sizi korkutmasın

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, "Malatya'da son günlerde yaşanan depremler belki bir çoğu kişinin aklına acaba bu depremler öncü mü sorusunu akıllara getirmekte" dedi.

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt X hesabından Malatya'da son iki gündür gerçekleşen depremler ile bir açıklama yaptı. Öğüt açıklamasında;

 

"Malatya'da son günlerde yaşanan depremler belki bir çoğu kişinin aklına acaba bu depremler öncü mü sorusu getirmekte. 

Sevgili dostlar, 7,8 ve 7,6'lık her iki deprem de bloklar yerinden hareket ederek aynı düzlemde ya da çevrede ki bloklar üzerine kilogram cinsi üzerinden baskı uygulamıştır, stres transferi haritasına göre kimi yerlerde stres tamamiyle boşalmışken kimi yerlerde ise bu stres artmıştır. Kırmızı olan yerler stresin arttığı,mavi olan yerler ise stresin boşaldığı anlamına gelir. Görüyoruz ki Malatya doğru Beydağları ve kilit tepe (akçadağ) mevkiine stres aktarımı oldu. Bu stres transferi sonucunda Beydağları içinde bulunan, ters bindirme,doğrultu atımlı, kısmen düşey atımlı faylar üzerinde artçılar olduğunu görmekteyiz. Bu artçılar sizi korkutmasın, artçı depremlerin olması evet hâlâ enerjinin varlığını gösterse bile öte yandan enerjinin boşaldığı'nı göstermekte. Kabuk kalınlığı ve deforme olan kayaçların derinliğini göz önüne aldığımızda yüzeye yakın gerçekleşen bu depremleri magnitut büyüklüğü üzerinde hissetmeniz olağan bir durum." dedi.

Artçılar sizi korkutmasın. 

Bakmadan Geçme