Basın Özgürlüğü 17 Yılda 51 Sıra Geriledi

Basın Özgürlüğü 17 Yılda 51 Sıra Geriledi

Ağbaba, “Basın özgürlüğünde 180 ülke arasından 149. Olan ülkenin Cumhurbaşkanı “Herkes istediğini yazmakta, söylemekte, ifade edebilmektedir" ifadelerini kullanıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilik mesleğinin "demokrasinin olmazsa olmaz yapı taşlarından biri" olduğunu ifade etti.

Basının, toplumun bilincini artırmak, kamuoyu oluşturmak, kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak ve gerçekleri araştırmak gibi çok önemli görevleri yerine getirdiğini aktaran Ağbaba, toplumun gelişmişlik düzeylerini belirleyen farklı kriterlerin bulunduğunu, bu kriterler arasında basının tarafsız, ilkeli ve özgür olabilmesinin yer aldığını kaydetti.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ 17 YILDA 51 SIRA GERİLEDİ

Ağbaba; “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye 2005 yılında 98'inci sırada yer alırken,2022 yılında 180 ülke içerisinde 149'uncu sırada yer aldı.AKP’li yıllar Türkiye’yi basın özgürlüğünde 51 sıra gerileterek küme düşürmüştür.Bu gerçek bilinmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğiz günlerde yaptığı açıklamada  “2023'ün Türkiye’sinde basın 90'lara 70'lere 80'lere göre çok daha özgürdür, serbesttir.Herkes istediğini yazmakta, söylemekte, ifade edebilmektedir" ifadelerini kullanmıştır. Başta RTÜK ve Basın İlan Kurumu eliyle olmak üzere muhalif tüm basın yayın organları cezalandırılmakta, yayın yapmaları türlü anlamsız gerekçelerle kısıtlanmaktadır.”dedi.

GAZETE-TV’LERDEN SONRA ŞİMDİ DE İNTERNET HABER SİTELERİ

Döviz kurunda yaşanan yükseliş ve artan girdi maliyetleri nedeniyle son yıllarda  başta yerel gazeteler olmak üzere birçok basın ve yayın kuruluşunun kapanmak zorunda kaldığını belirten Ağbaba, “Yazılı ve görsel basın kuruluşu sayısı önceki yıllara göre sürekli azalmaktadır. 13 Ocak 2023 tarihinde BIK Genel Kurulunda görüşülecek olan ve değişmezse uygulanacak olan  Resmî İlan Yayımıyla Alakalı İnternet Haber Sitelerine Dair taslak hükümler TV ve Gazetelerin ardından bu kez de internet sitelerini hedef almakta,çok ağır şartlar ile internet haber sitelerini köşeye sıkıştırmaktadır” dedi.

Ağbaba, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde Hasan Fehmi Bey'den Uğur Mumcu'ya, Sebahattin Ali'den Abdi İpekçi'ye,Hrant Dink'e kalemi kırılan tüm gazetecileri saygıyla anıyor, tüm baskı ve sindirmelere  rağmen görevini layıkıyla yapmaya devam eden gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum" ifadesini kullandı.

 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme