Başkan Gürkan Neler Yaptı?

Prof. Dr. Mustafa TALAS Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin GÜRKAN Beyefendi’yi Battalgazi Belediye Başkanı olmadan önce tanırım. Kendisi dürüst, seviyeli, çalışkan, işini bilen ve halkla diyalogu sıkı olan bir şahsiyettir. Hepsinden daha önemlisi tek işi belediye başkanlığı olan ve menfaat şebekeleri ile hiçbir bağı bulunmayan delikanlı bir insandır. Dahası milliyetçi, mukaddesatçı, ilim ehli ve davası Allah rızasını kazanmak olan bir güzel Malatyalıdır.

            Bütün bu özelliklere sahip olmayan ve bu özelliklerle savaşan insanların elbette ilk hedefleri Gürkan olacaktır. Çünkü Gürkan’ı devre dışı bırakırlarsa milyarlarca liralık bütçeyi devlet ve milletin menfaatine değil de dar bir çevrenin menfaatine kullanacak insanlar bu insanlardır.

Daha başkanlığının ilk günlerinde belediyede oluşturulmuş saltanatı yıkıp millete vakfeden Sayın Gürkan oldu. Elbette neden bize değil de ahaliye diye itiraz edenler bu şahsiyetlerdi.

Çıkış noktaları farklı da olsa ortak hedefleri haline gelen Gürkan’ın önceliği tüyü bitmemiş yetimin hakkını kollamak oldu. Ondan hedef noktasına oturtuldu.

Belediye hizmetlerinde hiçbir ayrımcılığa izin vermeyen Gürkan, ayrımcılıktan beslenen insanların hedef tahtasına yerleşmiş oldu. En ücra ilçenin en ücra mahallelerine yol, su, kanalizasyon vb. gibi zorunlu belediye hizmetlerini götürmek konusunda fark gözetmeyen Gürkan, üstün tutulmaya alışmış ve bundan saltanat devşirmiş olanların hedefi olan insan konumuna geldi.

Çarçur edilmeyen bütçe yönetimi ile çok büyük yatırımları şehre kazandıran Gürkan, bu kaynakların etkin kullanımı yerine bireysel servetlerini arttırmaya ant içmiş insanların hedefine yerleşmiş oldu.

NEDİR BU BÜYÜK PROJELER?

-Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi,

-Beydağı Tabiat Parkı, Spor Tesisleri ve Sosyal Tesisleri,

Orduzu Pınarbaşı Spor ve Sosyal Teisileri,

-Orduzu Fuar Merkezi (Depremde Türkiye’deki tek kapalı, ısıtmalı çadır kent yapılan alan)

-Yeni Buğday Pazarı,

-Kuzey Kuşak Yolu (Çevreyolu bitmeyen şehre Çevreyolu vazifesi görecek bulvar) ve bağlantı yolları,

-Güneydeki bulvarlar ve bağlantı yolları,

-Yüksek kapasiteli yeni ekmek ve yemek fabrikası,

-Yüzüncü Yıl Kent Parkı,

-Yeni su kaynakları ve kaptajlar,

-İlçelerin hepsinin alt yapıları,

-Gençlik Merkezi,

-Yeni Cumhuriyet Meydanı,

-Malatya Millet Meydanı,

100. Yıl Millet Kütüphanesi,

-Engeslsiz yaşam merkezi,

Güneş enerjisi santrali,

Kuyuönü HES,

-Lisanslı Depoculuk,

-Arslantepe Karşılama Alanı,

-Tarihi eserlerin ihya edilmesi

-Yenilenen araçlar,

-Belediyede var olan sosyal tesislerin şirketi Belsos ve yeni tesisleri,

-Sosyal ve kültürel faaliyetlere yoğun destekler

-Yerli üretim için tohum dağıtımı,

-Kentsel dönüşümler,

-Yeni beton santrali,

-Yeni asfalt tesisleri

-İlçelerde arıtma tesisleri,

-Yeni fuarlar,

-Depremde tahrip olan bütün altyapının yeniden ihyası (Bu yeni bir şehir altyapısından daha pahalı ve zor bir iş),

-Depremde aylarca süren ücretsiz yemek ve gıda yardımı,

-Bütün konteyner kentlerin altyapıları ve yol ve kaldırımları,

-Yeni konteyner çarşılar,

-MATİM İş merkezini depremden zarar görmüş esnafların hizmetine sunma,

-Tören alanına konteyner çarşı ve alt kat otoparkına kuyumcular çarşısı

DAHA NİCELERİ!

Bir çırpıda sayılan bu önemli yatırımlar büyük maliyetler içermektedir. Basit bir hesaplama ve karşılaştırma yöntemleri ile kendinden önceki dört beş başkanın yaptığına eşdeğer işler yapmış bir Başkan desteklenmelidir. Malatya’yı bilen ve tanıyan yapılanların hepsini takip eden Başkan Gürkan’ın bu hakkını teslim eder.

Malatya depremden ağır yara aldı. Bu doğrudur. Ama bu ağır yaralı halinden hafif yaralıya kısa sürede dönüşmesini temin etmekte Başkan Gürkan’ın ayakta kalması ve her soruna çözüm getiren anlayışı çok etkili olmuştur. Eğer Sayın Gürkan da başakları gibi mahvolduk modunda olsa Malatya daha kötü etkilenirdi. Eğer Başkan da 24 Saat ayakta ve teyakkuz halinde çalışan olmak yerine sadece bakanların geldiği zamanlarda ortaya çıkan profil olsa Malatya tümden batardı.

Malatya’da Başkan Gürkan’ın bir şanssızlığı da milletvekili konumunda olanlar, il başkanları ve bazı ilçe başkanları merkezi idarenin sorumluluğundaki aksayan işlerin de sorumlusu olarak Gürkan’ı adres göstermek istemeleriydi.  Oysa, herkes ekip ruhu ile hareket etseydi, herkes batarsak hep beraber çıkarsak hep beraber mantığında olurdu.

İnsanların hedeflerinde bir yerlere gelmek düşüncesi elbette olacaktır. Buna kimsenin itirazı olmayacaktır. İtiraz nerede olur? İtiraz yükselmek için başkalarını düşürmeye çalışma yöntemlerine olur. Bir bakıma siz kendinizi kanatlandırmak için başkalarının ayak altına alınmasını temin ediyorsanız, o zaman sizin insanlığınızda sorun var demektir.

Sayın Başkan Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanlığı döneminden beri insanı merkeze alan bir belediyecilik anlayışının timsali olmuştur. Belediyecilikte yirminci yılına doğru adım adım gelen Başkan Gürkan, her şekilde kendisini ispat etmiş bir şahsiyettir. Kimilerinin halkın arasına dâhil olacak yüzü kalmamışken, kendisinin devamlı olarak halkın artan ilgisine mazhar olması boşuna değildir. Birazcık kamuoyunun nabzını tutan herkes Başkan Gürkan’ın her kesimin başkanı olmayı çoktan hak etmiştir diye görebilecektir. Bizler de aklı yeten Malatyalılar olarak onu menfaatimiz için desteklemiyoruz. Memleketimizin sıhhati için kendisini destekliyoruz.

Son söz olarak “memleket işi gönül işi” diyerek “Malatyalılık kimliğini en üst seviyede temsil etme ayrıcalığı da olan” Gürkan, belki de Malatyalılığın da son şansı olma vasfı taşımaktadır. Malatya’nın bu hizmet aşkı olan evladına sahip çıkması da bir memleket işi, gönül işi meselesidir.

Bakmadan Geçme