Ben Ve İnternet

Ben Ve İnternet

    Seksenli yıllarda kullanımı yaygınlaşan bilgisayarların, dünyada kullanım alanı en geniş cihaz olacağı, doksanların sonunda internet dünyasının oluşturulması ile daha iyi anlaşıldı. İnternet ortamı her ne kadar 1985 yılında keşfedilmiş ve kullanıma açılmış olsa da arama motorlarının, internet ortamında kullanılmaya başlanması, internetin yaygın kullanımını arttırdı.
    İnternetin ilk kullanıma sunulduğu zamanlarda, internet adresini tam, doğru ve eksiksiz olarak yazmanız gerekirdi. Herhangi bir harf eksikliğinde, sayfa açılmaz, “aradığınız sayfa bulunamadı” uyarısı ile karşılaşılırdı. O dönemlerde 52 kbps hızındaki telefon bağlantısını kullanmakta, internet kullanımını oldukça zorlaştırıyordu. Günümüzde ise internet kullanımı, arama motorlarının da, hatalı ya da eksik yazılan arama seçeneklerinde “Bunu mu Demek istediniz?” gibi hızlı ve etkin yardımlaşması ile her saniyesini kaçırmak istemediğimiz sanal bir ortam oluşturdu. Sosyal medyanın etkin kullanımı, mobil iletişimin yaygınlaşması da bu etkiyi, oluşabilecek en üst düzeye çıkarmış durumda. Kablolu iken kapalı mekânlarda kullanabildiğimiz internet, mobil iletişime açılması ile birlikte her alanda kullanılabilir hale geldi.
    Artık interneti her alanda mobil uygulamaların geliştirilmesi ile kullanabiliyoruz. Bütün iş ve işlemlerimizi internet üzerinde yaparak kendimize zamandan kazanım sağlıyoruz. Avantajları müthiş denecek kadar fazla olan bu internetin ve mobil uygulamaların, multimedya eklentileri de sağlaması, neredeyse bütün günümüzü internet üzerinde geçirmemize sebep oldu. Gözümüzü internetten ve mobil uygulamalarından ayırmak bile istemiyoruz artık. Dünya üzerinde yayınlanan haberleri, arkadaşlarımızın durumlarını, Bilgisayar oyunlarını, ders notlarımızı, vb. tüm bilgileri güncel olarak merak edip öğrenmek ve uygulamak istiyoruz. Bu durumda bizi, farkında bile olamadan internet bağımlısı haline getiriyor.
    Oyun oynarken, sosyal medyayı takip ederken zamanın nasıl geçtiğini bile anlamadan günümüzün çoğunluğunu bu gibi mobil uygulamalar üzerinde kullanıyoruz. Zaman ilerledikçe ve günler geçtikçe, sanal ortamda arkadaşlarımız artarken gerçek dünyada yalnızlaşıyoruz. Yaşadığımız ortamda selamlaşacak hiç kimse kalmadığında, gelişen süreç ise gelecekte geleneklerimizi de sanallaştırmış olacak. Etkinliklerimizi sanal ortamlar üzerinden kutluyor, iyi dileklerimizi sanal ortamlarda belirtiyoruz. Bizden uzakta olan sevdiklerimiz ile hızlı iletişim sağlarken yakınımızdaki kişileri de sanal ortam üzerinden iletişim kurabilir duruma getiriyoruz. 
    Teknoloji, doğru kullanıldığında gerçek amacı olan insan yaşamını kolaylaştırır. İnternet ve sanal ortamın, mobil uygulamalar üzerinde servis edilmesi, bize ihtiyaçlarımızı karşılamamızı ve iletişim kurmamızı kolaylaştırır. Zamanımızın çoğunluğunu internet üzerinde kullanmak ise yalnızlaştırır. Sanal değil gerçek ortamları değerlendirmek dileği ile…   
Önder SÖNMEZ
Bilgisayar Mühendisi
 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme