Günlerce takip edilen teknoloji, kendini yenilemeye ve geliştirmeye devam ediyor. Son olarak duyurulan yeni teknolojilere artık beyin çipi adı altında yeni bir entegre devre eklendi. Otonom sistemler, robotlar ve yapay zekâ derken beyin çiplerinin de üretilebiliyor olması, insanoğlunun teknolojideki hayal edebildiğin kadar teorisini de bir defa daha ispatlamış oluyor.
Çip olarak dilimize İngilizceden pelesenk olan bu kelimenin aslında Türkçe karşılığı bir ya da birden fazla elektriksel anahtarlamadan oluşan elektronik devredir. Yonga da denilmektedir. Bu devreler genellikle elektriksel olarak gelen bir ya da birden fazla veriyi işleyerek yeni bir sonuç kazandırır. Özetle bir elektronik devre kartı üzerinde yönetim modülü olarak görev yapar ve devre kartı üzerindeki diğer parçaları yöneterek senkronizasyonu sağlar. Kartların üzerinde sağlanan senkronizasyon da kolaylık sağlamasını istediğimiz işlemlerin yapılmasına doğru bir tümevarım şeklinde sonuç verir.
İşte burada beyin çipi kendi yönetimi için insan vücudu içerisindeki sinir sistemini kontrol etmektedir. Sinirler üzerindeki hareketliliği öğrenerek hangi sinyalin nasıl bir işlevin komutu olduğunu belirleyerek, ilerleyen zamanda bu sinyalleri ilgili uzuvlara veya tam tersi olarak uzuvlardaki sinirlerden gelen sinyalleri beyne iletir. Edindiğimiz bilgilerde öncelikle bir maymun üzerinde denenen beyin çipi, maymunun öncelikle oyun kolu yardımı ile bilgisayar oyununu oynarken aldığı sinyalleri kaydederek daha sonra yine aynı oyunun bu çip sayesinde oynanabildiği gösterildi. Beyin çipi, başlangıç düzeyinde de olsa etkileyici bir gelişmedir. Geliştirilmesi ilerledikçe felç geçirmiş veya epilepsi geçiren hastalarda ya da sinirsel fonksiyonlarını kaybetmiş insanlar için kullanımı, o insanlar için gerçekten yaşam kolaylığı sağlayacak bir aşamaya gelecektir.
İnsan vücudunda sinir sisteminden esinlenerek oluşturulan iletişim teknolojileri ve internet ağ protokolleri, bilgisayar teknolojilerinde yazılımlar yardımı ile geliştirilmeye devam ediyordu. IPv4 ve IPv6 teknolojileri internet ağ protokollerinin hızlandırılması amaçlanmış ve çalışmaları otonom düzeyine kadar ulaştırılmıştı. Şimdi ise geliştirilen teknoloji ile üretilen bir beyin çipinin insan sinir sistemi üzerinde nasıl etkili olabileceğidir.
Kim bilir belki beyin çipleri geliştirildikçe Alzheimer hastalığı gibi birçok sinirsel hastalığında sonunu getirebilir. Belki sarmal DNA yapısının da çözülmesi ile birlikte yapay bir sinir hücresi yeniden üretilebilir. Böylece insanlık kendini yaşam süresi içerisinde yaşadığı uzuv problemlerinden kurtarabilir. Peki Beyin çipi, insan üzerinde ne zaman kullanılır? Yan etkileri olur mu? Bence çok uzakta değil. Bekleyip göreceğiz.
Faydalı Link; https://www.youtube.com/watch?v=Ys5gOXH6qWo
Pusulamalatya
'Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver' Kampanyası Başlıyor
Benzine zam bekleniyor
Öğrenci kulüplerinde yürütülecek çalışmaların usul ve esasları belli oldu
Başkan Karademir, 'Öğretmenler, Toplumun Sessiz Kahramanlarıdır'
TOKİ kura Çekimi 30 Kasım 2024 tarihinde yapılacak
Doğu Karadeniz için fırtına uyarısı