Bölge İnsanına Ek Gelir Sağlanacak

Bölge İnsanına Ek Gelir Sağlanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Malatya iline yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Malatya ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. 

DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor. Malatya ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. 

Malatya ilimiz için çok büyük önem arz eden Yoncalı Barajı inşaatında çalışmaların devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız,  ‘Barajın tamamlanması ile depolanacak olan 114 milyon m³ su ile 174 bin 090 dekar tarım arazisinin sulanmasının sağlanacağını belirterek, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa edilen Malatya Yoncalı Barajında gövde kaya dolgusu ve dolusavak  imalatları tamamlanmıştır. İmalatı devam eden ön yüzü beton kaplamanın % 30 ‘u tamamlanmış olup, 2021 yılı sonuna kadar tamamı bitirilmek suretiyle Malatya Yoncalı Barajı su tutmaya hazır hale getirilmiş olacaktır.’ dedi.

Yoncalı Sulaması İsale Tünelinde TBM ile Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Bununla birlikte Malatya Yoncalı Sulaması kapsamında yapımı devam eden 9.040 metre uzunluğun ki Yoncalı Sulaması İsale Tünelinde de çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Genel Müdür Yıldız, ‘TBM ile tünel açmada 2.983 metre ilerleme sağlanmış olup işte fiziki gerçekleşme % 35 seviyesindedir” dedi. 


Bölge İnsanına Ek Gelir Sağlanacak
Genel Müdür Yıldız, Açıklamalarını ’Temelden 98 metre yüksekliğinde, 114 milyon m³ su biriktirme hacminde ve 2,25 milyon m³ gövde dolgu hacmine sahip Malatya Yoncalı Barajının ve diğer bileşenlerinin tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte hem tarladaki verim artacak, hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacaktır. Bununla birlikte projenin tamamlanması ile bölgede tarımsal istihdama katkı sağlanacak ve yapılacak sulu tarım ile birlikte 2021 yılı birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 165 Milyon TL gelir artışının sağlanmasının hedeflendiğini belirterek tamamladı.

Sulamadan faydalanacak yerleşim birimleri; 
1-Akören 2- Alhasuşağı 3- Armutlu 4- Asmaca 5- Aşağısülmenli 6- Bozan 7- Çavuş 8- Çevreli 9- Ermişli 10- Eymir 11- Gökağaç 12- Gümüşlü 13- Güngören 14- İsaköy 15- Karahöyük 16- Kızık 17- Kömürlük 18- Kuyudere 19- Morhamam 20- Tarlacık 21- Tatkınık 22- Yeniköy 23- Yukarısürmenli
 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme