CHP'li Erdem Doğanşehir'in Geçim Sıkıntısını Anlattı
Malatya'nın CHP'li Doğanşehir İlçe Başkanı Kenan Erdem,
Malatya’nın CHP’li Doğanşehir İlçe Başkanı Kenan Erdem, ilçenin geçim sıkıntısına parmak bastı. Çiftçilikle uğraşan vatandaşların mağdur olduğunu söyledi.
CHP Doğanşehir İlçe Başkanı Kenan Erdem, ilçe nüfusunun büyük bölümünün, kendisi de dahil olmak üzere çiftçilikle uğraştığını anlattı. Doğanşehir’in durumu ve ekonomisi ile ilgili konuşan Başkan Erdem şunları söyledi:
“TÜTÜN, KAÇAK DİYEREK YASAKLANDI”
“Doğanşehir’in geçim kaynağı çiftçilik. Kayısı, tütün, elma, kuru fasulye gibi ürünler üretiliyor. Çiftçiler şu an mağdur durumda. 3 yıl önce tütün, kaçak diyerek yasaklandı. Öyle bir yasaklama yaptılar ki tütünü içebiliyorsun ama satamıyorsun. Sayın Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba’nın dediği gibi yerli olması için ne gerekiyor? Tütünü yapan biziz, üreten biziz, kullanan ve emek veren biziz.”
“VATANDAŞ MAĞDUR OLDU”
“Tütün ve kayısı işçiliği çok zor bir iştir. Tütün geçim kaynağı. Bunu devlet vergilendirmek istedi. Kooperatifler kurmaya çalıştı. Bunu denetim altına alıp, vergilendirip satalım dedi ama kooperatifleşme aşaması uzun sürdü. Öyle olunca vatandaş mağdur oldu. Bundan vergi alın ama bu kadar işçi çalışıyor, esnafa katkısı oluyor, dönüşümü var. Şimdi vatandaş tütünü ekiyor ama satamıyor. Kooperatif kuruldu ama kooperatif de gidiyor nerede ucuz tütün varsa onu getiriyor. Yine biz tütünden faydalanamıyoruz.”
“BENİM ÜRETTİĞİM NASIL KAÇAK OLUYOR?”
Adıyaman iliyle sınırda olduklarını hatırlatan CHP’li Erdem, “Doğanşehir’de 10 haneye gitsen 8’inin mutlaka bir Adıyamanlıyla akrabalığı vardır. Böyle bir ilçede tütün ekmek serbest ama satmak yasak ve öyle cezalar var ki vatandaş haliyle mağdur oluyor. Bunu ben ürettiysem bu kaçak olur mu? Esas yerli mal budur.” şeklinde konuştu.
“GEÇEN YIL 40 TL’YE ALDIĞIM GÜBRE ŞİMDİ 120 TL”
Başkan Erdem, “Benim Doğanşehir’deki esnafım mağdur. Şimdi biz nasıl yapıyoruz, çiftçi ne yapıyor? Her şeyi borçla alıyor. Ancak tütünü satınca bu borçları ödeyebiliyor. Bu adamın maaşı yok. Geçim kaynağı ne olacak? Bu ne demek? Siz hırsızlık yapın diyorlar resmen. Geçen yıl aldığım 40 TL’lik gübre şimdi 120 TL olmuş. Yani 3 kat artmış. Geçen yıl satılan tütün 35 TL’den şimdi 105 TL olması lazım ama tütün yine 30 TL.” dedi.