DES: Zorunlu Lise Eğitimi Kaldırılmalıdır

DES: Zorunlu Lise Eğitimi Kaldırılmalıdır

Toplumun yaşamını çıkmaza sokan 12 yıllık zorunlu eğitimin son dördü olan lise, zorunlu olmaktan çıkartılmalıdır. 28 Şubat’tan intikam alırcasına fazla düşünülmeden çıkartılan 4+4+4, 12 yıllık zorunlu eğitim, hem ülkenin hem de öğrencilerin geleceğini çıkmaza sokmaktadır. Eğitimle alakası olan herkesin bu çıkmazdan haberdar olmasına rağmen bir şeylerin yapılmıyor olması da ayrıca incelenmesi gereken bir konudur.  
4+4+4 12 yıllık zorunlu eğitim gereği, okuma kapasitesi olan ya da olmayan bütün öğrencileri lisede okumaya mecbur bırakıyoruz. Lisede asayiş bozuluyor, akademik başarı düşüyor ve davranış bozukluğu lise öğrencilerinin kaderi haline geliyor. Zoraki lisede tuttuğumuz öğrenciler ilgi ve istidatlarının aksi yönde bir eğitime tabi tutuldukları için başarısızlık da bu çocukların kaderi oluyor. Dışlanmaktan ve azarlanmaktan özgüvenini kaybeden bu gençler, daha sonraları kendilerini kabullendirmek ya da ifade edebilmek için aykırı davranışlar sergilemeye başlıyorlar. Bu davranışları sergileyen öğrencilerin arasına her yıl yenilerini ekleyerek sayılarını çoğaltıyoruz. Elinden iş gelmeyen, kısa yoldan para kazanmayı hedefleyen, sorunlu bir gençliği kendi elimizle yetiştirmiş oluyoruz. Bu çocuklar, çıraklık eğitim yaşını geçtiklerinden dolayı meslek de öğrenemiyorlar ve bir işte çalışmayı kendine yakıştıramıyorlar. Nihayetinde gençlerimizin geleceğini karartıp toplumun arasına katıyoruz. Düşman bile bize, ancak bu kadar kötülük yapabilirdi herhalde.  
Dünya genelinde zorunlu eğitim süreleri genelde 8 ile 12 yıl arasındadır. Ancak çoğu ülkeler yöneltmeyi erken yaşlarda yaptıkları için mesleki alanda eleman sorunu yaşamıyorlar. 
Ülkemizde el sanatları, inşaat, tamir, tarım ve sanayi sektörlerinde usta ve ara eleman ihtiyacı zorunlu lise eğitimi nedeniyle karşılanamaz hale gelmiştir. Şimdilik bu açığı mültecilerle kapatıyoruz. Ancak yarınımız bu konuda hiç de iyi görünmüyor. Fazla değil, yakın bir gelecekte yaşanılması olan bir ülkede yaşıyor olacağız. 
Meslek liselerimizdeki bölümler güncellenerek iş sahası bulunmayan bölümleri kapatılmalı, inşaat ve oto tamiri gibi mesleklerin alt dalları meslek liselerimizde açılmalı, ihtiyaca göre yeni bölümler eklenmelidir. Çıraklık eğitimine ve Mesleki Eğitim Merkezlerine ayrı bir önem verilmeli meslek sahibi, kalifiye eleman yetiştirilmesi yönünde çabalarımız hat safhaya çıkmalıdır. Mevcut sistemle yetiştirdiğimiz tüketim gençliğini üretim gençliğine dönüştürmeliyiz. KPSS kuyruklarında on milyonları biriktiren ama sadece milyonların KPSS ile iş sahibi olabileceği gerçeğini unutan saçma sapan eğitim sisteminden derhal vaz geçip, mesleki eğitime ağırlık veren bir sistem kurmalıyız. Kültür liselerinin sayısını yüzde otuzlara çekip meslek liselerinin ve çıraklık eğitim merkezlerinin sayısını yüzde yetmişlere çıkarmalıyız.  
Herkes okumak zorunda olmayacağı gibi okuyup memur, hakim, savcı, avukat ya da doktor olmak zorunda da değildir. Zaten olamaz da. Olamayacak bir gayenin peşine on milyonları takmanın amacının iyi niyetle açıklanamaz. 
Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak lise eğitiminin acilen zorunlu olmaktan çıkartılmasını ve öğrencilerin ortaokuldan, hatta ilkokuldan sonra mesleklere yönlendirilmesini bakanlığa öneriyoruz.      
                                                   
Veysel FIRAT   
 DES Genel Başkan Yrd.   
                                                 

Bakmadan Geçme