Devlet Afetten Etkilenen Çiftçisinin Yanında
Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Mayıs ayı içerisinde Eskişehir'e yağan ani ve etkili yağışlar sonucunda yaşanan afetten etkilenen yerlerde hasar tespiti için ön çalışma başlattı.
Yaşanan sel ve dolu afetinden etkilenen ilçelerde hayat olumsuz etkilenmiş, ayrıca tarım alanlarında zarar meydana gelmiştir. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince derhal başlatılan ön hasar tespit çalışmaları sonucunda Beylikova, Çifteler, Han, Mihalıççık, Seyitgazi ve Odunpazarı ilçelerine ait 24 mahallede yaklaşık olarak 62.700 dekar tarımsal alanın sel ve dolu afetinden etkilendiği görülmüştür. Söz konusu tarım alanlarında ayrıntılı hasar durumunun belirlenmesi için gereken çalışmalar ise saha koşullarının elverdiği süreçte yapılacak ve raporlanacaktır.
Seyitgazi ilçesinde afetten etkilenen yerlerde incelemelerde bulunan Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş; “Doğal afetlerle ilgili olarak ön tespit çalışmalarının ardından Bakanlığımıza afet bildiriminde bulunuyoruz. Sel, dolu ve şiddetli sağanak yağış veya kuraklık hasarının afet anında tam ve doğru olarak tespit edilemeyeceğinden, bir iki hafta bekleniyor ve yeniden arazi kontrolüne çıkıyoruz. Kesin hasar tespitleri de Bakanlığa gönderilerek, Bakanlıktan ödeme yapılacak olması durumunda çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerin her birinin hasar gören arazileri ve hasar oranları tek tek sisteme işlenerek çiftçilerimize afet ödemesi yapılmaktadır. Bununla beraber Cumhurbaşkanlığı özel ödeneğinden Sayın Valimizin imzasıyla yardım talebinde bulunuyoruz. Cumhurbaşkanlığından gelen ödeneği hak sahibi çiftçilere ödenmek üzere Valilik hesabından Kaymakamlıklara gönderiyoruz. Ayrıca TARSİM sigortası olanlar afet ödemelerini alıyorlar.
Bütün bunlara ilave olarak Bakanlığımıza proje yapıp gönderiyoruz ve gelen ödenekle tohum, fide ve fidan alıp öncelikle afetten etkilenen köylere, çiftçilere hibe ediyoruz.
Konuyla ilgili olarak Sayın Valimiz tüm kurumların teyakkuzda olmaları talimatını verdi. İlk andan itibaren İlçe Kaymakamlarımız, DSİ, AFAD, Jandarma ve itfaiye ekipleri müdahalede bulundular. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz de ön hasar tespit çalışmaları yaptılar. Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüz hava tahminlerini paylaştı ve uyarılarda bulundu. Devletimiz afetten etkilenen çiftçisinin yanındadır.
Üreticilerimiz hiç endişe etmesin, saha koşulları elverdiğinde daha önceki yıllarda olduğu gibi İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizce çiftçilerimizin hasarları sağlıklı bir şekilde tespit edilecek, hazırlanan raporlar Devletimizin ilgili mercilerine ulaştırılacak ve üreticilerimizin zararlarınıntelafisi için gereken tüm girişimlerde bulunulacaktır” dedi.
2021 yılında 8 ilçede 476 çiftçimize ait 8648 dekar alanda tarımsal tabii afetlerin oluşturduğu hasara karşılık Cumhurbaşkanlığımızca Eskişehir’e tahsis edilen 1,5 Milyon TL nin dağıtımı yapılarak çiftçi mağduriyetleri telafi edilmiştir. Ayrıca 2021 yılı içinde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin oluşturmuş olduğu kuraklık zararı nedeni ile 14 ilçemizde 15.003 çiftçimize 1.285.000 dekar alandaki hasar için 63,5 Milyon TL ödeme gerçekleştirilmiştir.2022 yılında ise 10 ilçemizde 3.221 çiftçimize ait 251.334 dekar alanda tarımsal tabii afetlerin zarar oluşturduğu hasara karşılık Cumhurbaşkanlığımızca ilimize tahsis edilen 8 Milyon TLnin dağıtımı yapılarak çiftçi mağduriyetleri yine telafi edilmiştir.
Bu kapsamda 2021 ve 2022 yılı üretim sezonlarında çiftçilerimizin karşılaştığı tarımsal afetler nedeni ile oluşan zararlarının telafisi için 18.700 çiftçimize toplamda 73 Milyon TL ödeme gerçekleştirilmiştir.
Tarımsal alanlarda oluşan zarar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra geçmiş yıllarda olduğu gibi zarar gören çiftçilerimizin düşük faizli kredi borç erteleme işlemleri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizce gerçekleştirilecek olup, üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçi mağduriyetinin telafisi amacı ile oluşan zararlara ait ödenek talebi ilgili makamlardan talep edilecektir.
Bakanlığımız zor günlerinde daima çiftçimizin yanında olma görev ve sorumluluk bilinci ile çalışmalarına devam etmektedir.