DSÖ'nün demans raporu ürkütücüdür

Alzheimer-Demans-Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Genel Başkanı Hakan Berktaş

DSÖ’nün ürkütücü demans raporunun dikkate alınması gerektiğini belirten Hakan Berktaş, “ Biz dernek olarak sağlık sigortası yanında bakım sigortası kanun teklifi hazırlık çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bağlamda hükümet yetkililerimizin ve Sağlık Bakanlığımızın bu ciddi hastalık konusunda hem teşhis, hem tedavi hem de evde-kurumlarda bakım hizmetinde kapsamlı bir çalışmaya öncülük yapacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan rapora göre hasta sayısının 2030’da 78 milyona, 2050 yılında ise 139 milyona ulaşması beklendiği açıklandı. Nörolojik bir hastalık olarak bilinen ve dünya dünya çapında 55 milyondan fazla insanda yılda 1,3 trilyon dolara mal olan demans (bunama) hastalığıyla ilgili yayımlanan yeni raporun çok ürkütücü olduğunu vurgulayan Alzheimer-Demans-Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Genel Başkanı Hakan Berktaş, “Ülkemizde de yaklaşık 300 bin demans hastası olduğu bilinmektedir. Uzmanlar, demansın ilerleyen safhalarında beyne ciddi hasar verdiğini  ve Alzheimer, inme gibi sonuçları olabileceğini kaydetmektedirler. Bu ciddi riskleri erkenden kontrol altına alabilme noktasında önlemler alınması şarttır” diye konuştu. Dünya nüfusunun gün geçtikçe yaşlanması nedeniyle demans hastalarının sayısının arttığına vurgu yapan Berktaş, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hasta sayısının 2030’da 78 milyona, 2050 yılında ise 139 milyona ulaşması bekleniyor. Maalesef dünyada dört ülkeden sadece birinin bunamayla ilgili sağlık tedbirleri almaktadır. Bu noktada DSÖ’nün ürkütücü raporunu dikkate alarak bu konuda hükümetimizin bu çok ciddi halk sağlığı konusunda adım atması gerektiği çok açıktır. Biz dernek olarak sağlık sigortası yanında bakım sigortası kanun teklifimizi hazırlık çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bağlamda hükümet yetkililerimizin ve Sağlık Bakanlığımızın bu ciddi hastalık konusunda hem teşhis, hem tedavi hem de evde-kurumlarda bakım konusunda kapsamlı bir çalışmaya öncülük yapacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 
Demans hastaların anılarını çalıyor, sevdiklerimizi de bizden alıyor
DSÖ genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un “Demans milyonlarca insanın anılarını ve bağımsızlığını çalıyor, ama aynı zamanda tanıdığımız ve sevdiğimiz insanları da bizden alıyor” sözünün bu hastalığı özetlediğine dikkat çeken Berktaş, “Demanslı hastalarımıza kendi kaderlerine terk etmemeliyiz. Onları yüzüstü bırakmamalıyız. Dünya ülkelerinin sağlık bakanları, 2015 yılında demans için bir adım atmış, erken teşhis ve bakım sağlanması da dahil olmak üzere küresel bir eylem planı üzerinde anlaşmışlardı. Ancak bugüne gelindiğinde, küresel eylem planının yetersizliği ortaya çıkmıştır. Diğer yandan Demans,  küresel bir sağlık sorunu olma yanında ülkemiz için de çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. Demanslı kişilerin yüzde 60’ından fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Bu da bu hastalarımızın geleceğiyle ilgili çok ciddi problemleri beraberinde getirmektedir. DSÖ, demans hastaları için gerekli ilaç ve ürünlere ulaşmanın maddi olarak zorluk oluşturabileceğini kaydediyor. Elbette bu tedaviyle ilgili bir sorundur. Ama, öncelikle bu hastalığa yakalanmama konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor ve hastalığa yakalanmış kişilerin bakımı noktasında da gerekli adımların atılmasını önemli buluyoruz” açıklamasını yaptı.
DEMANS HASTALIĞI NEDİR?
Demans tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile giden hastalıkların hepsine verilen genel isimdir. Bu hastalıkların hepsi beyinde bir takım değişikliklere neden olarak hastalıklara ait özgü bulguları ortaya çıkarır. Demans hastalıkları yaşlanan beynin beklenen ve mutlak bir durumu değildir. Alzheimer hastalığı tüm demansların %60'ından fazlasını oluşturur. Bir inme (felç) sonrası ortaya çıkan ‘vasküler demans’ ise demansın en sık görülen ikinci tipidir. Demans olarak tanı konulan bazı hastalıklar kesin tedavisi olmayan ve bir daha eski hale dönmeyi imkansız kılan hastalıklar iken (Alzheimer gibi), bazıları tedavi ile düzelebilen hastalıklardır (Tiroid hastalıkları, vitamin eksikliği gibi).

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme