• Haberler
  • Gündem
  • Düşük enflasyon verileri ile Anayasa'nın 'mali güç' kavramı ihlal ediliyor

Düşük enflasyon verileri ile Anayasa'nın 'mali güç' kavramı ihlal ediliyor

Düşük enflasyon verileri ile Anayasa'nın 'mali güç' kavramı ihlal ediliyor

İktisatçı Prof. Dr. Duran Bülbül, ürün fiyatlarındaki yükselişe rağmen enflasyon verilerinin düşük tutulduğunu belirterek, “Bu ücretlere gelecek zammı düşük tutmak ve krizin yükünü çalışanlara, yoksul ve dar gelirliye yıkmaktır. İktidar enflasyon rakamlarını düşük tutarak Anayasa’nın ‘mali güç’ kavramını ihlal ediyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre eylül ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,53, aylık yüzde 4,75 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) enflasyon verilerine göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) eylül ayında yüzde 6,24 artarken, 12 aylık enflasyon yüzde 130,13 olarak kaydedildi.

Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a değerlendirmelerde bulunan İktisatçı Prof. Dr. Duran Bülbül, TÜİK ve ENAG’ın enflasyon verileri arasındaki farkın yüzde 71,19 olduğuna dikkat çekerek, “Bu durumu TÜİK açısından bilimsel olarak açıklamak mümkün değil. TÜİK’in aylık bazda açıkladığı enflasyon rakamlarını baz alsak bile 2023 yıl sonu enflasyon oranı yüzde 110 olur” dedi. Gıda ve tüketim ürünleri, demir, inşaat malzemeleri, petrol ürünlerinin fiyatı sürekli artarken enflasyon oranının düşük açıklanmasının tek bir nedeni olduğunu belirten Bülbül, “Ücretlere gelecek zammı düşük tutmak ve krizin yükünü çalışanlara, yoksul ve dar gelirliye yıkmaktır. İktidar enflasyon rakamlarını düşük tutarak hem kamunun hem de sermaye sınıfının finansmanını yapıyor. Anayasa’nın ‘mali güç’ kavramı ihlal ediliyor” ifadelerini kullandı.

Devletin vergi geliri kaynaklarıyla ilgili de konuşan Prof. Dr. Bülbül, “Ülkemizde vergilerin toplamı içinde; dolaylı vergilerin oranı yüzde 25, dolaysız vergilerin oranı yüzde 75 olmalı. Şu an bu durumun tam tersini yaşamaktayız” dedi.

Mali güç nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda mali güç, devletin ekonomik kaynaklarına erişim, kullanım ve yönetimini ifade eder. Mali güç, kamu finansmanını düzenler ve devletin ekonomik sürdürülebilirliği ile adaleti sağlama amacını taşır. Anayasa, mali gücün dengeli bir şekilde dağıtılmasını ve kamu harcamalarının etkili bir şekilde yönetilmesini vurgular. Mali güç, vergi gelirleri, kamu borç yönetimi, harcama politikaları gibi unsurları içerir ve bu alanlarda şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetim prensipleriyle desteklenir. Böylece devlet, toplumun ihtiyaçlarına uygun şekilde kaynaklarını kullanarak ekonomik istikrarı sürdürme ve sosyal adaleti sağlama sorumluluğunu taşır. Mali güç kavramı, devletin ekonomik politikalarının temel bir belirleyicisi olarak Anayasa'da yer alır ve ekonomik yönetimi düzenler.

Kaynak: https://www.elipshaber.com/tuik-ve-enag-enflasyonlari-arasindaki-fark-yuzde-7119-anayasanin-mali-guc-kavrami-ihlal-mi-ediliyor

--

Bülten

Bakmadan Geçme