Ermenilerin özel arşivleri bile yok
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Seyit Sertçelik, Ermenilerin Rus arşivlerini kullandığını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı, aynı zamanda Karabağ Savaş Suçları Araştırma Komisyonu (KASSAK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seyit Sertçelik, Ermenilerin kendilerine ait bir arşivlerinin olmadığını, Rus arşivindeki belgelerin kopyalanarak arşivlerine götürüldüğünü söyledi.
Türkiye, Rusya ve Azerbaycan başta olmak üzere 36 ülkenin önde gelen diplomat, bilim insanları, akademisyen, yönetici, tarihçi, hukukçu, ordu mensubu, araştırmacı, savaş muhabirleri, gazeteci, televizyon program yapımcıları ve yazarlarından oluşan KASSAK, ilk online konferansını gerçekleştirdi.
KASSAK Medya Kurulu Başkanı Gazeteci-Yazar Müslüm Aktürk’ün moderatörlüğünde düzenlenen konferansı konuğu; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı, aynı zamanda Karabağ Savaş Suçları Araştırma Komisyonu (KASSAK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seyit Sertçelik oldu.
Prof. Dr. Seyit Sertçelik, böylesine önemli bir misyon yüklenen bu komisyonun oluşumunda, başta Komisyon Başkanı Salih Kurt olmak üzere, emeği geçen herkese ve komisyonda görev alan bütün üyelere teşekkür ederek başarılar diledi.
Konferansta, 8 yıl çalıştığı Rus arşivleriyle ilgili önemli belgelere değinen Prof. Dr. Sertçelik, Ermenilerin aslında kendilerine ait bir arşivlerinin olmadığını, Rus arşivindeki belgelerin kopyalanarak Ermeni arşivlerine götürüldüğünü ve arşivlerinin bu şekilde oluştuğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Sertçelik, 18 Mayıs Salı günü, külliyeden katılacağı KASSAK’ın ikinci konferansında bu belgeler hakkında çarpıcı bilgiler vereceğini sözlerine ekledi.
GÖNÜLLERDE AYRI BİR YER EDİNECEĞİZ
Komisyon Başkanı Salih Kurt ise, “Bize nasip olan görev çok önemli, çok kutsal bir görev. Bugün Karabağ’da yaşanan savaş suçlarını araştıracak olan komisyonumuz ile, öyle inanıyorum ki daha sonrasında hangi coğrafyada zulüm gören millet varsa, biz orada yanlarında olacağız. İnsanların gönlünde ayrı bir yer edinecek olan çalışmalarımızda her birimize çok önemli görevler düşmekte. Kısa zamanda önemli mesafeler kat ettik, önemli isimleri kadromuza dâhil ettik. Seçkin isimlerle yol aldığımız bu çalışmamızda bize destek veren bütün komisyon üyelerimize şimdiden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
ZAFER ELÇİSİ
Azerbaycan Türklerinin gönlünde ‘Zafer Elçisi’ olarak yer edinen KASSAK Yönetim Kurulu Üyesi, E. Büyükelçi Hulusi Kılıç da, komisyonun bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Karabağ’da yaşanan vahşetin delilleriyle birlikte bir an önce dünyaya sunulması gerektiğini vurguladı.
Azerbaycan’da çok önemli görevlerde bulunan KASSAK Araştırma Kurulu Başkanı Emekli Tuğgeneral Yücel Karauz, komisyonun kurulmasından ve faaliyetlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Artık bu komisyonun ‘aksiyon’ alması gerekiyor.” dedi.
Komisyonun Hukuk Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Kuran, KASSAK’ın dünyadaki mazlum insanların haklarını arayacağına inancının tam olduğunu dile getirerek, “Komisyon Başkanı Salih Kurt ve Başkan Vekili Prof. Dr. Bayram Altan ile komisyonun diğer üyelerine teşekkür etti.
Konferansa katılım sağlayan Alman Polis Şefi Thomas Pantelıc, KASSAK’ta alanında uzman isimlerle çalışmaktan duyacağı memnuniyeti dile getirerek, “2013 yılında İstanbul'da Türk polisi ile birlikte uyuşturucu kontrolü eğitimi almaya başladım. 2 yıl boyunca meslektaşlarımın her zaman yanındaydım. Bu sefer projemizde tüm deneyimlerimi ve gücümü kullanacağım, böylece işimiz dünyayı kucaklayacak ve algılayacaktır! Komisyon üyesi olmak benim için büyük bir onur ve mutluluktur. Başarılar diliyorum.” ifadesini kullandı.
Slovenyalı Savunma Uzmanı Goran Gacnık, Karabağ’da mayın tarama faaliyetini ilk gerçekleştiren ekipte yer aldığını, coğrafyayı, yaşanan acıları çok iyi bildiğini, dolayısıyla KASSAK’ta aldığı görevin kendisi için büyük bir anlam taşıdığını ifade ederek, bu nedenle Komisyon Başkanı Salih Kurt’a teşekkürlerini sundu.
TORUNLARA BIRAKILACAK MİRAS
KASSAK Medya Kurulu Başkanı Gazeteci-Yazar Müslüm Aktürk ise, Karabağ Savaş Suçları Araştırma Komisyonu’nda görev alarak tarihi bir misyon üstlendiklerini söyledi.
Bugün Karabağ, daha sonra dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan “insan hakları” konusundaki sorunlara çare arayacak olan komisyonda bulunmanın herkese kısmet olamayacağını vurgulayan Müslüm Aktürk, “Çok kıymetli Başkanımız Salih Bey, bu komisyonda görev almak için gazeteye ilan verseydi on binlerce gönüllü başvururdu. Başkan Vekilimiz, Danışma Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Bayram Altan hocamız, çevresine böyle bir duyuru yapsaydı yine merhamet sahibi binlerce insan yine gönüllü olurdu. Dolayısıyla on binlerce insanın yer almak istediği böylesine önemli bir komisyondaki 130 isim arasında bulunmak; çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacağımız önemli bir mirastır” dedi ve kendisini KASSAK’a davet eden Başkan Salih Kurt’a teşekkür etti.
KASSAK’ın ilk konferansında diğer üyeler de kendilerini tanıttı, yapılması gereken çalışmalar hakkında fikirlerini sundu.
Konferansta ayrıca, Prof. Dr. Seyit Sertçelik’in konuşmacı olarak katılacağı ve Rus arşivlerinden önemli belgelerin açıklanacağı ikinci buluşmanın, 18 Mayıs 2021 Salı günü gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.
Konferansa aşağıdaki linkten katılım sağlayabilirsiniz:
https://meet.google.com/gqp-oaaa-zoc