Et ve Süt Hayvancılığı Zor Durumda
Et ve Süt Hayvancılığı Zor Durumda
Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar, Et ve Süt Üreticilerinin zor bir süreçten geçtiğini, girdi maliyetlerindeki artışı üreticinin kaldıramadığını söyledi. Başar, Süt yem paritesi ve Besi hayvancılığında et yem paritesinin üreticinin aleyhine olduğunu vurgulayarak Ulusal Süt Konseyinin fiyat açıklamakta geciktiğini belirtti.
İthal hayvan çözümünün sektörü giderek geriye götürdüğünü, yem fiyatlarındaki anormal artışın ise üreticiyi dar makasa koyduğunu aktaran Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar, bir an önce kesin çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.
Başkan Başar, ”Süt yem paritesi birin altında, 0,87’dir. Üretici bir kilo süt satarak bir kilo yem alamıyor. Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatlarını açıklamakta geç kalıyor. Konsey, daha fazla hayvan kesimine müsaade etmemeli, süt fiyatlarını bir an önce açıklamalıdır. Besi hayvancılığında da et yem paritesi üreticinin aleyhinedir. Parite 15,25’tir. Üretici bir kilo karkas et sattığında en az 20 kilo yem alabilmelidir. Bu pariteye göre 87 lira olan karkas et fiyatının 110 lira civarında olması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken süt işletmeleri küçüldüğü için besi üreticisi hayvan bulmakta güçlük çekecektir. Üretimin sağlanması noktasında tedbir alınmadığı takdirde yaz aylarında et ve süt ürünlerinde ciddi fiyat artışları görebiliriz. Hayvan yetiştiricilerimiz mutlu değildir. Süt ve besi hayvancılığımız zor bir süreçten geçmektedir. Acil olarak hayvancılığımızı kalkındırma paketi açıklanmalıdır. Ülkesel düzeyde üreticilerimize umut aşılayarak, önlerini görmelerine imkan sağlayacak milli bir atılım hamlesine ihtiyaç vardır. Bu ülke insanını dışarıdan hayvan ve ürünlerini ithal ederek beslememiz mümkün değildir. Hükümetin en kısa zamanda böyle bir atılımı gerçekleştirmesini bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Üreticilerin Ulusal Süt Konseyinde yer bulması gerektiğine değinen Başkan Başar, ”Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın da belirttiği gibi, Ulusal Süt Konseyi Başkanı sanayici temsilcisidir. Üretimin bütün yükünü sermayesi ve emeğiyle taşıyan üreticilerimiz başkanlığa niçin layık görülmüyor, anlamakta zorluk çekiyoruz. Başkanlık dönüşümlü olmalı, konsey üyesi üretici temsilcileri de bu konseyde başkanlık yapmalıdır.” sözlerini kullandı.