Expo 2028 Malatya'da

Expo 2028 Malatya'da

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Hollanda’nın Amsterdam şehrinde düzenlenen 74’üncü genel kurul sonrasında, EXPO 2028’in Malatya’da yapılacağını açıkladı. 
Hollanda’nın Amsterdam şehrinde gerçekleştirilen EXPO 74’üncü genel kuruluna katılan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kurul sonrasında Malatyalıları heyecanlandıran gelişmeyi sosyal medya hesaplarından duyurdu. Başkan Gürkan ilk olarak ‘ Tüm Malatyalılar için gurur verici bir müjdeyi sizinle paylaşmamıza çok az kaldı. Saat 22.28’de buradan açıklayacağız’ paylaşımı yapan Başkan Gürkan’ın paylaşımı kısa sürede binlerce etkileşim aldı ve takipçiler müjdenin ne olduğu konusunda binlerce soru yöneltti.
Saatler 22.28’i gösterdiğinde ise Amsterdam Meydanından bir video ile Malatyalılara müjdeyi veren Başkan Gürkan, ‘Biz, ‘Malatya Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak’, dedik. Ve biz yine ‘Malatya Avrupa’nın parlayan yıldızı olacak’ dedik. Ve biz yine ‘Malatya dünyanın parlayan yıldızı olacak’ dedik.  Bugün 27 Eylül Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yapılan 74. EXPO Genel Kurulunda Malatya 2028 yılında EXPO’ya, yani dünya bahçelerine ev sahipliği yapacak. 74. EXPO 20228 Malatya’mıza, Ülkemize hayırlı uğurlu olsun” açıklamasında bulundu. 
DÜNYA’NIN EN PRESTİJLİ ORGANİZASYONLARI ARASINDA
19. yüzyılın ortalarından itibaren düzenlenen, Olimpiyatlar ve Dünya Kupaları gibi prestijli uluslararası etkinlikler arasında yer alan EXPO’nun, Hollanda’nın Amsterdam şehrinde düzenlenen 74’üncü genel kurulu sonrasında EXPO 2028’in Malatya’da yapılacağı açıklanması Malatya’da büyük bir heyecan yaşattı. 
1960 yılından itibaren Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) sorumluluğu altında düzenlenmekte olan EXPO, Cumhuriyet tarihi boyunca Doğu Anadolu Bölgesinde gerçekleştirilecek olan en büyük proje. EXPO 2028 Malatya, en az 40 ülkenin katılmasıyla 2 milyonun üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ziyaret edilebilecek.  Malatya’nın kültür, sanat, turizm, bilimsel gelişim ve ticaret hayatına büyük katkılar sağlayacak olan EXPO 2028 Malatya, EXPO sonrasında Malatya, kültür, sanat, eğlence ve spor amacıyla kullanabileceği çok amaçlı bir yaşam alanı da kazanmış olacak.
Hollanda’nın Amsterdam şehrinde düzenlenen 74’üncü genel kurula katılan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yaptığı açıklamada, “Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, 2028 yılında bir EXPO'ya ev sahipliği yapmak için Malatya şehrini bir aday şehir olarak sunmaktan mutluluk duyuyorum. Malatya; kadim kültürlerin başkenti, medeniyetlerin vazgeçilmez durağı şehrimiz 800 binden fazla kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Anadolu topraklarının doğusunda, bereketli Mezopotamya coğrafyasının kuzeyinde yer alan Malatya 7.000 yıllık tarihi ile binlerce yıllık Anadolu ve Mezopotamya kültürlerinin cisimleşmiş halidir.
Hititler’den Osmanlılar’a ve bugün Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan bu görkemli yolculukta Malatya, Arslantepe gibi birçok tarihi ve kültürel esere ev sahipliği yapmanın gururu içerisindedir. Geçtiğimiz yıllarda Unesco Kültür Miras listesine alınan Arslantepe şehrimizin insanoğlunun medeniyet yolcuğundaki öneminin altını bir kez daha güçlü bir şekilde çiziyor. Tarihi mirasının yanında Malatya, çağdaş ve modern şehircilik anlayışıyla bulunduğu bölgenin kalbi, ülkemizin gözbebeği konumundadır. Modern tarım ve hayvancılık uygulamalarının yanında gelişmiş bir sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla Malatya çevresinin ilgisini çekmeye devam ediyor. Sanayi ve tarımın, endüstriyel üretim ile doğa dostu yaklaşımların bir arada uyum içerisinde yaşayabildiğinin en güzel örneği olan şehrimizde artan sanayi üretiminin yanında son 5 yılda 20 Milyondan fazla fidan toprakla buluştu.
Mezopotamya’nın kapısı, Anadolu’nun başlangıç noktalarından olan Malatya, aynı zamanda Kafkaslar’a ve Orta Anadolu’ya giden yolların kesişim noktasıdır. Bu özellikleri sebebiyle Malatya kültürlerin ve medeniyetlerin her zaman kesişim noktası olmuştur. Öyle sanıyorum ki hem bu odada bulunan kıymetli AIPH temsilcilerinin hem de dünyanın farklı coğrafyalarından insanların birçoğu Malatya’ya gelemese de Malatya onların damaklarına bir kez misafir olmuştur. Dünyanın çeşitli noktalarında sevilerek tüketilen kayısının büyük bir çoğunluğu Malatya’da yetişmekte ve insanlığın sofralarına ulaşmaktadır. Malatya’nın yüzyıllardır tarım ve bahçecilik kültürü ve geleneği aslında sizlerle bizi bir araya getiren en büyük motivasyonlarımızdandır. EXPO 2028 Malatya, şehrimizin kuruluşundan bu yana üstleneceği en önemli ve özel projelerden biri olacaktır. Proje Belediyemizin koordinasyonunda yerel yetkililer tarafından başlatılmış, kamu ve özel sektör tarafından büyük bir heyecanla desteklenmiştir.

Küreselleşen dünyamızda EXPO’lar düzenlendiği ülkelere ve şehirlere ekonomik, politik ve kültürel katkılar sağlamaktadır. Her bir EXPO kendi alanında insanları bilinçlendirmeyi, değişimi, paylaşmayı, ilerlemeyi teşvik etmeyi ve diyalog ile deneyimleri aktarmayı hedeflemektedir. Bahçecilik Expoları doğa ile insanı tekrar buluşturmakta ve hızlı şehirleşmenin yarattığı sorunları çözmede önemli bir rol üstlenmektedir. Şehrimizde gerçekleşecek uluslararası B1 kategorisinde bir EXPO’nun; Malatya’nın turizmine sağlayacağı katkı azımsanmayacak kadar fazla olacaktır. EXPO 2028; Malatya’nın Unesco Kültür Miras Listesi’nde bulunan değeri Arslantepe’yi dünyaya tanıtacaktır. Dünyanın en prestijli etkinliklerinden olan EXPO’nun 7.000 yıllık Arslantepe Höyüğü ile aynı atmosferde gerçekleşecek olması fikri bile hepimizi fazlasıyla heyecanlandırmaya yetiyor. Bu etkinliğin Malatya’nın ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlayarak, bölgede bir “cazibe ve çekim merkezine” dönüştüreceğine ve Malatya’nın şehir hayatını canlandırarak nitelikli insan kaynağına ve sermayeye ulaşımını kolaylaştıracağına inancımız tamdır.
EXPO 2028 sadece bahçecilik alanında değil, aynı zamanda ekonomik ve kültürel kalkınmayı da beraberinde getirecek ve çevre coğrafyalara uzanan olumlu sonuçlara sahip olacaktır. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tüm üyeleri güzel şehrimizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız” ifadelerini kullandı.

Expo Nedir ?
Expo, "exposition" kelimesinin kısaltılmışı; başlıca Dünya Fuarı olarak da bilinen ve 19. yüzyılın ortalarından beri düzenlenen organizasyondur. Türkçe karşılığı "sergi"dir.
Expo resmi olarak Uluslararası Sergiler Bürosu tarafından gerçekleştirilir,
BIE 3 çeşit fuar düzenler.
Genelde 3-6 ay arası sürer,
Ayrıca, ülkeler kendi 'fuar'larını ya da 'sergi'lerini BIE onayı olmadan da düzenleyebilirler.
Günümüzde, Expo FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra dünyada ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyondur. Expolar 150 yıldan fazla süreden beri düzenlenmektedir.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme