Gelecekte Ülkeler Değil, Şehirler Ön Planda Olacak
Planevi Yönetim Kurulu Başkanı Seydihan Çamur:
PLANEVİ Şehircilik Planlama Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Seydihan Çamur, Şehirler Planlamasının Detayını Anlattı
PLANEVİ Şehircilik Planlama Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Seydihan Çamur, bir şehrin “Geleceğin Şehri” olabilmesi için şehir planlamalarının nasıl yapıldığı ile ilgili Battalgazi Gazetesi’ne çok önemli açıklamalarda bulundu. Birbirine benzemeyen şehirlerin gelecekte ön plana çıkacak olması, şehir plancılarını detaylı çalışmaya yöneltti. PLANEVİ Şehircilik Planlama Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Seydihan Çamur, “Oluşturacağımız planlar, kentin ve kentte yaşayanların geleceğini etkileyip yönlendireceğini çok önemseriz ve kent bileşenlerini mutlaka sürece katarız” dedi.
Yeni yüzyılda ülkelerin değil, şehirlerin ön plana çıkacak olması şehir plancılarını farklı bir vizyona yöneltti. PLANEVİ Şehircilik Planlama Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Seydihan Çamur, şehirleri planlarken dikkat ettikleri olmazsa olmaz temel kavramlara dikkat çekerek, “Planlama çalışmalarına başlamadan önce ilk etapta planlanacak olan il, ilçe ya da yerleşim dokusunun mevcut sosyal, ekonomik, kültürel ve doğal yapısını ortaya koymak ve anlamak amacıyla gerekli araştırmaları yaparız. Bu süreçte bir yandan da kentin mekânsal yapısını, gelişme yönü/ donatılar açısından eksikleri/kentte yaşayanların ve kurumların beklentilerini farklı yöntemlerle araştırarak belirleriz. Yapılan araştırıma sürecinden sonra bu veriler ışığında geleceğe yönelik karar üretme süreci ile planlama yaparız” diyerek, Battalgazi Gazetesi’ne şu önemli değerlendirmelerde bulundu.
Kendinizi tanıtır mısınız?
PLANEVİ Şehircilik Planlama Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Seydihan Çamur: Arguvan’ın Karahöyük Köyü’ndenim. 1986 yılında ODTÜ. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nü bitirdim. O tarihten bu yana (36 yıl) mesleğimi Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yapmaktayım. Şirketimin adı PLANEVİ Şehircilik Planlama Ltd. Şti.’dir. Şirket merkezimiz Ankara’da olmakla birlikte Muğla Merkez, Fethiye ve Denizli’de şubelerimiz bulunmaktadır. Bünyemizde aktif olarak 6 Şehir Plancısı, Harita Mühendisi, Peyzaj Mimarı, Restoratör, Mimar bulunmakta; işin kapsamına göre diğer meslek dallarından arkadaşlarda katılmaktadır.
Şu anda, Ankara Malatyalılar Derneği’nin Genel Sekreterlik ve Ankara Arguvanlılar Derneği’nin Denetleme Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmekteyim.
Çalışmalarınız ve projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?
Şehir Plancısı Seydihan Çamur: Çalışmalarımız planlamanın anayasası olarak da nitelendirilen 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı gibi üst ölçek planlardan başlayarak (Malatya-Elazığ-Tunceli-Bingöl 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı tarafımızca yapılmıştır) (1/5000 – 1/1000 gibi) daha alt ölçekli planlar ile koruma amaçlı imar planlarını da kapsamaktadır. Çalışmalarımızı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı- Kültür ve Turizm Bakanlığı- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı- Büyükşehir, İl ve İlçe Belediyeleri - Kooperatifler ve az sayıda da olsa Şahıslara yapmaktayız. İhtiyaç olması durumunda çalıştığımız Belediye ve kurumlara Danışmanlık Hizmeti de vermekteyiz. Erzurum- Muğla-Yalova-Çorlu-Burdur vb. illerinde (Ne yazık ki Malatya yok) çok uzun süredir birlikte çalıştığımız belediyelerimiz bulunmaktadır. Şu anda devam eden en kapsamlı işimiz ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle yaptığımız 20 İlçenin 1/5000 Ölçekli ve 1/25.000 Ölçekli Planlama çalışmasıdır.
Planlama yaparken neye dikkat ediyorsunuz?
Şehir Plancısı Seydihan Çamur: Planlama çalışmalarına başlamadan önce ilk etapta planlanacak olan il, ilçe ya da yerleşim dokusunun mevcut sosyal, ekonomik, kültürel ve doğal yapısını ortaya koymak ve anlamak amacıyla gerekli araştırmaları yaparız. Bu süreçte bir yandan da kentin mekânsal yapısını, gelişme yönü/ donatılar açısından eksikleri/kentte yaşayanların ve kurumların beklentilerini farklı yöntemlerle araştırarak belirleriz. Yapılan araştırıma sürecinden sonra bu veriler ışığında geleceğe yönelik karar üretme süreci ile planlama yaparız. Bu çalışmayı yaparken, Jeolojik Etütler-diğer kurumların görüş ve önerileri-kendi gözlemlerimiz ile yaşayanlarla iletişim kurarak yapılan çalışmalar bize yön verir.
Oluşturacağımız planlar, kentin ve kentte yaşayanların geleceğini etkileyip yönlendireceğini çok önemseriz ve kent bileşenlerini mutlaka sürece katarız.
Belediyeler şehir planlaması yaparken neye göre yapmalı?
Çamur: Plan yapma yetkisi bulunan Belediyeler ve diğer kurumlarda öncelikle sorumlu oldukları kent/kentte yaşayanlar ve kent bileşenlerini planlamanın ana kararlarını oluştururken sürece mutlaka katmalı, üretilen kararları da süreç içinde ara ara paylaşarak birlikte değerlendirmelidir. Elbette ki şahıs ya da kurumların hepsini (özellikle içinde rant ve paranın olduğu İmar Planı gibi konularda) mutlu edecek kararlar üretmek mümkün değildir. O yüzden yapılacak çalışmalarda kent bütününü ve kentte yaşayanların gelecek yaşamlarını olumlu etkileyecek kararlar içeren planlar üretmek ana amaç olmalıdır.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın çalışmaları hakkında neler söylemek istersiniz?
Şehir Plancısı Seydihan Çamur: Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan beyi yakından tanımıyorum ama çevremdeki gözlem ve değerlendirmelerine önem verdiğim (Battal Yıldız Başkan ve Asım Aydoğdu Başkan gibi) arkadaşlarımdan olumlu yorumlar aldım. Son olarak Ankara’da gerçekleştirilen Yolu Malatya’da Geçenler programı da bu anlamda çok güzeldi. Başkan hiç kimseyi ayırmadan herkesi programa davet etmişti. Bununla birlikte özellikle ilçelere yapılan hizmetlerde de hiçbir ayırım gözetmeden çalıştığını duymak beni mutlu etti. Çünkü dünyanın en önemli değerlerine sahip ülkemizdeki en önemli sorun bir araya gelemeyişimiz ve bu yüzden de güzel ülkemizin değerlerinden yeterince yararlanamayışımız diye düşünüyorum. Başkan Gürkan’ın hiç kimseyi ayırmadan herkese adil ve eşit şekilde hizmet götürme anlayışından dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Ayrıca Malatya’ya olumlu katkısı olacak her türlü çalışmada yanında olduğumu ve üzerime düşecek her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumu belirtmek isterim.
Malatyalı hemşerilerinize iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Şehir Plancısı Seydihan Çamur: Malatyalı hemşerilerime, “Güzel Malatyamıza sahip çıkmamız gerektiğini; bunun için de günlük kişisel-grupsal çıkarlarımızı değil, güzel Malatyamızın değerlerini koruyacak, onu çocuklarımıza utanmadan/yüzümüz kızarmadan ‘eşi bulunmaz bir şehir olarak bırakacağımız çabaları, çalışmaları desteklememiz ve bu çabaları gösterenlerin yanında durmamız gerektiğini vurgulamak isterim” dedi. Haber & Foto: Erdal ÖZTÜRK