Genel uçuş emniyetini tehlike düşüren hususlar tespit edildi
Son zamanlarda kaza kırıma uğrayan İHA'ların (Dron) olması ve ilimizin hava sahasında izinsiz uçuş yaparak genel uçuş emniyetini tehlike düşüren hususlar tespit edilmesi hasebiyle uçuş emniyetinin sağlanması ile can ve mal güvenliğinin korunması kapsamında İnsansız Hava Aracı kullanımında dikkat edilmesi gereken hususların hatırlatılması hâsıl olmuştur
Bu bağlamda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ( Shgm ) İha Talimatnamesine Göre; 500 gr altı İHA’lar için hava aracı ve pilot kayıt zorunluluğu olmamakla birlikte, yapılacak ticari uçuşların uçuş emniyeti ile can ve mal güvenliğine etkisine ilişkin değerlendirmelerin yapılabilmesini teminen İHA uçuşunun gerçekleştirileceği sahanın ilgili kurumlarla koordinasyonunun yapılabilmesi için 10 iş günü öncesinden SHGM’ye İHA uçuş izni talep formuyla başvurulur. 500 gr altı İHA’larla sportif/amatör uçuşlar için yeşil bölgeler kullanılabilir.
Ağırlığına bakılmaksızın ticari faaliyet gerçekleştiren İHA için üçüncü şahıs mali mesuliyet sigortası yönetmeliğine göre sigorta yaptırılır ve sigortasız uçuş yapılamaz.
İHA pilotu sorumlulukları MADDE 15 – (1) İHA pilotu, uçuşun güvenli yürütülmesinden ve uçuşla ilgili idari, mali ve teknik kuralların yerine getirilmesinden sorumludur.
Özel izne tabi ( kırmızı ) bölge olarak tanımlanan ve aşağıda yer alan sahalarda risk analizi yapılmadan ve SHGM’ den izin alınmadan herhangi bir sınıftaki İHA ile uçuş yapılması yasaktır.
• İrtifaya bağlı olmaksızın havalimanlarında en yakın pistin kenarından 9km mesafede
• İrtifaya bağlı olmaksızın seyrüsefer yardımcı cihazları, heliport, heliped, hava parkı, SHGM resmi internet sayfasında yayınlanmış olan denize iniş/kalkış alanları vb. merkez olmak üzere 9 km yarıçaplı sahalarda
• 400 feet ( 120 metre ) üzerinde yapılacak uçuşlarda
• Türkiye AİP’si ENR 5.1 bölümünde yer alan yasak, tahditli ve tehlikeli sahalarda
• Askeri bina ve tesisler, cezaevi, akaryakıt depoları ve istasyonları, silah/fişek fabrika ve depoları gibi kritik yapı ve tesis çevresi
• NOTAM ile ilan edilen sahalarda özel izin gerekmektedir.
Özel izne tabi ( kırmızı ) bölgelerde uçuş yapmak için 10 iş günü öncesinden, izne tabi ( sarı )
bölgelerde uçuş yapmak için ise 5 iş günü öncesinden SHGM internet sitesi üzerinden form 19 doldurularak başvuru yapılmalı ve başvuru onaylanmadan uçuş yapılmamalıdır.
Md.19 Uçuş Şartları ve Alan Gereklilikleri:
• Sadece görerek meteorolojik koşulların sağlandığı durumlarda Gündoğumu-Günbatımı saatleri arasında ve en az 2 km görüşe açık havalarda uçuş gerçekleştirilir.
• İHA yatayda 500 metreyi geçmeyecek şekilde pilotun görüş alanında olmalıdır
• 400 feet ( 120 m ) üzerine çıkılmamalıdır.
• İnsan ve yapılardan en az 50 metre uzaklıkta olmalıdır
• Sportif/amatör veya bireysel uçuşlarda SHGM’nin belirlediği yeşil alanlar dışında uçuş yapılamaz hükümleri mevcut olup bu hususların ihlal edilmesi durumda adli ve idari yaptırımlarının olduğu bilinmesini,
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.