Hem Yapay Hem de Zekâ

Hem Yapay Hem de Zekâ

Birçok alanda kullanılmaya başlanması ile birlikte hayatımıza giren yapay zekâ, henüz son kullanıcı olarak bilinen tüketicilere kadar, bulut teknolojisi haricinde, ulaşmamış olsa da üretim otomasyon, analiz, strateji geliştirme ve finans sektörlerinde kendinden oldukça bahsettirmeye başladı. Çok kapsamlı bir tanım olan yapay zekâ nedir? Ne kadarı kullanılıyor dersiniz? 
    Yapay olarak tanımlanan kısmı, doğal olmayan ve insanların üretimini gerçekleştirdiği, insanların ihtiyaçları ve amaçları doğrultusunda kullanılan ürünlerin tümüne verilen isimdir. Zekâ ise en gelişmiş sürecini sadece insanlarda bulunduran, düşünme, olasılıkları değerlendirme, ihtiyaçları ve amaçları belirleyerek çözüm üretebilmeyi en üst düzeyde kullanabilme özelliğidir. İşte bu yapay zekâ kavramını ortaya çıkaran ana temel unsur ve ortak noktası da ihtiyaçlar ve amaçları belirleyerek çözüm üretebilmektir.  
    Matematikte temeli, olasılık hesaplamaları olan çözüm bulma süreçleri, yapay zeka üzerinde daha kısa sürede çözümlenmektedir. Kendisine verilen kodlar ile tüm matematik kurallarını, tanım ve bilgileri inceleyerek size en efektif sonucu veya sonuçları gösterir. Yeni geliştirilen sürümlerinde kendi kodlarını, kendisi yazarak, yeni çözümler üretebilecek kadar ilerleme kaydetmiştir. Bu da yapay zekânın, makine öğrenme sürecini tamamlamakta olduğunu gösteriyor. 
    Yeni nesil araçlarda kullanmaya çalıştığımız otonom sürüş teknikleri ve teknolojileri, yapay zekânın ilk örneklerinden biri olarak gösterilebilir. Evinizin, işyerinizin bilgilerini rota olarak kaydettiğinizde, sizi bu lokasyonlara, siz aracınızı kullanmadan en kısa rota üzerinden taşırken, sizin aylık, yıllık ve günlük hatta saatlik olarak bu rota üzerindeki verilerinizi analiz eder ve istatistiklerini çıkartabilir. Daha farklı örnekleri çevremizde de görebilmek artık mümkündür. Hava tahmin raporları, çevre kirliliği istatistikleri ve çözüm süreçleri ki; özellikle geri dönüşüm işlemlerinin yaygınlaştırılması ve kazanımların arttırılması, görülebilen örneklerden biridir. Tarımda, bankacılıkta, kişisel işlemlerimizde, sosyal uygulamalarda da yapay zekâ örneklerine rastlamak artık mümkündür.
    İnsan hayatını kolaylaştırmak, ihtiyaçları ve amaçları doğrusu üzerinde ilerleyen gerçekçi süreçlerdir. İnsan zekâsı, kendisinin sınırlarını zorlayacak kadar, gelişmeler gösterdiğine defalarca şahit olmuştur. Teknoloji, yapay zekâ ve makine öğrenmesi ile birlikte sanırım insanın ihtiyaçlar hiyerarşisine zaman kazanmayı da ekleyecek, ne dersiniz?       
Önder SÖNMEZ
Bilgisayar Mühendisi   
 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme