Hulusi Porgalı: ' CHP beni bende CHP' yi tanıttım.'

Hulusi Porgalı: ' CHP beni bende CHP' yi tanıttım.'

Malatya’nın sevilen isimlerin başında gelen ve Malatya halkının büyük bir teveccüh ve sevgisini kazanan iş insanı ve siyasetçi Hulisi Porgalı sessizliğini gazetemize bozdu.  Porgalı “ Gelecek seçimin önem ve değerini, Ağbaba’nın adaylık açıklaması, Başka Partilerden davet olup olmadığını, CHP’nin kendisine bir vefa borcu olup olmadığını ve aday olup olmayacağı konularına açıklık getirdi. 
Porgalı “Partiler, karşılığı olan liyakatli ve halkı temsil edebilecek kişileri aday göstermelerinin daha isabetli olacağını düşünüyorum” dedi.
Battalgazi Gazetesi İmtiyaz Sahibi Erdal ÖZTÜRK sordu, PORGALI açık ve samimi bir şekilde cevap verdi. Porgalı ile yaptığımız bu özel haber çok ses getirecek.  
Seçimler Hakkında ne düşünüyorsunuz?
PORGALI: 2023 yılı cumhuriyet tarihimizin son yüz yılın en önemli seçimlerinden biri haline geldi. Evet, rejim değişmeyecek ama bir sistem değişikliği olma ihtimali çok yüksek. Bu seçimde eğer ki millet ittifakı cumhur ittifakına karşı parlamento da iyi bir oy potansiyeli ile gelirse tekrar güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş yapılır. Tekrar parlamenter sisteme dönüş yapılırsa Türkiye nefes alacaktır. Çünkü CHP’nin tek partili döneminden sonra tam teşekküllü bir sol parti iktidara gelmedi. Sağ partiler bu süreç içerisinde demokrasiye o kadar çok zarar verdi ki bazı noktalarda onarımı bile imkânsız hale geldi. Demokrasimizin tekrar ayağa kalkması için ülkemizin bir sol parti iktidarı ve icraatlarına ihtiyacı var. Bu seçimde demokrasiyi baz alarak oy kullanmamız gerekiyor. Ekonomik sıkıntılarımız var ama iyi bir çalışma ve iyi bir ekiple tekrar düzeltilebilir. Ülkenin demokrasi adına zor duruma düşmesi, insan hakları ve ifade özgürlüğünün tekrar oluşabilmesi için demokrasi ve parlamenter sisteme ihtiyaç vardır. Böylece kurumlarımız daha bağımsız, tarafsız ve objektif çalışmış olurlar. Ülkemizde şu anda ekonomik kriz var ama demokrasi daha öncelikli bir hal alıyor.  Demokrasiyi kaybettiğimiz zaman yaşam tarzımızı da kaybetmiş olacağız. 2023 yılında yapılacak olan bu seçim demokrasi adına bu yüzden çok önemli bir konuma geliyor. 
        Bu seçimi alabilmek için iktidar ve muhalefet partileri çok büyük bir mücadele vereceklerdir. Eğer muhalefet kazanacaksa çok büyük bir mücadele vermesi gerekiyor. Bu seçimde her oy çok kıymetli olacaktır. Aynı şekilde Cumhur ittifakı için de tek bir oy çok değerli olacağını düşünüyorum. Partiler bu seçimde kendilerine oy getirebilecek adaylarla seçime girmeleri gerekiyor. iktidar partisi yirmi yıldır unuttuğu Alevileri ve ibadethanelerini nedense şimdi hatırladı. Bu da 2023 yılında yapılacak olan seçimi kazanmak için her şeyi yapabileceklerinin göstergesidir. CHP’de geçmişten günümüze her düşünceden ve her kesimden insan yer almıştır ve almaya devam edecektir. Biz de eğer milletvekili aday sıralamasında bunlara dikkat etmezsek aynı hüsranı Malatya’da tekrar yaşarız ve seçimleri kaybederiz. Çünkü Malatya’nın çok denklemli bir seçmeni var. Bu yüzden dengeyi çok iyi sağlamamız gerekiyor. Bunun için çok iyi adaylarla seçime gidilmesi gerekiyor. Artık benlik senlik ve koltuk davalarının olmaması gerektiğine inanıyorum. Bu seçimi alabilecek seçmen tarafından sevilen, liyakatli ve CHP ye emeği olan kişilerin aday gösterilmesi gerekiyor. Halkımızın çok sevmiş olduğu bir olay var; bu da mağduriyettir. Mağdur insanları bizim halkımız her zaman kucaklar. Halkımızın bana karşı bir teveccühü var. Halkımız “senin çok emeğin var, çok mücadele ettin, çok enerji harcadın ve senin Malatyalıları en iyi şekilde mecliste temsil edeceğini düşünüyorduk. Bu yüzden seçimlerde kaybetmene çok üzüldük” dedi. Ben bu tür söylemleri bütün partilerin seçmenlerinden duyuyorum. Herkes beni bir mağdur gözüyle görüyor. Seçimde aday adaylığı bizim elimizde ama adaylık konusunda İlin ve genel merkezin vereceği karara bağlı. Verilecek her karara da saygılıyız. Bu çok önemli bir seçim. Yukarıda söylediğim gibi seçimi kazanmak adına önemli olduğunu düşünüyorum. Millet ittifakı olarak mecliste çoğunluğu sağlayarak parlamenter sisteme geçiş yapabilmeliyiz. 
Veli Ağbaba Malatya’da aday olmalı mı olmamalı mı?
PORGALI: Bu konuda Veli beyin fikirlerine bir şey diyemem. Fakat geçtiğimiz günlerde kendisine sorulan bu soruya Malatya’da kendisinin aday olacağını, Malatya’ya kendisinin emeklerinin olduğunu haklı olarak ifade etmiştir. Veli beyin emekleri var ve genel başkan yardımcısı, üç dört dönemdir milletvekili, il başkanlığı ve gençlik kolları başkanlığı yapmıştır. Veli bey Malatya’da kendisinin aday olacağını açıkladıktan sonra hiç kimsenin birinci sırada aday olması söz konusu olamaz. AKP Malatya’da çok güçlü bir parti. Son milletvekili seçimlerinde AKP 4 milletvekili çıkardı fakat 4. yü kıl payı çıkardı. Biz CHP olarak on onbeş bin oy daha alabilseydik CHP den ikinci sıradaki aday Millet ittifakının oylarıyla milletvekili olarak çıkacaktı. Malatya’da tekrar aday olacağını açıklayan Veli beye bu kararı hayırlı olsun. Gönül ister ki Malatya’da CHP ikiyi de üçü de çıkarsın. Yeni seçim sistemine göre daha çok çalışmamız, emek vermemiz ve halkın sevebileceği adayları göstermemiz gerekiyor. Bende CHP’li biri olarak seçimlerin kazanılması için elimden geldiği kadar çalışmaya devam edeceğim.
Başka partilerden Hulisi Porgalı’ya davet var mı?
PORGALI: Bana ilk 2013-2014 yerel seçimlerinden sonra sürekli partilerden davet geldi. Bu davetler gelmeye devam ediyor ve gelmeye de devam edecek. Ben yukarıda ki açıklamamda da söylemiştim oylar artık çok çok kıymetli. Benim 365 günüm Malatya’da geçiyor ve ailemle birlikte Malatya’da yaşıyoruz. Malatya’da her kesimle iç içeyiz, sevenimiz çok ve her parti seçmeninde bana çok büyük bir teveccüh ve sevgi var. Benim bir çizgim var ve şu anda CHP üyesiyim. CHP de 3 dönem aday olmuşum. Maddi manevi emeklerim var. Şu anda CHP dışında başka bir parti de siyaset yapmak gibi bir düşüncem yok. Bana CHP den yeter artık denmedikten sonra ben CHP den devam ederim. 
CHP nin size vefa borcu var mı?
PORGALI: Vefa demeyelim ama emeklerimin çok olduğunu düşünüyorum. CHP nin 2013 ve 2014 den itibaren en zor günlerinde, insanlar CHP liyim demekten korkarken ben bütün her şeyimle CHP den aday olup çalışmalarımı yürüttüm. Bu dönemde CHP lilerle birlikte çok iyi çalışmalar yürütüp birbirimize destek olduk. CHP beni bende CHP yi tanıttım.
Malatya’da Hulisi Porgalı CHP den aday olacak mı olmayacak mı sorusu çok soruluyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
PORGALI: Halkımızın bana karşı olan sevgisi ve beklentilerini biliyorum. Malatya halkı bana ne görev verirse onu yapmaya hazırım. Aday olup olmama konusunda CHP Malatya il başkanı ve CHP genel merkezi ile yapacağımız görüşmelerin sonucunda ortaya çıkacaktır. Parti tarafından bize ne görev verilirse onu yapmaya hazırım. Aday ol derlerse aday olurum, aday olma derlerse aday olmam.  Malatyalı hemşerilerimi sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.  Haber & Fotoğraf: Erdal ÖZTÜRK

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme