İlimizde Fidan Denetimleri…
İlimizde Fidan Denetimleri…
İlimize sert çekirdekli (kayısı, erik, vişne, kiraz, şeftali, zeytin v.b) ve sert kabuklu badem meyve fidanlarının girişi “Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Yönetmeliği’nin” Korunmuş Bölgeler ve Özel Şartlar Bölümü (Ek-7 B)’nde yer alan Şarka Virüsü Etmenine Karşı Korunmuş Bölgeler (Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ) içerisinde yer aldığından ve “Şarka Hastalığı Mücadele Talimatı” ve “Bitki Sağlığı Uygulama Programı Ari Alan ve Korunmuş Bölgeler” hükümleri gereğince yasaklanmış olup Korunmuş Bölgeler dışında sert çekirdekli meyve fidanlarının İlimize girişi gerekli resmi testlemelerin yapılması durumunda gerçekleşmektedir.
Şarka hastalığının en önemli yayılma yollarından birisi bulaşık üretim materyallerinin kullanılmasıdır. Bu nedenle virüsten ari sertifikalı üretim materyali kullanılması oldukça önemlidir. Şarka hastalığı ile bulaşık ağaçlar tedavi edilemez. Eğer bir bölgeye hastalık bir defa bulaşmış ise hastalığı ortadan kaldırmak çok zordur. İç ve dış karantina listesinde yer alan bu virüs ile bulaşık alanlar saptandığında derhal imha edilmektedir. İlimiz kayısı üretim alanlarının tamamına zarar verebilecek Şarka hastalığa karşı üreticilerimizin çok dikkatli olması gerekmektedir.
İlimizde 37 adet Fidan Üreticisi ve 68 adet Tohumluk Bayi Belgesine sahip işletme bulunmaktadır. İlimizde 2.3 milyona yakın fidan üretilmektedir. Bunun 1.5 milyona yakını sert çekirdekli fidandır.
5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde zararlı organizmaların bulaşmaması, karantina tedbirlerinin uygulanması, etiketsiz ve sertifikasız kaçak fidanların İlimize giriş-çıkışını önlenmesi amacıyla söz konusu işletmelerin yıl içerisinde denetimleri yapılmaktadır.
Fidan Üretici Belgesi ve Tohumluk Bayi Belgesine sahip firmaların fidan satış ve üretim yerlerinin kontrolleri yapılarak, Fidan Etiketi ve Sertifikası olmayan meyve fidanlarının satışı yasaklanarak gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır.
Ayrıca üreticilerimizin ve çiftçilerimizin fidan alırken yukarıda belirtmiş olduğumuz hususlara titizlikle dikkat etmeleri; üretim izinli ve sertifikası olmayan fidanları gördükleri takdirde İl - İlçe Tarım Orman Müdürlüklerine bilgi verilmesi önemle kamuoyuna duyurulur.
Malatya İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü