• Haberler
  • Eğitim
  • İnönü Üniversitesi ile TÜRKSOY Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

İnönü Üniversitesi ile TÜRKSOY Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

İnönü Üniversitesi ile TÜRKSOY Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile İnönü Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol kapsamında Güney Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNÜGAM) tarafından düzenlenen ilk etkinlik “Gala'dan Kale'ye Yiğit Bir Seda: Almas Yıldırım" oldu.

Protokol imza töreni öncesi İnönü Üniversitesi Rektörlük makamında ziyaret gerçekleştirildi. İNÜGAM Müdürü ve İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı, Fırat Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Şimşek ile Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kenan Çarboğa, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek ve Prof. Dr. İbrahim Türkmen ile Genel Sekreter Mustafa Gezer de hazır bulundu.

Ziyarette Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ve TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı’ya hediye ve kitap takdiminde bulundu.

Ziyaretin ardından İNÜGAM’da düzenlenen “Gala’dan Kale’ye Yiğit Bir Seda: Almas Yıldırım” adlı etkinlik öncesi TÜRKSOY ile İnönü Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

İNÜGAM tarafından düzenlenen programa; İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Yazıhan Kaymakamı Kutsal Baytak, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Neslihan Durak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı, Fırat Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Şimşek ve Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Ögr. Gör. Kenan Çarboğa ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.

“Gala'dan Kale'ye Yiğit Bir Seda: Almas Yıldırım" başlıklı programın açılış konuşmalarını İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev yaptı.

Prof. Dr. Ahmet Kızılay, açılış konuşmasında Almas Yıldırım’ın çok kıymetli bir şair ve mücadele insanı olduğunu vurgulayarak, Azerbaycanlı Almas Yıldırım’ın tekrar hatırlanması, yâd edilmesi, anılması programı vesilesi ile TÜRKSOY ve İnönü Üniversitesi arasında imzalanan protokole değinerek şunları söyledi:

“TÜRKSOY ile Üniversitemiz arasında bir protokol imzalandı. Yaklaşık bir yıl önce Sultan Bey genel sekreter olduğunda yine kendisini heyetiyle birlikte misafir etmiştik. O zaman da Üniversitemizde ortak yapılacak çalışmaları istişare etmiştik. TÜRKSOY’un gerek eserlerinden gerek sanat eserleriyle kitaplarından burada bir kütüphane, bir bölüm oluşturmayı planlamıştık. Bugün de imzaladığımız bu protokolde, sonrasında hocalarımız ile de istişare ederek netleştireceğimiz belki Nisan, Mayıs ayında belki daha sonra takvim daha da netleşince TÜRKSOY ve İnönü Üniversitemizin ortak paydaşlığında üniversitemizin ev sahipliğinde uluslararası bir sempozyum yapacağız. Tüm Türk devletleri ve Türk dünyasını, bilimsel ve sanatsal olarak farklı yönleriyle değerlendirme imkânını bu uluslararası sempozyumda gerçekleştirmiş olacağız.”

Konuşmasının devamında Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, TÜRKSOY’un yapacağı farklı etkinliklerde gruplarının Türkiye’ye gelmesi halinde gelecek grupları 21 Mart ya da Ramazan ayının ilk haftası İnönü Üniversitesinde misafir edeceklerini dile getirdi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ise işbirliği protokolü hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Rektörümüz ile TÜRKSOY Teşkilatı ve İnönü Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzaladık. Hemen ardından işbirliğimizin ilk etkinliğini sizlerle beraber düzenliyoruz. Türk dünyasının zengin kültürünü ve sanatını tüm dünyada geniş kitlelerle tanıtma, gelecek nesillere aktarma misyonuyla çalışmalarını sürdüren TÜRKSOY teşkilatının bu yıl 30. kuruluş yılının gururunu yaşamaktayız. Her yıl Türk kültürünü zenginleştiren ve dünya kültür hazinesine katkılarda bulunan deha sanat insanlarımız ve onların bizlere bıraktığı kültürel mirası yaşatmaya çalışmakta çeşitliliği etkinliklerle sanatseverlerle buluşturmaktayız. Bugün ise Azerbaycan’ının ünlü şairi Almas Yıldırım’ın anma toplantısı meselesiyle sizlerle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Azerbaycan’da ve Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olmuş, Türk dünyasının milli şairleri arasında seçkin yerini alan Almas Yıldırım’ın aziz ruhu karşısında eğilerek onu saygıyla özlemle anıyorum.”

Almas Yıldırım’ın hayatının anlatıldığı belgesel film gösteriminin ardından konuşan, TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Erçin Gafarlı, Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a hediye takdiminde bulundu. Hediye takdiminden sonra TÜRKSOY’un genel tanımını yapıp kurumun amaçlarından söz eden Erçin Gafarlı, Şair Almas Yıldırım hakkında şu şekilde konuştu:

“Ülkesinin ve milletinin bağımsızlığı, Türk dünyasının birliği için kalemiyle savaşırken sömürge rejimi tarafından sürgün edilen cefakârca yaşayan ve gözlerini ikinci vatanı Türkiye’de hayata yuman milli şairlerimizden biri de Almas Yıldırım’dır. Almas Yıldırım’ın büyüklüğü ve değerliliği onun yazdığı şiirlerinden, mısralarından, sözlerinden değil küçük bir çocuk gibi anavatanını özlemesinden, sevmesindendir. Almas Yıldırım, Azerbaycan ve Türk edebiyatına armağan edilmiş en büyük sanatçılardan biridir.”

Programda TÜRKSOY tarafından basımı yapılan “Almas Yıldırım’dan Seçme Şiirler” kitabında Almas Yıldırım’ın hayatını kaleme alan Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Şimşek ise Almas Yıldırım hakkında “O Türk'ün hüzünlü kalemi ya da bulunmayan sesi, kesilmeyen sesi idi” diyerek sözlerine başladı. Almas Yıldırım’ı yüreği Azerbaycan’da bedeni Türkiye’de kalan şair diye anlatan, Prof. Dr. Şimşek, Almas Yıldırım’ın hayatını şu şekilde aktardı:

“Türkiye’de yaşadığı dönemlerde de hep Azerbaycan’ı özlemiş, Bakü’yü özlemiştir. Şiirlerin hepsi bu bölgeyle ilgili olmuştur. Değerli dinleyiciler, milletler yetiştirdikleri büyük ve önemli şahsiyetlerle anılır. Onlar hem vatanın kıymetini bilenlerdir hem de vatanlarını kıymetlendirenlerdir. Azmin, çilenin ve sabrın sembolü olan vatan, millet aşkıyla elden ele sürülen anasına, babasına, kardeşlerine, vatanına hasret kalan Almas Yıldırım, Azerbaycan’ın, Türkiye’nin ve Türk dünyasının önemli isimlerindendir.”

Azerbaycan’da, Türkmenistan’da ve İran’da Yıldırım’ın süren zorlu hayat şartlarına ve yaşadığı baskılara da değinen Şimşek, son olarak elden ele sürülmüş, savrulmuş Almas Yıldırım’ın Türkiye’ye eşi ile birlikte giriş süreçleri, Elazığ’da yaptığı faaliyetleri ve Malatya’nın Kale ilçesinde son bulan hayatına dair geniş bir değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Esma Şimşek Yıldırım’ın yaşadığı sürgünde yediği yaraların yüreğinde ve bedeninde açılan yaralara dayanamadığını ve vatan özlemi ile süren ömrünün 4 Ocak 1952 yılında henüz 45 yaşındayken tamamladığını dile getirerek “Bu programın düzenlenmesine vesile olan İnönü Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kızılay Hocama, İNÜGAM Müdürü Prof. Dr. Neslihan Durak hocama ve TÜRKSOY yetkilileri ile aramızda bulunan bütün misafirlere teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

“Almas Yıldırım’dan Seçme Şiirler” kitabında Almas Yıldırım’ın şiirlerini Türkiye Türkçesine aktaran Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kenan Çarboğa da konuşmasında Almas Yıldırım’ın Türk dünyasının önemli şairlerinden biri olduğunu belirterek onun şiirlerinden pek çoğunu seslendirdi. Şiirlerinin ardından Almas Yıldırım’ın Malatya’da bulunan mezarının yerinin belirsiz olduğuna değinen Öğr. Gör. Çarboğa “Hocalar arasında Almas Yıldırım’ın bir mezarının burada yeniden yükseltilmesi, o kayıp mezarının bulunup bir abide mezar oluşturma meselesi kaç yıldır konuşulmaktaydı. İnşallah araştırmalar neticesinde bulunacaktır. Bu önemli şahsiyetin mezarı hakkında bir anıt mezar yapılmasıyla Almas Yıldırım’ın adının bu şekilde yaşatılmaya devam edilecek. Bu konuda hem rektörlüğümüz, hem valiliğimiz, hem de belediyemiz vasıtasıyla çalışmaların yapılmasını istiyoruz.” dedi.

Çarboğa “Bu programın düzenlenmesine vesile olan İnönü Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kızılay hocama, İNÜGAM Müdürü Prof. Dr. Neslihan Durak hocama ve TÜRKSOY yetkilileri ile aramızda bulunan bütün misafirlere teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Program, konuşmacılara plaket takdimi, katılımcılara Almas Yıldırım’ın eserlerinin olduğu kitapların hediye edilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme