İslam Bilim Mirasının Hafızası GAS ve Fuat Sezgin'in Hayatı Söyleşisi Düzenlendi

İstanbul Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Gemici

İstanbul Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Gemici İslam bilim mirasının hafızası ve Arapça yazılmış literatür tarihi olan GAS ile Fuat Sezgin’in hayatı hakkında bilgi verdi.

Çevrim içi gerçekleştirilen söyleşi etkinliğine moderatör olarak katılan Karabük Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Aydeniz’in açılış konuşmasıyla başladı.

Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Nurettin Gemici, sunumunda Fuat Sezgin’in hayatıyla ilgili bilgi verdi. Sunumda Fuat Sezgin ve bilinen eseri GAS’ı ele alan Gemici, Fuat Sezgin ile tanışıklığının ilk olarak 1985 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde hazırlık sınıf öğrencisi iken bir konferansında olduğunu ve 2004 yılında TÜBA üyeliğine seçimi öncesi kendisiyle yazılı iletişim kurarak pekiştiğini belirterek şunları söyledi:

“Fuat hocaya 2004 yılında Türk İslam Akademisi tarafından ödül verilmek istendiğinde Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak hoca beni aradı ve böyle bir durum olduğunu belirterek Fuat hocayla görüşmemi istedi. Ben de hocayla görüştüm ve hoca da İngilizce bir şekilde özgeçmişini bana yolladı. Hocamızla yollarımız böyle kesişti.”

Ardından Prof. Dr. Gemici, Fuat Sezgin’in önemli eseri olan GAS’ın kaç cilt olduğuna ve ciltlerin içeriğine değinerek “Klâsik dönemde Müslüman âlimlerin bilim ve teknolojiye yaptıkları katkıları, bu medeniyete ait yazılı kaynaklar üzerinden ortaya koymayı hedefleyen büyük bir projenin ürünüdür. 18 ciltten oluşmaktadır. İlk cildi İslami ilimlere giriş şeklinde hazırlamıştır. Her cilt farklı ilim dallarına dair ait eserlerin künyelerini barındırmaktadır. Bu çalışma Fuat hocanın en önemli eserlerinden birisidir.” dedi.

Söyleşinin sonunda Prof. Dr. Nurettin Gemici katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Bakmadan Geçme