• Haberler
  • Malatya
  • Kadın Meclisi'ne Travma Sonrası Stres Bozukluğu Anlatıldı

Kadın Meclisi'ne Travma Sonrası Stres Bozukluğu Anlatıldı

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi organizasyonunda kadınlara 'Travma Sonrası Stres Bozukluğu' konulu bir konferans düzenlendi.

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi organizasyonunda kadınlara “Travma Sonrası Stres Bozukluğu” konulu bir konferans düzenlendi.  
Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa sunumunu yapmak üzere Malatya Büyükşehir Belediyesi Aile Danışmanlık Merkezi’nde görevli Psikolog Burak Güllü ve Kadın Meclisi üyeleri katıldı.
Travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) tanımını yapan Psk. Burak Güllü, travmatik bir olayın ardından kişinin olaya dair anılarını kontrol edememesi, bu anılarla başa çıkmakta zorlanması ve bu durumun günlük işlevselliği bozmasıyla kendini gösteren psikolojik bir durum olduğunu belirtti.
Günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren bu durumun erken teşhis ve tedavi edilmediğinde kalıcı zihinsel ve fiziksel sorunlara yol açabileceğini söyleyen Güllü “TSSB’yi doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki başlık altında toplayabiliriz. Doğrudan nedenler arasında fiziksel veya cinsel saldırıya maruz kalma, doğal afetler ile savaş ve çatışma ortamlarını sayabiliriz. Dolaylı nedenler arasında ise yakın bir kişinin kaybı, şiddet ve ağır iş kazaları gibi etmenler sayılabilir” dedi.
Travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) kişi üzerindeki etkisine de  vurgu yapan Güllü, “Flashback yani olayın zihnimizde tekrar tekrar yaşanması, travmaların rüyalarımızda kâbusa dönüşmesi ve gün içerisinde günlük tetikleyiciler nedeniyle aniden aklımıza gelmesi günlük hayatımızı derinden etkiliyor. Bu tarz durumlarda gerek insanlardan gerekse toplumdan uzaklaşarak kendimizi izole ediyor; sevgi, mutluluk gibi duygulardan uzaklaşırken olumsuz duygu ve düşüncelere yöneliyoruz ” dedi. 
Travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veren Güllü, “Psikoterapi, ilaç tedavisi, meditasyon ve yoga, grup ve sanat tedavisi gibi yöntemler bulunmaktadır. Bunlar travmatik olaylarla başa çıkmamızda bize yol gösterici, mental olarak kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan tedavi yöntemleridir” dedi.
Seminerin sonunda Güllü, kadınlara stresle başa çıkmanın bir yolu olarak prograsif kas gevşemesi egzersizini yaptırdı.
Programdan duydukları memnuniyeti dile getiren katılımcılar Psk. Burak Güllü ve Malatya Kent Konseyi’ne teşekkür ettiler.

Bakmadan Geçme