• Haberler
  • Malatya
  • Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Paneli Gerçekleştirildi

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Paneli Gerçekleştirildi

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Paneli Gerçekleştirildi

İnönü Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü- Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında panel düzenlendi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülkadir Baharçiçek, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, Malatya İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Metin Şahin, Malatya Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Çakmak, Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Seval Yılmaz, Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Psikososyal Destek Birimi ile akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.

Moderatörlüğünü İnönü Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Müge Karadağ’ın üstlendiği panele Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü İrem Zaif, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi Şiddet Savcısı İrem Durmuşoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Avukatı Nihan Kazan ve İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan Sezer konuşmacı olarak katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik moderatörün ve panelistlerin tanıtılmasının ardından devam etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü İrem Zaif konuşmasında, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün tarihçesi ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi hakkında bilgi verdi.

Şiddete uğrayan bireylerin ihbar hatlarını aramaları gerektiğini söyleyen Zaif, şu şekilde konuştu:

“Şiddete uğradığınızda ALO 183 ve Aile ve Sosyal Hizmetler Whatsapp hattına ulaşabilirsiniz. Ayrıca 112'yi aradığınızda ilgili kuruluşlara yönlendirilerek ŞÖNİM tarafından takip edilip şiddete uğrayan mağdurun işlemleri yapılıp ilgili kurumlara yönlendirilmesinde yardımcı oluyoruz.”

Panelin bir diğer konuşmacısı olan Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi Şiddet Savcısı İrem Durmuşoğlu, ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun olan 6284 Sayılı Kanun hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kadın ve çocuğa yönelik olası bir şiddet halinde birden fazla kurumun bir bütün halinde çalışmalar yürüttüğüne değinen İrem Durmuşoğlu, şiddetin önlenmesinde toplumsal farkındalıkların çok önemli olduğunu ayrıca tüm şiddet suçlarının temelinde kişilerin ahlaki ve vicdani eğitimden geçmemiş olmasının yattığını vurguladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Avukatı Nihal Kazan, kadın ve çocuklar için hukuki destek sağladıklarını aynı zamanda kadın ve çocukları sosyal birimlere yönlendirdiklerini kaydetti.

Nihal Kazan “Kadınlar her zaman yalnız. Öldüğünde de yalnız, yaşadığında da...  Ceza davalarında cinayete kurban edilmiş kadınların aileleri davayı takip etmiyor. Mahkeme koridorlarında biz yalnız mücadele ediyoruz.  Bugün bunları konuşsak da konuşmasak da kadına yönelik cinayetler ve şiddet devam ediyor. Toplumsal farkındalık kazanılmalıdır.” dedi.

Panelin son konuşmacısı olan İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan Sezer, şiddetin kaynakları, şiddetten korunma ve şiddetten uzak durma ile ilgili konuştu.

Prof. Dr. Özcan Sezer, uzak durulması gereken kadın ve erkek profillerine değinerek konuşmasını sonlandırdı.

Panelin sonunda konuşmacılar dinleyicilerden gelen soruları yanıtladıktan sonra Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Seval Yılmaz tarafından panelin moderatörüne ve katılımcı panelistlere katılım belgesi takdim edildi.

Bakmadan Geçme