Kahireyi Keşfediyoruz

Mısır Gezisi Izlenimler 3

Kahireyi Keşfediyoruz

Bucak Özkan Turun organizesinde 20 kişilik grubumuzla Mısırdayız.  Rehberimiz Mustafa Özkan ve Mısırlı rehberimiz Ahmed Garfy' nin eğlenceli  ve bilgilendirici anlatımları ile Mısır  uygarlığını tanımaya başladık. Onların değerl anlatımları ile ilk gün  Gize piramitleri ve Sfenksi ve sonrasında Kahire müzesini gezdik.  İkinci gün rehberimiz Kahirenin ristiyan dünyasinda o önemli bir yeri olduğunu söyledi bjzi Asılı kilise ve sonrasında Hz. Meryem'in kutsal yolculuğunu, 3 ay kaldığı kiliseyi ve bugun müze olarak kullanılan sinogaga getirdi. 
 

Mısır’ın başkenti Kahire’de yer alan tarihi Asılı Kilise (El-Kenise el-Muallaka), geçen yüzlerce yıla meydan okuyarak günümüze dek ayakta kalmayı başaran sayılı tarihi yapılar arasında yer alıyor.

Dörüncü yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiği tahmin edilen tarihi kilise, Roma İmparatorluğu döneminden kalma Babylon Kalesi'ne ait iki kulenin üstünde yapıldığı için “Asılı Kilise” adıyla anılıyor.

Kahire’nin eski Mısır bölgesinde yer alan Fustat'ta Amr bin As Camisi yakınlarındaki kilise, yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği tarihi ve turistik yerler arasında bulunuyor.

Mısır’ın İslamiyet öncesi ilk yerli halkı Kıptilerin Hristiyanlığa mensup olanları tarafından inşa edilen tarihi kilise, kubbesi olmayan tek kilise olma özelliğini taşıyor.Tarihi Asılı Kilise’nin 1000’li yıllarda yaşamış olan, İskenderiye’den Kahire’ye gelen Mısırlı 16. Patrik Christodoulos’un resmi ikametgahı olarak da kullanıldığını ifade eden rehberimiz 11. ve 12. yüzyılda yaşamış bazı patriklerin de bu kiliseye defnedildiğini söyledi.

Asılı kiliseden sonra Hz.Meryem'in kutsal yolculukla geldiği Mısırda 3 ay ikamet ettiği ve burada inşa edilen kiliseyi ziyaret ettik.

Kaçış nedeni belliydi: Beni İsrail (İsrailoğulları) kavminin zalim hükümdarı ve Roma'nın valisi konumundaki Herod (İncil'de Hirodes diye geçer).
Herod Beytlehem ve çevresinde yeni doğmuş olan bütün erkek çocukların katledilmesini emretmiş.

Bakire Meryem, oğlu İsa'yı gizlemiş ve muhtemel katillerden korumak maksadıyla, çok çabalamış. O sırada Tanrı meleği, Meryem'in nişanlısı Yusuf Naccar'ın rüyasına girip, şöyle demiş:

Kalk! Çocuk ile annesini al ve Mısır'a kaç! Ben, sana haber verinceye kadar orada kal. Çünkü (kral) Hirodes çocuğu öldürünceye kadar onu arayacak!
(Matta İncili, İkinci Bölüm, "Mısır'a Kaçış" kısmı)  

Uğradıkları, gizlendikleri, konakladıkları her yer, her mekân, farklı tarihlerde kıymetli hale gelmiş; kutsanmış ve oralarda ibadethaneler açılmış..

Hıristiyanlık gelişince burada bir kilise kurulmasına karar verilir: İsmi Abu Serce Kilisesi'dir. Ortaçağ'dan günümüze şöhreti giderek yayılmış ve Hıristiyan hacılar ile turistlerin uğrak yeri olmuştur. İslam kaynakları da Kutsal Aile hikâyesine veya menkıbesine ilgisiz kalmamıştır. Kuran'daki El Müminun suresinin 50. ayetinde, bu kaçış serüveninden bahsedilmiştir.
Kahirede bu kutsal yeri gezmek heyecan vericiydi

Kahire bölgesi peygamberler şehri.  Musa peygamberden Yusup peygambere pek çok peygamber bu bölgede yaşamış.  Böyle olunca Kahirede sinagoglarda var. Sinagoglar müze olarak ziyaret edilebiliyor.  En eski sinagogkardan bir8ni de gezme imkani bulabildik.

Kahirede en cok ilgimi çeken husus Asılı kiliseden çıktıktan sonra sar sikaklarin adeta kitap tünelinden giçiyormuşçasina kütüphane rafı gibi düzenlenmiş olmasıydı.  Kültürel dünya  hala çok zengin. Ancak kitap dünyasının halka ulaşıp ulaşmadığı konusundaki şüphelerim var.  Temizlik, trafik düzensizliği ve derin fakirlik böyle düşünmeme neden oluyor.

 Bizler için yabancı olan Mısır uygarlığını hemen anlamak, kavramak kolay değil.  Bu açıdan rehberimiz Mustafa Özkan' a ve Mısırlı rehberimiz Ahmet Garfy'e çok teşekkür ederim. Mısır uygarlıklarını anlattığım  Mısır izlenimleri yazı dizimiz  devam edecek. Mısırda çektiğim  Devrim Alkaya ile Mısırı Kesfediyoruz  programımızın 3. Bölümünü Youtube kanalımdan ve World Türk TV den izleyebilirsiniz. Umarım beğenirsiniz.  

Doç.Dr. Devrim Alkaya 
İnş. Yük.Müh. & TV Programcısı

Bakmadan Geçme