Karakuş, ' Mücbir Sebep Mutlaka Uzatılmalıdır'

Siyasetçi, İş İnsanı Ali Karakuş ,Malatya 6 Şubat depreminden sonra kaderiyle baş başa bırakıldığını, nitelikli göçün her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Siyasetçi, İş İnsanı Ali Karakuş ,Malatya 6 Şubat depreminden sonra kaderiyle baş başa bırakıldığını, nitelikli göçün her geçen gün arttığına dikkat çekti.
Siyasetçi ve İş İnsanı Ali Karakuş bir yazılı açıklama yaparak, Malatya kentinin kaderi ile baş başa bırakıldığını dile getirerek, “ Malatya 6 Şubat depreminden sonra en çok hasar gören illerin başındadır.  19 ay geçmesine rağmen depremde , Malatya’da gözle görülür bir yapılaşmanın olmadığını görmekteyiz. Herkes şikayetçi, Esnafı, genci, yaşlısı, iş insanları, stk’lar, dernekler daha sayamadığım bir çok vatandaş yapılamayan ve sadece işkence çektiren yönetimden şikayetçi. Elle tutulur bir proje açıklanmadı. Halen merkez kışla ve saray mahallesindeki proje vatandaşla ile paylaşılmadı. Sadece yıkım ekibi var. Malatya’nın nabzı kışla caddesi esnaflarını mahkeme kararı olmasına karşılık iş yerlerinden edilerek, yıkım işlemlerini sürdürmekteler. Akabinde kışla caddesindeki dükkan sahiplerine nasıl bir yer tahsisi yapılacağı dahi belli değil. Esnafları sağa sola koydukları 20 metrelik konteynırlarda hayatlarını sürdürmeye zorlamış bulunmaktalar. “ dedi.
Karakuş açıklamasına, “ Malatya her yönü ile yalnız bırakıldı. Nitelikli göç hemen hemen her gün devam etmekte. İnsanların güvensizliği devam etmekte. Ticaret tamamen bitmek üzere.  En önemlisi de Malatya’da siyasi ahlakın çökmüş olması. Malatya’da hizmetlerin yeterli olmaması, insanlara  ulaşılamaması , toplumu seçimden seçime görüp sonrasında unutması, sahipsizliğin ta kendisidir.” İfadelerini kullandı.
Karakuş, “6 Şubat depreminden sonra aday olduğum Battalgazi ilçesinde her platformda dile getirdiğim, esnafın vergi borçlarının mutlaka silinmesi , ya da mücbir sebep olayının uzatılması yönünde sık sık beyanatlar verdim. Bu şehrin dinamikleri, Vekiller, Belediye Başkanları ve siyasi parti başkanlarının esnafların bu zorlu süreçte yanlarında olamadıkları gibi, mücbir sebep olayında tek sesi çıkan TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nu tebrik ederek, herkesin esnaflardan yana tavır sergilemeye davet ediyorum. Mücbir sebep mutlaka uzatılmalı esnaflar nefes almalıdır. “ şeklinde tepkilerini dile getirdi.
Bizim bu topraklara hizmet borcumuz var. Hep birlikte Malatya’mızı  daha yaşanabilir, modern, temiz çevre, sosyal donatılar, Değişim ve dönüşümlerle geleceğe hazırlamak durumundayız. Çalışarak istişare ederek hizmetleri gerçekleştirmemiz lazım diyen Karakuş, “6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen yurttaşlara 19 ay önce verilen eşya yardımı parası sözünün yerine getirilmedi. Madem yapmayacaktınız, depremzedelere niçin umut verdiniz? Doğru düzgün resmî açıklama yapan bir kanal dahi yok. Yurttaşlar yetkililere sorduğunda hiçbir cevap alamıyor. Umutlandırıp sözünüzde durmayarak depremzedelere bir darbe daha vuruyorsunuz” dedi.
Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın resmi rakamlarına göre 27 bin 500 bağımsız ofis ve işyerimiz kullanılamaz hale geldi.Çarşı diye tabir ettiğimiz bütün alanları kaybetmiş durumdayız şeklinde tepkilerini dile getiren iş İnsanı Karakuş, “ Şehrimizde hala 120 bin vatandaşımız konteynerlerde yaşamını sürdürüyor. Nitelikli göç veriyor, niteliksiz göç almaya devam ediyoruz. TÜİK’in en son yayınladığı rapora göre; Malatya’dan 102 bin 621 kişi nüfusunu başka şehirlere aldı. Ve gidenlerin büyük çoğunluğu da nitelikli insanlar. Tamamı yıkılan çarşıda esnaflarımız aylık 6-7 bin TL kazanç ile hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar.” Şeklinde üzüntülerini dile getirdi.
Deprem bölgelerinde Malatya başta olmak üzere konut inşası, yerinde dönüşüm, rezerv alan ve işyerleriyle ilgili maalesef  çok ciddi sıkıntılar devam ediyor diyen karakuş, “Bu şartlar altında, Malatya ve diğer deprem bölgelerinde mücbir sebep hallerinin mutlaka uzatılması gerekmektedir.  Deprem bölgesi için özel SGK ve vergi teşvikleri beklerken mücbir sebep süresi bitirilerek bölgeye ikinci deprem yaşatılıyor.  6 Şubat depremlerinde sadece konutlar değil, birçok işyerleri de yıkıma uğradı. Yıkılmayanlarsa ya orta hasarlı ya ağır hasarlı birçoğu kullanılamaz duruma geldi. Malatya’da 27 bin 500 bağımsız iş yeri deprem sonrası kullanılamaz hale geldi. Esnaf konteyner çarşılarda, yol kenarlarına konulan, alt yapısı, otoparkı, suyu olmayan konteynerlerde  satış yapmaya başladı. Halen 3 bin 500 esnafımız konteynerlerde ticaretini sürdürmeye çalışıyor. Ama şehir merkezinde alışılagelmiş yerlerinden uzakta kurulan konteyner çarşılar, alışveriş  hacmini ciddi şekilde azalttı. Şehrin en işlek caddesi Kışla Caddesi esnaflarını millet bahçesine hapsettiler.10 esnaftan 1’i ancak dükkanını açabildi. Şehirde işlerini devam ettiremeyen binlerce esnaf-tüccar Malatya’yı terk etti.”dedi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme