Kayısı Çekirdeği kabuğu Malatya'da kömüre alternatif olarak kullanılıyor.
Kayısı Çekirdeği kabuğu Malatya'da kömüre alternatif olarak kullanılıyor.
Dünya kuru kayısı üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı Malatya’da, kayısı çekirdekleri heba edilmiyor. Öyle ki, kayısı çekirdeğinin içi bademe rakip olurken, kabuğu ise kent genelinde kış aylarında yakacak olarak kullanılıyor. Kayısı Çekirdeği kabuğu Malatya’da kömüre alternatif olarak kullanılıyor.
Türkiye’deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu Malatya’da, kayısıdan elde edilen bütün ürünler ekonomiye kazandırılıyor. Çekirdeğinden kuruyemiş, kabuğundan ise kışlık yakacak elde ediliyor.
Enerji maliyetlerinin yükseldiği ve akaryakıt, doğalgaz ve kömür fiyatlarının arttığı şu günlerde Kayısı Çekirdeği Kabuğu, bölgede yaşayan vatandaşlara alternatif oluyor.
Kayısı çekirdeği kabuğunda ton fiyatının 2 bin 500 TL civarında olduğunu belirten Mahrukatçı Musa Kaya, ”Kayısı hasadı bittikten sonra kuru kayısıdan elde ettiğimiz çekirdekleri kırdırıyoruz. Kayısının iç kısmı kuruyemiş olarak satıyoruz, kabuk kısmını ise doğalgaz olmayan ve kömür ile ısınan vatandaşlara satıyoruz. Kayısı çekirdeği kabuğunun genelde ton fiyatı 2 bin TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Vatandaş kömür fiyatlarının artmasıyla birlikte kömüre alternatif olsun diye talep gösteriyor.” dedi.
İÇ KISMINI SEÇERSENİZ BEDAVA BİLE VERİLİYOR
Kayısı çekirdeğinin kırım işlemlerinin sağlanmasının ardından bazı firmalar tarafından iç kısmının kabukların arasında seçilmesi işlemine karşılık kabuğun verildiğini belirten Kaya,” Fiyatlar kömüre göre gayet uygun. Ama bilindiği üzere şu dönemde 5.500 TL maaşla geçinmek mümkün değil. Bu nedenle bazı firmalar çekirdeğin ayıklanması karşılığında kabuğu bedavaya verebiliyor. Bunun için de Çekirdek kırımı yapan firmalara başvurulması gerekiyor. Seçim işi ile uğraşmak istemeyenler ise Malatya genelinde bulunan katı yakıt satıcılarından alabiliyor.” diye konuştu.