• Haberler
  • Malatya
  • Kayısı Üretimi Kapasitemizin Yüzde 50 sini Üretebiliyoruz

Kayısı Üretimi Kapasitemizin Yüzde 50 sini Üretebiliyoruz

Kayısı Üretimi Kapasitemizin Yüzde 50 sini Üretebiliyoruz

Anadolu Basın Yayın Birliği Malatya Şube Başkanı Filiz Yavuzkurt ve Malatya Cadde İmtiyaz sahibi Said Yalçın Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı FRevzi Çiçek’i ziyaret ederek kayısı hakkında bilgi alışverişinde bulundular.
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Anadolu Basın Yayın Birliği Malatya Şube Başkanı Filiz Yavuzkurt ve Said Yalçın’a Kayısı hakkında bilgi
verdi.


Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, “İlimizde tarımsal üretimde lokomotif görevi üstlenen kayısı yetiştiriciliği bölgesel olarak yer değiştirse de alanları her yıl artmaktadır. Bu gün istatistiklere baktığımızda ilimiz sınırlarında 8 milyon civarında meyve veren yaşta kayısı ağacı bulunduğunu görüyoruz. Bu rakam her yıl artarak devam ediyor. Başta iklim değişikliği olmak üzere sıralanabilecek birçok nedenden dolayı ova bölgelerden daha yüksek rakımlara doğru yayılmaktadır.
     Ortalama verim çağında olan bir kayısı ağacı 150 kg yaş kayısı elde edilmektedir. İlimizde meyve veren yaştaki yaklaşık 8 milyon kayısı ağacından bu durumda 1,2 milyon ton ürün alınması gerekirken bu güne kadar alınmış en yüksek verim 650 bin kğ olmuştur. Bu da almamız gereken verimin yaklaşık %40-50 kadarını aldığımızı göstermektedir. Bu kadar bakım çalışmaları, emek zaman vererek beklenti içine girmek akabinde bu kadar düşük verim almak emeğin boşa gitmesi anlamına gelmektedir. 
Bu sorunun temelini ise bahçe kurulumunda yanlış yer seçimi yanlış çeşit ve fidan seçimi oluşturmaktadır. Bu konu ilimizde kayısının ticarete konu olduğu günden günümüze her seferinde dile getirmemize rağmen kayısıya uygun olmayan bölgelerde bahçe kurulması sonucu don hasarı ile dolu hasarı ile beklenen verim alınamamaktadır.”dedi. 
Çiçek, bu konuyla ilgili tarsim hasar kayıtlarının incelendiğinde de üst üste 5-6 yıl don hasarı maruz kalmış bölgeler olduğunu görmekteyiz. Bu durum aslında “bura benim yerim değil ben burada verim veremem” şeklinde kayısı ağacının dile gelmesidir. Bu nedenle bahçe kurarken ismine doğru ve kalite fidandan önce bahçe kurulacak yerin seçimi önem arz etmektedir.
Ülkemizde uygulanmakta olan mülkiyet esaslı ürün deseni oluşturulması geleneği nedeni ile her hangi bir yaptırım uygulaması bulunmamaktadır. Ancak tarım bu kadar öneminin artığı yetiştiricilik maliyetlerinin arttığı ve tarımsal üretimin birinci derecede ticarete amaçlı üretildiği bu durumlarda bahçe kurup senelerce de bir ümit bekleyip sonrada verim alınamaması büyük hüsrana, kaynak israfına emek zaman israfına neden olmaktadır.  
Bir başka konu ise; içinde bulunduğumuz dönem meyve bahçesi kurmak isteyen çiftçilerimiz için fidan tedarik dönemidir. Bahçe tesisinde yer seçimi kadar önemli bir konuda kurulmak istenen bahçenin fidanını seçmektir. Çünkü üretim ve verim dönemi boyunca elde edilecek ürünün kalitesini miktarını hatta üretim boyunca yapılacak her türlü bakımı yakından ilgilendirmektedir. 
Bu nedenle meyve fidanı seçerken özellikle sertifikalı çeşit ismine doğru fidan seçilmelidir. Ne amaçla yetiştiricilik yapılacağı, hangi şartlarda üretim süreci devam edeceğini bilerek ve planlayarak yapılması gerekmektedir. 
Her geçen gün iklim faktörleri, yetiştirme teknikleri hastalık ve zararlılara çeşitleri artmaktadır. Bu nedenle binanın temeli gibi bahçe kurarken de öncelikle yer seçimi ve fidan seçimi oldukça önemlidir.
Yeni meyve bahçesi kurmak isteyen çiftçilerimizin sadece kayısı yetiştiriciliği için değil bütün meyve bahçesi tesisi hazırlığında olan çiftçilerimizin bu hususlara dikkat etmesi oldukça önem arz etmektedir. “ğifadelerini kullandı.
Fevzi ÇİÇEK
Ziraat Mühendisleri Odası
Malatya Şube Başkanı  
 

Bakmadan Geçme