• Haberler
  • Gündem
  • Kiralarda tavan zam oranının revize edilmesi isteniyor!

Kiralarda tavan zam oranının revize edilmesi isteniyor!

Kiralarda tavan zam oranının revize edilmesi isteniyor!

Yüzde 25 zam olarak uygulanan tavan kira zammı uygulaması 1 Temmuz itibariyle sona ererken yeni kira zammı yüzde 65.07 oldu. Bunun ciddi mağduriyetlere neden olacağını belirten emlak danışmanları, kiralarda tavan zam oranının revize edilmesini istedi.

Konut ve iş yeri kiralarındaki tavan zammın yüzde 65'in üzerine çıkarılmasının büyük sorunlara sebebiyet vereceğini ifade eden emlak danışmanları, mülk sahiplerinin belirlenen tavan zammın üstünde artışlara gideceğini kaydetti.


Yüksek kira artışlarının mülk sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getireceğini dile getiren emlak danışmanları, kiralarda tavan zam oranının en kısa sürede revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Abdürrahim Tosun

"Mülk sahipleri kiraları yüzde 200'lere kadar diretecek"

Kira artış oranının yüzde 25'ten yüzde 65'e çıkarılmasının bir vahamet olduğunu belirten Emlak Danışmanı Abdürrahim Tosun, "Yüzde 25 sınırındayken bile kiracılar ve mülk sahipleri arasında çok ciddi sıkıntıların çıktığına şahit oluyorduk. Ama yine de bir frenleme mekanizması olarak duruyordu. Kira artış oranının yüzde 65'e çıkarılması mülk sahiplerinin bunu fırsata çevirip yüzde 150 ya da 200'lere kadar direteceklerini tahmin ediyoruz. Bu da büyük mağduriyetlere sebebiyet verecektir." dedi.

İnsanların en temel ihtiyacının barınma olduğunu vurgulayan Tosun, barınmanın riske girdiği bir zaman diliminde yaşadıklarını belirtti.

"Kira nedeniyle iş yerini kapatan esnafın sayısı çoğaldı"

Bu sorunun devam etmesi halinde ülkede huzur ve güvenliğin biteceğini, anarşi ve hırsızlıkların ortaya çıkacağını öne süren Tosun, şöyle devam etti:

"Bunun düzelmesi için vatandaşın omuzundaki vergi ve kira yükünün iyileştirilmesi yönünde adımların atılması ve denetlemelerin yapılması gerekiyor. Ayrıca belirlenen kira artış oranının revize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu anda iş yerini kapatan esnafın sayısı çoğaldı. Bunun sebebi ise yüksek olan kira bedelini ödeyememelerinden kaynaklanıyor. İş yeri sahibi iş yerini kapatıp bir yerde çalışır ama barınmak zorunda olan aileler nereye gidecekler? Kira artışlarının bu seviyelerde olması ülkemizde çok ciddi sorunlara gebe olmaktadır."

Ramazan Uslu

"Revize yoluna gidilmeli"

Kira artış sınırının yüzde 25'lerdeyken de vatandaşların ciddi sıkıntı yaşadığına işaret eden bir diğer Emlak Danışmanı Ramazan Uslu, enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde kira artış oranlarının tavan fiyatının yüzde 25'lerden yüzde 65'in üzerine çıkarılmasının kiracılar ile mülk sahiplerini karşı karşıya getireceğini söyledi.

Uslu, "Mülk sahipleri alınan bu kararı bile uygulasalar belki piyasa bir düzene girerdi. Ama yüzde 25 iken bile mülk sahipleri kiralarını yüzde 100-150 hatta 200 artırma yoluna gittiler. Hükümetin bu konuda STK'ların ve bu işin ehli olan insanların görüşlerini alarak tekrar revizeye gitmesi gerekiyor." diye konuştu.

"Bu artış halkı karşı karşıya getirecek"

Orantısız kira artışları nedeniyle kimi iş yerlerinin kapandığına şahit olduklarını ifade eden Uslu, "Hükümetin bu konuda ciddi adımlar atması gerekiyor ve öncelikle artan enflasyonun düşürülmesi gerekiyor. Enflasyonun düzelmesi de üretime bağlıdır. Bir ülkede üretim olursa ve artarsa enflasyonda düzelir. Son zamanlarda ülkemizde üretimin ciddi manada durduğunu görüyoruz. Üretimin olmadığı yerde insanlar faize ve bankalara yöneliyor. Bu şekilde haksız kazanç ortaya çıkıyor. Bu yüzden yeni belirlenen yüzde 65'lik kira artış sınırını onaylamıyoruz. Çünkü bunun halkı daha çok karşı karşıya getireceğine inanıyorum." dedi. (İLKHA)

 

Bakmadan Geçme