Kiraz, açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili açıklama yaptı

Kiraz, açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili açıklama yaptı

CHP İl Başkanı Enver Kiraz;  ‘Enflasyon dünyada artıyor’ bahanesine sığınan iktidar, o ülkelerdeki yıllık enflasyonun Türkiye’deki aylık artışın altında olduğunu görmüyor!” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak değerlendirmelerde bulundu. Kiraz; “Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık yüzde 7,25 yıllık yüzde 70’e ulaştı. Enflasyon için önce Ocak sonra Mart ve son olarak da Mayıs’tan itibaren düşüş vaat ederek herkesi oyalayan iktidar, Türkiye’yi dünyada iflas etmiş ekonomilerle aynı kategoriye düşürdü. ‘Enflasyon dünyada artıyor’ bahanesine sığınan iktidar, o ülkelerdeki yıllık enflasyonun Türkiye’deki aylık artışın altında olduğunu görmüyor! “ifadelerini kullandı.
Kiraz açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
Nisan ayında yıllık yüzde 70’e dayanan TÜFE ve yüzde 121’i aşan Yİ-ÜFE geçmişte ağır krizlerin, yoklukların, kuyruklar ve karaborsanın yaşandığı 80’li, 90’lı yılları aratır hale geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) resmi rakamlarına karşılık bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGrup) enflasyon hesabı ise yıllık yüzde 156’yı aştı. 
Resmi rakamlara göre, nisan ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 7,25, ocak ayından bu yana dört ayda yüzde 31,71 ve yıllık bazda ise yüzde 69,97 artış kaydetti. Üretici fiyatlarında ise aylık yüzde 7,67, yıllık yüzde 121,82 oranında artış gerçekleşti. Yıllık yüzde 70'e dayanan enflasyondaki bu seviyeler 2002 yılından bu yana AK Parti’nin iktidarda olduğu 20 yılın en yüksek yıllık enflasyonu. 
Merkez Bankası, enflasyon verilerinin belli olması ardından yaptığı Enflasyon Değerlendirme açıklamasında, enerji ve gıda fiyatlarındaki yükselişin enflasyondaki ana etken olduğunu, küresel emtia fiyat artışları ve Ukrayna-Rusya savaşının tetiklediği ekonomik olumsuzlukların da bu yükselişi beslediğini savundu.  Nisan ayında enflasyon sepetindeki 409 maddeden sadece 27’sinin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 45 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 337 maddenin ortalama fiyatı ise yüksek oranlarda arttı. Nisan ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar, yüzde 13,38 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 7,43 ile konut, yüzde 6,96 ile giyim ve ayakkabı oldu. 
Yıllık enflasyon ve fiyat artışları ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 89,10 olurken, ulaştırmada yüzde 105,86’ya, konut harcamalarında yüzde 64,10 düzeyine ulaştı. Yılbaşından bu yana ocak ve mart aylarında iki kez yüksek oranda zamlanan alkollü içkiler ve tütün mamullerine mayıs ayında yeni zam daha geldi. Bunun yanında çiğ süt fiyatına ve akaryakıta da ayın ilk haftasında peş peşe zamlar yapıldı. 
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun küresel sorun olduğunu, ABD, Almanya gibi ülkelerde de son 40-45 yılın en yüksek enflasyon oranlarının yaşandığını savunuyor.  Oysa bu ülkelerde rekor kırdığı öne sürülen yıllık enflasyon yüzde 7-8 arasında ve pek çok ülkedeki yıllık artış Türkiye’deki aylık enflasyonun altında. 
Yıllardır ABD ambargolarıyla hiperenflasyon altındaki Venezuela’da bile nisanda aylık artış yüzde 1,4 oldu! Türkiye’nin piyasa gerçekleriyle örtüşmeyen yüzde 69,97 oranındaki resmi enflasyonu AB ülkeleri, G20 ülkeleri ve OECD ülkeleri arasında birinci. Dünyadaki 189 ülke arasında altıncı. Yıllık enflasyonu Türkiye’nin üzerinde olan diğer 5 ülke Venezuela, Sudan, Lübnan, Suriye ve Zimbabve! Lübnan kısa süre önce Merkez Bankası’nın iflasını ve moratoryum ilan etti. Sudan, Suriye, Zimbabve gibi ülkeler iç savaş ortamında. Ya da darbe-dikta yönetimleriyle siyasal-ekonomik istikrarsızlık içinde.  Nisan ayında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), aylık %7,67, yıllık %121,82’ye yükseldi. Bu oran 1995 yılından bu yana geride kalan 27 yılın zirvesi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme