• Haberler
  • Malatya
  • Koca Malatya'da Söğütlü Cami'ye Yer Bulamadılar, Yeni Cami'nin Bahçesine Yapıyorlar!

Koca Malatya'da Söğütlü Cami'ye Yer Bulamadılar, Yeni Cami'nin Bahçesine Yapıyorlar!

Koca Malatya'da Söğütlü Cami'ye Yer Bulamadılar, Yeni Cami'nin Bahçesine Yapıyorlar!

Ağbaba, “Şehir depremde yıkılmış, önümüzdeki yüzyılın geleceği hesaplanması gerekirken şehir merkezi bir ranta teslim edilmiş durumda” dedi. Ağbaba,  “Koca Malatya’da Söğütlü Cami’ye yer bulamadılar, Yeni Caminin bahçesine yapıyorlar” ifadelerini kullandılar.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İyi Parti’nin deprem  komisyonu kurulmasına dair önergesi üzerine TBMM’de CHP Grubu adına konuşma yaptı. ‘Malatya’nın sahipsizliği devam ediyor’ diyen Veli Ağbaba, konut ihalelerini, yıkımları, yapımı devam eden konutları, şehir merkezi projelerini ve esnafın yaşadığı sorunları dile getirdi. Öte yandan depremle ilgili komisyon kurulmasına dair teklif  AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Depremin üstünden 16 ay geçti hala belirsizlik sürüyor!
Ağbaba, “Maalesef depremin üzerinden uzunca bir süre geçti hâlâ büyük bir belirsizlik devam ediyor. Rezerv alanlarda belirsizlik var, esnaf ne yapacak, daire sahipleri ne yapacak belli değil, yerinde dönüşümde hiçbir şey belli değil, hak sahipliği büyük bir belirsizlik, orta hasarlarda büyük bir belirsizlik devam ediyor. Vatandaş bir belediyeye gidiyor, belediye AFAD'a yönlendiriyor, AFAD Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına "Gidin." diyor ve maalesef Malatyalılar ve deprem bölgesi hâlâ büyük bir belirsizlikle karşı karşıya. 6 Şubat depremlerinin üzerinden on altı ay geçti, dört yüz seksen altı gün önce meydana gelen depremin yaraları hâlâ maalesef sarılabilmiş değil. Depremden etkilenen şehirlerde esnaflar on altı aydır kalıcı iş yerlerinin yapılmasını, evleri yıkılan depremzedeler de sıcak yuvalarına geçmeyi bekliyor.” dedi.
80 gündür 1 ev bile teslim edilemedi
“6 Şubat depreminin ardından mevcut planlamaya göre Malatya şehir merkezine 103.019 konut inşa edilecekti. Maalesef teslim edilebilen konut sayısı 7.881 bu konutlarda da kaç kişinin oturduğu belli değil. İkizce ve Gelincik Tepesi ile ilçelerde devam eden TOKİ konutlarında ilk kuralar 17 Şubatta, 2'nci kuralar 19 Martta gerçekleştirildi; Nisan ayında 3'üncü kura çekilecekti, çekilmedi; Mayıs ayında kura çekilecekti, çekilmedi; şimdi Haziran ayında da kura çekilmeyeceği ortaya çıktı. Malatya'da 80 gündür bir ev teslim edilebilmiş değil, bu şekilde temmuz ve ağustosta ev teslimi yapılması zor gözüküyor.” ifadelerini kullandı. 

Depremde en çok yıkılan şehir Malatya, konut tesliminde 5.sırada!
“On altı aydır teslim edilen konut sayısı 8 bin bile değil” diyen Ağbaba, “Maalesef, Malatyalılar sahipsiz bırakılmış durumda. Malatya, depremden en çok etkileyen 4 ilin başında, şehir merkezi yok olan en önemli ilimiz ama maalesef, konut teslimi sırasında 5'inci sırada.” Şeklinde konuştu. 
İhaleler el altından Malatya dışından firmalara veriliyor!
16 aydır yıkımı bitiremediler!
Malatya Valisi’nin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yıkımları ocak ayı sonu itibarıyla durdurduklarını, şu an ihaleleri yaptıklarını, yıkım oranının yüzde 87 olduğunu söylediğini hatırlatan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Depremin üzerinden bir yıl dört ay geçmiş, Malatya'da hâlen yıkım bekleyen binlerce ev var ama yıkımın ihalesi yapılmıyor. Yıkmıyorlar ki yapsınlar, yapılan ihalelerin akıbeti de belli değil, ortada yeni ihale yok. 33 binin üzerinde konutun ihalesi hâlâ planlanıyor, yapılan ihaleler de el altından gizli saklı, maalesef, Malatya dışındaki firmalar çağrılarak veriliyor. Depremden perişan olmuş Malatyalı esnaf, şimdi de kendilerinin yok sayılmasından şikâyetçi” şeklinde konuştu.

Hâlâ kira yardımı, taşınma parası almayanlar var!
Ağbaba, konuşmasının devamında, “Geldiğimiz noktada on altı ayın sonunda hâlen kira yardımı almayan vatandaşlar var, hâlâ taşınma parası almayan vatandaşlar var ve maalesef, hâlâ, bir kuruş eşya yardımı almayan yurttaşlarımız var, hâlâ yapımı tamamlanmayan kanalizasyon, içme suyu bekleyen evler var ve bir proje yapımı, geleceği yılan hikâyesine dönen şehir merkezi sorunumuz var.” dedi.
Söğütlü Camiye koca Malatya’da yer bulamadılar, 
Yeni caminin bahçesine yapıyorlar!
“On altı aydır evleri yıkamayanlar, yeni ev yapamayanlar şehir merkezinin projesini de on altı aydan beri beceremediler” ifadelerini kullanan Ağbaba, “Malatya'nın merkezinde 2 cami var; biri Teze Camisi -Yeni Camisi- diğeri Söğütlü Camisi. Yeni Cami restore ediliyor ancak maalesef Söğütlü Camisi'ne yer bulamadılar, en son projede 2 camiyi yan yana yapmış durumdalar, şehrin göbeğinde. -Camilerin yapılacağı projenin fotoğrafını göstererek- Bunu ibretiâlem için gösteriyorum, 2 cami şehrin merkezinde yan yana. Şehir depremde yıkılmış, önümüzdeki yüzyılın geleceği hesaplanması gerekirken maalesef şehir merkezi bir ranta teslim edilmiş durumda; çeşitli rant gruplarının baskısıyla şehir düzeltilmeye çalışılıyor.” Dedi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba konuşmasının devamında şu görüşlere yer verdi:
Depremden kaçan insanlara trafik cezası geldi!   
6 Şubat depreminden sonra insanların bir problemi daha var: Depremden sonra insanlar depremden korkarak araçlarıyla il dışına kaçmaya çalışıyorlar, MOBESE'ye, radara takılıyorlar; depremden on beş ay sonra yüksek yüksek, misli misli cezalar gelmeye başlıyor, âdeta depremden bir fırsatçılık yapılıyor.
Konteyner kentlerde hizmet eden TYP’liler işsiz bırakıldı!    
Maalesef sorunlar devam ediyor, bir TYP meselesi var ki depremde, kışta, çadırda, konteynerde hizmet eden insanlar işsiz bırakıldı, onlar işe alınmayacak. 
Esnafın geçmiş vergi ve sigorta borçları affedilmeli!
Esnafın büyük problemleri devam ediyor; hâlâ, depremde iş yerini açamayan insanlar vergilerini, sigortalarını ödemeye devam ediyor. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum: Bu insanların vergi ve sigorta borçları mutlaka affedilmelidir; esnaflar hâlâ büyük problemler yaşıyor, konteyner iş yerinde iş yok ve maalesef birileri de izlemeye devam ediyor. Malatyalıların deyimiyle "sahapsız" bir Malatya var.
Suya %400 zam yaptılar!    
İnanılır gibi değil, bir de bu aralar sulama suyuna tam yüzde 400 zam geldi. İnsanlar bir taraftan depremde kırılırken, açlıkla karşı karşıya gelirken bir de sulama suyuna yüzde 400 zam geldi. Hepiniz biliyorsunuz, Malatya kayısısıyla ünlü bir memleket. Maalesef bu konuda Hükûmet vurdumduymaz, ülkeyi yönetenler vurdumduymaz. Malatya sahipsizliği devam ediyor.
 

Bakmadan Geçme