- Haberler
- Kültür Sanat
- Kültür Elçileri görerek öğreniyorlar!
Kültür Elçileri görerek öğreniyorlar!
Kültür Elçileri görerek öğreniyorlar!
Kültür Elçileri olmaya aday 24 öğrenci şehrimizin doğal ve kültürel zenginliklerini yerinde görerek ve inceleyerek öğreniyorlar. Malatya Kültür Yaşam Derneği’nin (MKYD) projelendirdiği ve Malatya Büyükşehir Belediyesinin desteklediği “Kültür Elçileri Yetiştirme Eğitimi’nin 2. Ayağı olan ve şehrimizin 13 ilçesindeki doğal ve kültürel değerlerini yerinde görerek öğrenmeyi kapsayan “Pratik Eğitimlerin” ilki Akçadağ ve Darende ilçelerindeki kültürel ve doğal zenginliklerimiz aday öğrencilere tanıtıldı.
Teorik ve pratik eğitimler olarak projelendirilen ve 32 öğrencimizin yer aldığı “Kültür Elçileri Yetiştirme Eğitimi’nin ilk aşaması olan teorik eğitimlerde; Öğretmen-araştırmacı Yazar Orhan Toğrulca tarafından Malatya Tarihi, araştırmacı-yazar Nezir Kızılkaya tarafından Malatya Folkloru (seyirlik oyunlar- çocuk oyunları, doğum- nişan-evlenme- asker uğurlama, el sanatları gibi..) , Gastronomi Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kılıç tarafından Malatya Mutfağı, Dernek Başkanımız Atilla Kantarcı tarafından Malatya sosyal yaşamı ( günlük yaşam, dayanışma gibi…) Derneğimiz Başkan Yardımcısı Mimar Fatma Altaş tarafından Şehir ve Mimarlık ile Şehrin Mimarisi ve Gönül Oral Bakır-Yaşar Karaaslan tarafından da Söz Kültürü (Atasözleri-deyimler- beddualar) derslerini teorik olarak alan öğrenciler, şimdide eğitimin ikinci aşaması olan ve 13 ilçeyi kapsayan pratik eğitimlere başladılar.
Akçadağ ile Darende ilçelerini kapsayan ve 24 öğrencinin katıldığı pratik eğitimin ilk durağı yaklaşık 150 yıllık tarihe sahip Akçadağ Sultan Suyu Harası oldu. Öğrenciler, Haranın tarihi ive bugünkü işlevi hakkında bilgiler edindiler. Sultan Suyu Hara’sından sonra doğal varlıklarımızdan olan Levent Vadisine geçen aday öğrencilere, Öğretmen- araştırmacı yazar Süleyman Demir tarafından Akçadağ ilçesi ve Levent Vadisi ile ilgili bilgiler verildi.
Levent Vadisinden Balaban Beldesine geçen ve buradaki kerpiç evleri gezen öğrencilere ÇEKÜL Vakfı Malatya Temsilcisi Bekir Sözen tarafından kerpiç evlerin dünya mimari tarihindeki yeri ve önemi hakkında bilgiler verdi.
Darendeli vatandaş Fikri Çalışkan tarafından 12 yıllık el emeği-göz nuru vererek kurduğu ve bir nevi “Darende Etnografya Müzesini” andıran materyallerle oluşturulan Fikri Çalışkan Sanat Evini gezen elçi adaylarına, müzenin kurucusu Fikri Çalışkan ve oğlu tarafından “müze” hakkında bilgiler aktarıldı.
Pratik eğitim, Günpınar Şelalesi, Somuncu Baba Müzesi ve Külliyesi gezilerek ve yetkililerinden bilgi alınmasıyla son buldu.
Pratik eğitim gezilerine 24 aday öğrencilerimizin yanı sıra Dernek Başkanımız Atilla Kantarcı, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Başkanlığı Kültür Şube Müdürü Savaş Kazancıoğlu, ÇEKÜL Vakfı Malatya Temsilcisi Bekir Sözen, Derneğimiz Yönetim Kurulu Üyesi ve proje koordinatörü Yaşar Karaaslan katıldılar.
malatyakulturyasam.com