Küresel Çözümcüler Afrika'da Maden Buldu
Küresel Çözümcüler Afrika'da Maden Buldu
Dünya üzerindeki Türk derneklerini bir araya getirerek ülke ekonomisine katma değer sağlamak için Kenya ile düğmeye basan Küresel Çözüm Platformu şimdi de Nijerya ve Kamerunlu işinsanları ile sağlanacak buluşma öncesi büyükelçilik düzeyinde görüşmelerde bulunuyor.
HABER MERKEZİ- Dünya üzerinde sosyal, kültürel ve ekonomik amaçla kurulmuş tüm Türk derneklerini aynı çatı altında ve ortak hedefler doğrultusunda birleştirip nitelikli projeler ekseninde ülke ekonomisine katma değer sağlamayı uygulanabilir ve sürdürülebilir hale getiren Küresel Çözüm Platformu, Kenyalı işinsanlarıyla büyük bir çıkış yakalamanın ardından Afrika bağlantılı temasları arttırdı. Dünya üzerinde çok sayıda bulunan Türk derneklerinin mevcut enerjilerini birleştirerek sinerji yaratmak istediklerini ifade eden Küresel Çözüm Platformu Kurucu Başkanı, Sosyal Hizmet Uzmanı (SHU) Hakan Berktaş, Kenyalı 96 işinsanının Türk dernekleri yönetici ve üyeleriyle bir araya gelerek bir çok anlaşma imzalamasının ardından Afrika’da gördükleri ışığı büyütmek istediklerini söyledi.
AFRİKA GELECEK VADEDİYOR
Platform Başkanı SHU Hakan Berktaş buluşma hazırlığı içinde oldukları Afrika ülkeleri, kuruluşları ve işinsanları hakkında şu bilgileri verdi: “Afrika ülkeleriyle ekonomik ve ticari ilişkilerimiz zaten sürekli gelişme halinde, 2020 yılında yüzde 3,7 olarak öngörülen Afrika’nın ekonomik büyümesi, 2021 yılında sürpriz bir şekilde tahminlerin ötesine geçerek yüzde 4,5’e ulaştı. Uluslararası kurumların projeksiyonlarında Afrika nüfusunun 2050 yılına kadar iki katına çıkacağı, 2100 yılında ise dünyadaki her üç kişiden birinin bu kıtadan olacağı tahmin ediliyor. Afrika’nın bir başka önemli potansiyeli sahip oldukları zengin yer altı kaynakları. Burada bulunan değerli madenler, küresel sanayinin ve diğer farklı endüstrilerin kıta ülkelerine odaklanmalarına yol açıyor. Örneğin dünyadaki altının neredeyse yarısına ve yeryüzünde bulunan tüm minerallerin yaklaşık üçte birine bu kıta ev sahipliği yapıyor. Kıtanın gözden kaçırılan bir diğer potansiyeli ise bir çok ülkesinin tarım açısından son derece elverişli olması. Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre dünyadaki 1 milyar 396 milyon hektar ekilebilir tarım arazisinin 226 milyon hektarı Afrika’da, yani yeryüzünde bulunan ekilebilir tarım arazilerinin yüzde 16’sı bu kıtada yer alıyor.”
SIRADA NİJERYA VE KAMERUN VAR
SHU Hakan Berktaş açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tüm bu bilgiler ışığında Küresel Çözüm Platformu olarak biz de Afrika ülkeleriyle sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkilerimizi en üst düzeyde arttırarak sürdürmek istiyoruz. Kenyalı işinsanlarıyla buluşmamız çok verimli geçti, Türk sivil toplum kuruluşlarımızın ve işletmelerimizin yöneticileri Afrikalı dostlarımızla güçlü bağlantılar yaptı. Şimdi Nijerya ve Kamerun ile büyükelçilikler düzeyinde görüşmeler başlattık, orada bulunan Türk dostlarımızla da görüşüyoruz. Bu iki ülke de yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından zengin ülkeler. Karşılıklı mal ve hizmet sunumu noktasında hayırlı, bereketli ve güzel sonuçlara ulaşacağımıza inanıyorum.”