Lenfödem/Lipödem Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

Lenfödem/Lipödem Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

İnönü Üniversitesi Kadın Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında “Lenfödem/Lipödem Farkındalık Etkinliği” çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Kadın, Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Müge Karadağ’ın yürüttüğü etkinliğe Doç. Dr. Sibel Mandıroğlu, Uzm. Dr. Sinem Uyar Köylü, Uzm. Dr. Sefa Gümrük Aslan ve Fzt. Burçin Haydaroğlu katıldı.

Düzenlenen etkinlikte Lenfödem ve Lipödem hastalığının içeriği konu edilirken tedavi hakkında da bilgi verildi. Etkinlikte ilk olarak söz alan Uzm. Dr. Sinem Uyar Köylü, Lenfödemin Primer ve Sekonder adı altında iki türe ayrıldığını belirtti. Ayrıca erken tanının önemli olduğunu ve tedavi gören hastaların etkilenmiş oldukları bölgenin hareketsiz kalınmaması gerektiğini vurgulayan Köylü, her şişliğin Lenfödem olmadığını, doğru solunum ve egzersizin tedavi aşamasında yarar sağladığını söyledi. Sinem Uyar Köylü, kan tetkikleri, ultrason, gerekirse de lenkonsisinti gibi yöntemlerin de kullanılması gerektiğini anlattı.

İkinci olarak söz alan Uzm. Dr. Sefa Gümrük Aslan Lipodemin genetik geçişli olan bir durum olduğunu söyledi. Obezitenin Lipodeme eşlik ettiğini ama ikisinin karıştırılmaması gerektiğini ifade eden Aslan, Lipodemin erkeklerde daha az gözüktüğünü belirtti. Aslan, Lipodemin tiplerini açıklayıp evrelerini anlattı. Kişinin organik ürünleri tercih etmesi, sağlıksız ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirten Aslan, bu yollarla kişinin yaşam kalitesinin artacağına değindi.

Üçüncü olarak söz hakkı alan Doç. Dr. Sibel Mandıroğlu, cilt bakımı ve hasta eğitiminden bahsetti. Kremlerin önemini vurgulayan Mandıroğlu uzun süreli hareketsizlikten, sıcak duştan ve aşırı soğuktan kaçınılması gerektiğini belirtti. Mandıroğlu, ayrıca yüzme, yürüme ve yoganın yararına da değindi.

Lenfödem/Lipodem farkındalık etkinliği, Fzt. Burçin Haydaroğlu tarafından video ve uygulama gösterimi yapılmasının ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme