Malatya Baharatları Gurmepedia'da Yayınlandı
Malatya Baharatları Gurmepedia'da Yayınlandı
Ülkemizin önemli gastronomi yazarı Süleyman DİLSİZ ’in 'Gurmepedia', “Mutfağa Dair Her Şeyin Alternatif Rehberi” isimli eserinde Malatya’nın iki yerel ürünü de yer aldı.
Ülkemizde Gastronomi festivalleri, yemek çalıştayları düzenleyen birçok dergide yemek kültürü ile ilgili yazıları yayınlanan DİLSİZ ayrıca “Kahvaltıya Dair Her Şey” “Salataya Dair Her Şey” “Kılçıksız Balık” isimli eserlerini yayınlamıştır. DİLSİZ, Gurmepedia isimli eserinde ise; Sağlıklı beslenme, mutfakta alternatif kullanımlar ve doğru saklama metotları, mutfakta israfın önlenmesi gibi konuların haricinde “Dünyadan ve Bizden Baharat Çeşitleri” bölümünde İlimiz Doğanyol-Pütürge yöremize ait “Derman”, Arapgir ilçemizde kahvaltıda yaygın kullanılan “Kakuk” isimli baharatlı çeşnisine de yer verdi.
Özellikle Derman isimli çeşni Pütürge ve Doğanyol yöremizde kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti olup, Çırağan Kempinski, Hyatt Regency otellerinde yapılan Malatya Yemekleri Tanıtım Etkinlikleri ve birçok Gastronomi Festivallerinde sunumu yapılarak beğeni toplamış, birçok otelin kahvaltı menülerinde yer almıştır.
Nohut, mısır, buğday, karpuz çekirdeği, kabak çekirdeği Pütürge yöresine ait acı cin biber kurusu, dağ kekiği, boy otu ceviz, çedene gibi baharatların toprak tavalarda odun ateşinde kavrulup un değirmeninde öğütülmesi sonucu elde edilen toz ürün tereyağı ile birlikte kahvaltıda tüketilmektedir.
Yine Arapgir yöremizde yaygın kullanılan kakuk ise nohut, buğday, göl dağı kekiği, kuru domates ve biber, Salatalık kabuğu, Isırgan kurusu, Fasulye yaprağı kurusu ve isteğe göre kavun karpuz çekirdeklerinin öğütülmesi sonucu yine kahvaltılarda sızma zeytinyağı ile birlikte tüketilmektedir.
Malatya dışında aromatik ve lezzetli bulunan iki kahvaltılık ürünümüzün ilimizdeki kahvaltı mekanlarında yöreye özgü ürün olarak sunulması, Gastronomide öne çıkan mutfağımız açısından önem arz etmektedir.
İbrahim H. KILIÇ
MAGTAD Başkan Yardımcısı