- Haberler
- Malatya
- Malatya İli Genelinde İşyerlerine Güvenlik Kamerası Takılması Hakkında Valilik Kararı
Malatya İli Genelinde İşyerlerine Güvenlik Kamerası Takılması Hakkında Valilik Kararı
Malatya İli Genelinde İşyerlerine Güvenlik Kamerası Takılması Hakkında Valilik Kararı
Toplumsal huzurun ve güvenliğin, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetinin sağlanması, günümüzde teknolojik imkânlardan yararlanmayı zorunlu kılmaktadır. Suç oluşturan eylemlerin ve suça karışan kişi sayısının azaltılması için yapılacak her çalışmanın belli bir maliyeti olmasının yanında, bu çalışmaların suç nedeniyle oluşan maddi kayıpların önlenmesi ve toplumun kendisini güvende hissetmesi açısından getirdiği faydalar çok daha fazladır. Suç ve suçluyla mücadelede caydırıcı etkisi, suç oluştuktan sonra ise faillerin yakalanması ve delillerin tespiti bakımından güvenlik kameraları büyük öneme sahiptir. Güvenlik kameraları tarafından kapsanan alanda görüntülerin anbean kayıt altına alınabilmesi, o bölgede meydana gelen olayların ve olaylara karışan faillerin kolayca belirlenmesini sağlamaktadır. Güvenlik kameralarının suç eylemine karışan faillerin belirlenmesindeki öneminin yanında, suçun oluşmasını engelleyici etkisi de bulunmaktadır.
Kamu düzeni ve güvenliği ile kişilerin can ve mal emniyetinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, trafik güvenliği ve yol emniyetinin sağlanması amacıyla; meydan, karayolları, cadde, sokak ve park gibi kamuya açık alanlarda kurulan görüntüleme ve plaka tanımayı sağlayan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de kullanılmaktadır. KGYS uygulamaları sayesinde kolluk kuvvetleri, güvenlik amaçlı kameralarla suç bölgelerinde ve halkımızın yoğun olarak bulunduğu cadde, sokak ve meydanlarda meydana gelen olayları izleyebilmektedir. Ancak, kolluk güçlerinin mevcut kurulu sistemlerden yararlanarak suç işlenebilecek yerlerin tamamını kameralarla izlemesi mümkün olamamaktadır. Bu nedenle, özellikle hırsızlık, gasp gibi suçlara maruz kalan işyeri, ticarethane gibi yerlerde özel güvenlik hizmetlerinin devreye sokulması, özel güvenlik hizmetinin mümkün olmadığı işyerlerinde ise güvenlik amaçlı kamera kullanılmasının suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması bakımından gerekli olduğu değerlendirilerek, bu yerlerde güvenlik kamerası bulundurulması zorunlu hale getirilmektedir.
B. Kapsam
Madde 2: Malatya Valiliğince uygulamaya konulan bu karar Malatya İl sınırları dahilinde bulunan aşağıdaki işyerleri ve işletmeleri kapsar.
a) Karayolları üzerindeki dinlenme tesisleri ve akaryakıt istasyonları ile turizm işletme belgeli ya da belediye işletme belgeli her türlü konaklama tesisleri,
b) Halkın yoğun olarak bulunduğu alış veriş merkezleri, pasajlar ve iş hanları (içerideki işletmeler hariç),
e ) Malatya İl sınırları dahilindeki işletme tesisler bu kararın uygulanma sahası olup karar 2 nci maddede sayılan yerleri kapsar. Ancak, ileride değişen ve gelişen şartlara uygun olarak, idare, güvenlik kamerası bulundurması gereken işyerlerini yeniden düzenleyebilir ve uygulamanın kapsamını genişletebilir.
2. UYGULAMA ESASLARI
Madde 5: 2’nci maddede belirtilen iş yerlerine ilk ruhsat başvurusunda; Belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, işyerleri ve işletmelerde güvenlik kamerası takılması hususu dikkate alınacaktır.
M a d d e 6 : 2’nci maddede belirtilen ve halen faaliyette bulunan işyerlerinden güvenlik kamerası bulunmayanlar, kararın kendilerine tebliğinden itibaren (3) ay içerisinde aşağıda belirtilen özelliklerde güvenlik kamerası takmakla yükümlüdür.
Madde 7: Kameraların kullanımı ve görüntülerin saklanma süre ve koşulları:
a) İç ve dış mekanlarda bulunan kameraların görüş alanı işyerinin tamamını kapsamalı ve (7) gün 24 saat kesintisiz kayıt yapabilmelidir.
b) Güvenlik kameraları karanlık ortamlarda da net kayıt yapabilme, yüz ve eşkal belirlemeye yardımcı olacak şekilde yerleştirilmelidir.
c) Güvenlik kameralarının yerleştirilmesinde aşamasında, Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmeliğin 19.maddesi 2.fıkrasında belirtilen, bebek bakım odası ve tuvalet gibi niteliği itibariyle kayıt altına alınması uygun olmayan alanlar dışındaki ortak kullanım alanların kayıt altına alınmasına dikkat edilecektir.
ç) Kayıt cihazları yüksek çözünürlüklü, gündüz ve gece kayıt yapabilme özellikli ve USB bellek girişli olmalıdır.
d) Kamera görüntü kayıtları en az (30) gün süreyle saklanabilir olmalıdır.
e) Kayıt cihazında arşiv görüntülerine tarih ve saat girilerek kolayca ulaşılabilmeli, gerekli olduğunda güvenlik kuvvetlerinin kullanımına sunulmalıdır.
f) Kameralar ve kayıt cihazı elektrik kesintilerine karşı, yedek enerji kaynakları ile desteklenmelidir.
g) Kameraları ve kayıt cihazlarını darbe ve sabotajlara karşı gerekli koruma tedbirleri alınmalıdır.
ğ) Güvenlik kameraları ve kayıt cihazları periyodik bakımları yaptırılarak devamlı surette çalışır vaziyette bulundurulmalı, arızalı olanların ivedilikle onarımı yaptırılmalıdır.
3. CEZAİ HÜKÜMLER
Madde 8: Yapılacak kontrollerde güvenlik kameralarının belirtilen sürede kurulmaması veya çalışır halde olmaması, kamera ve kayıt cihazlarının kullanımında bu Karar hükümlerine aykırı davranılması durumlarında, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu 32. Maddesi uygulanır.
4. YÜRÜRLÜK
Madde 9: Bu karar Malatya Valiliği tarafından yürütülür ve yayımı tarihinde yürürlüğe girer.