Malatyalılar, bu sefer de üzüm hasadına başladı.

Malatyalılar, bu sefer de üzüm hasadına başladı.

Yetiştiriciler tarafından pekmez, pestil ve kurutmalık için bağlardan tek tek koparılan ve toplanan Malatya’nın yerli üzümleri, tüm tazeliğiyle meyve tabaklarındaki yerini de aldı. Büyüklüğü ve lezzetine göre fiyatları değişen üzümlerin kilosu 5 ila 10 TL arasında satılıyor.

Binbir emek ve zahmetle kayısı hasadını tamamlayan Malatyalılar, bu sefer de üzüm hasadına başladı. Pazarda 10 liraya alıcı bulan ve yerine göre yaklaşık birkaç haftayı bulacak olan üzüm hasadında dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Hakan Sağır, “ Bu hafta üzüm hasadının yapıldığı haftadır. Genellikle üzümü sapından üzüm makasıyla keser sonra tenekelere koyarız. Eğer bu üzüm evde meyve olarak yenilecekse ayrılır serin bir yerde muhafaza edilir. Eğer pekmez ya da pestil yapılacaksa yine aynı şekil ayrı bir yerde onlar muhafaza edilir. Pekmez, pestil için beyaz olan ya da sarı olan üzüm ayrılır. Siyah olan üzüm genellikle kurutmalık olarak kullanılıyor, bunun yanında meyve tabağına konulan üzüm içinde siyah ve beyaz ya da sarı olan üzüm kullanılır.  Kurutmalık üzüm için kovalara konulan üzümler sergi alanına taşınır. Bu üzümleri sermek için de karton, kâğıt, bez veya gazeteye ihtiyaç duyuluyor.  Bunlardan herhangi birinin üzerine üzümler serilir. Bu üzümleri serdiğimiz yer güneşlik bir alana bakan bir yer olmalı. Biz genelde üzüm sapını batıya doğru çevirip üzümleri öyle seriyoruz.  Bu üzümler orada yaklaşık 2 hafta kadar bekliyor kuruması için. Burada üzümler bozuk, güzel, küçük, büyük, çekirdekli ve çekirdeksiz diye birkaç çeşide ayrılır.  Bu çeşitlere ayrılan ürünler ona göre pazar esnafı tarafından belli fiyatlara alınır” ifadelerini kullandı.
“En küçük ve çekirdeksiz olan üzüm her zaman gözdedir çünkü bu pahalıya gidiyor ve az bulunuyor” diyerek sözlerine devam eden Sağır, “Bu yüzden üretici çekirdeksiz küçük üzümü bulmada yarışır. Üreticilerimiz üzümlerin fide halinde dikimini yaparken ve aşılama işlemini yaparken bu konuda hassas davranıyor. Üzümlerin çekirdekli oluşu, rengi, salkımın büyüklüğü ve salkımda çürüyen üzümün olup olmayışı üzümün fiyatının düşmesine neden olabiliyor. Bu nedenle lezzeti ve büyüklüğüne göre fiyatları pazarda 5 TL ile 10 TL arasında değişiyor

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme