Maymun çiçeği virüsü yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün şimdiye kadarki en tehlikeli varyantının yayıldığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün şimdiye kadarki en tehlikeli varyantının yayıldığını belirtti.

DSÖ, maymun çiçeği virüsünün (Monkeypox)) yeni varyantının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğu sınırında yoğun bir şekilde göründüğünü belirtti.

Hızla yayılan ve "şimdiye kadarki en tehlikeli varyant" olduğunu açıklayan DSÖ, mevcut salgın cinsel yolla bulaşmayla tetiklendiğine dikkat çekti.

Mpox'un ten tene temasla da geçebileceğine dair kanıtlar var.

Maymun çiçeği nedir?

Monkeypox yani bilinen adıyla maymun çiçeği hastalığı ateş, halsizlik, ciltte kabarıklık ve kabuklanmaya neden olan bulaşıcı bir zoonotik hastalıktır. Bu hastalığa Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bilinmektedir. Orthopoxvirus, insanlarda, memeli canlılarda, omurgalılarda ve eklembacaklılarda konakçı görevi görmektedir. Orthopoxvirus ile bağlantısı bulunan hastalıklar çiçek, sığır çiçeği, horsepox, camelpoks ve maymun çiçeğidir. Bunların arasında en çok bilinen çiçek hastalığına neden olan variola virüsüdür. Çiçek hastalığı etkin bir aşılama programı sayesinde 1980’li yıllarda etkinliğini yitirmiştir.

Maymun çiçeği hastalığı Batı ve Orta Afrika bölgesinde görülen ve bu bölge üzerinden dünyaya yayılım gösteren viral bir zoonotik hastalıktır. Maymun çiçeğinin klinik bulguları çiçek hastalığıyla benzerlik gösteriyor olsa da bulaş yönünden çiçek hastalığına nazaran daha az bulaşıcıdır. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşılar monkeypox için de koruma sağlamaktadır.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü (monkeypox) hayvanlardan insanlara enfekte olmuş hayvanın kanı yoluyla, vücut sıvısıyla, deri-mukoza lezyonlarıyla doğrudan temasla (yemek, ısırılmak vb.) geçmektedir. İnsandan insana bulaşma ise enfekte olmuş bir kişiyle veya o kişinin kullanmış olduğu (yatak, havlu vb.) nesneler aracılığıyla gerçekleşmektedir. Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığı fakat bunun gerçekleşmesi için uzun süre yüz yüze (yakın) temasın olması gerektiği düşünülmektedir. Bu nedenle aynı evi paylaşanlar, iş vb. ortamlarda uzun üzere yan yana bulunanlar ve enfekte bireye temas eden sağlık çalışanları risk oluşturmaktadır.

Genel olarak maymun çiçeğinin bulaşma yollarını aşağıdaki gibi sıralanabilir;

-Yüz yüze yakın temas (solunum damlacıkları)

-Enfekte hayvan veya insanla temas

-Virüsün geçiş yaptığı materyallere temas

-Vücut sıvıları

-Lezyonlar (İLKHA)

Bakmadan Geçme