- Haberler
- Gündem
- Memur emeklisine yüzde 50, işçi emeklisine yüzde 30 zam yapılıyor. Bu da doğru değil
Memur emeklisine yüzde 50, işçi emeklisine yüzde 30 zam yapılıyor. Bu da doğru değil
Memur emeklisine yüzde 50, işçi emeklisine yüzde 30 zam yapılıyor. Bu da doğru değil
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfınca, “Cumhuriyet’imizin 100. Yılında Çalışma Hayatı” ana temasıyla Ortak Paylaşım Forumu’nun beşincisi İstanbul’da düzenlendi.
Gerçekleşen foruma; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof.Dr. Vedat IŞIKHAN, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür BURAK AKKOL, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE), Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), BusinessEurope, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve OECD ile işçi ve işveren sendikaların temsilcileri yer alırken, çok sayıda katılımcı da çevrim içi olarak programı takip etti.
İstanbul’da beşincisi gerçekleşen “Cumhuriyet’imizin 100. Yılında Çalışma Hayatı” ana temasına sahip olan forum, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak AKKOL’un konuşmasıyla başladı. Katılımcıların konuşmasının ardından TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, forumda açıklamalarda bulundu.
Kamuda işçilerinin mağduriyeti, taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi, gelir vergisinin güncellenmesi konularında açıklamalarda bulunan Genel Başkan Ergün ATALAY, vergide adaletin sağlanması için tüm illerde kapı kapı gezerek, konuyu anlatacaklarını söyledi.
Artan enflasyon ve alım gücünün gerilemesinden kaynaklı yapılan toplu sözleşmelerin değerinin düştüğünü belirten Genel Başkan ATALAY, “Kamu işçilerinin mağduriyeti giderilmeli. 8 ay evvel yapılan topu sözleşme zammının hükmü kalmadı. Çünkü enflasyon artıyor. Alım gücü geriliyor. Düzenleme yapılması gerekiyor. Aksi halde kamuda çalışacak işçi kalmayacak. Ocakta şu kadar, Martta şu kadar zam doğru değil.” dedi.
“VERGİDE ADALET SAĞLANMALI”
Gelir vergisinin bir an önce güncellenmesi ve vergide adaletin sağlanmasının gerekliliğine vurgu yapan ATALAY, “Benim yılda iki maaşım vergiye gidiyor. Böyle bir sistem dünyanın hiçbir yerinde yok. “Gelir vergisi tarifesi güncellenmeli, vergi adaleti sağlanmalı. Az ücret alandan az, çok ücret alandan çok vergi alınması sağlanmalı. Vergi sistemini, bunu illerde kapı kapı anlatmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Emekli maaşlarının eşitsizliğine ve taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını hatırlatan Genel Başkan ATALAY, “Çöp arabasının arkasında iki işçi var; ikisinin arasında 10 bin lira maaş farkı var. Biri şirket, biri belediye elemanı. Taşeron işçilerin kadroya geçmesi için sözler tutulmalı. Aksi halde bu ülkede iş barışını sağlayamazsınız. Emekli maaşlarının eşitsizliği ortada. Memur emeklisine yüzde 50, işçi emeklisine yüzde 30 zam yapılıyor. Bu da doğru değil.” İfadelerini kullandı.
İşçisi, memuru, işsizi bu ülkenin yüzde 65’i olduklarını ancak mecliste kendilerinden kimse bulunmadığı için problemlerin gündeme gelmediğini belirten ATALAY, 20 senedir şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi için kapı kapı dolaştıklarını, Kovid-19 salgınının ardından gıdanın öneminin görüldüğünü, özelleştirilmeyen fabrikaların sayısının çok az kaldığını, sendikalaşmanın önemli olduğunu ve sendikalaşmayı itibarsızlaştırmayı doğru bulmadığını da sözlerine ekledi.