Mor Reyhanı büyük pazarlarda hak ettiği değeri bulma yolunda ilerliyor
Mor Reyhanı büyük pazarlarda hak ettiği değeri bulma yolunda ilerliyor
Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, daha önce ailelerin yalnızca kendi ihtiyaçları için yetiştirdiği Arapgir Mor Reyhanı'nın, bugün ilçenin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynadığını söyledi.
Malatya Tarım ve Orman il Müdürü Osman Akar, coğrafi işaret tescil belgesine sahip Arapgir Mor Reyhanı bahçesinde ve yöresel ürünler kurutma ve paketleme tesisinde incelemelerde bulundu.
"Mor Reyhanı büyük pazarlarda hak ettiği değeri bulma yolunda ilerliyor"
Yapılan incelemelerin ardından açıklamada bulunan il Müdürü Osman Akar, "Eskiden yalnızca ailelerin kendi ihtiyaçları için yetiştirdiği Arapgir Mor Reyhanı, bugün ilçenin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynuyor. Arapgir Mor Reyhanı, benzersiz rengi, kendine has aroması ve büyüleyici kokusuyla sadece bir bitki değil, aynı zamanda Arapgir'imizin kültürel kimliğinin ve tarımsal gücünün de simgesi. Bu eşsiz bitki, çevresine yayılan mor tonlarıyla doğayı süslerken, sadece Arapgir’in bereketli topraklarında bahçelerde değil, büyük pazarlarda da hak ettiği değeri bulma yolunda ilerliyor" ifadelerini kullandı.
"Mor reyhan bölge ekonomisine kalıcı katkılar sağlamaktadır"
Yöresel ürünler kurutma ve paketleme tesisinde incelemelerde bulunan Akar, şunları kaydetti:
"Bölgenin kültürel zenginliklerini koruma ve ekonomik değer yaratma anlamında büyük bir öneme sahip olan tesiste; Coğrafi İşaret Belgeli Mor Reyhan gibi ürünler tesiste özenle kurutulmakta, işlenmekte ve paketlenmekte. Geleneksel üretim metotlarının modern teknolojiyle buluşturulması, yerel üretimin sürdürülebilirliğini sağlarken, aynı zamanda bölgenin markalaşmasına da katkı sunmakta. Tesiste reyhan draje şekeri, kolonya, çay gibi ek ürünler de yer alarak bu çeşitlilik zenginleştiriliyor. Üzüm ve Mor Reyhan Diyarı Arapgir'imiz bu tesis aracılığıyla yerel değerlerini şehrimize ve ülkemizdeki pazarlara sunabilmesi hem tarımsal üretimin niteliğini artırmakta hem de bölge ekonomisine kalıcı katkılar sağlamaktadır." (İLKHA)