Muhteşem Proje Ergenlik Dönemi Ana-Baba Okulu

Muhteşem Proje Ergenlik Dönemi Ana-Baba Okulu

Sosyal Hizmet Uzmanı Hakan Berktaş 2002-2004 yıllarında Hollanda'da hazırladığı 'Ergenlik Dönemi Ana-Baba Okulu' projesini güncelleyerek merkezi İstanbul'da bulunan kurucusu olduğu Sosyal Rehberlik Merkezi'nde uygulamaya başlayacaklarını söyledi.

HABER MERKEZİ

Sosyal Hizmet Uzmanı Hakan Berktaş 2002-2004 yılları arasında Hollanda'da hazırladığı 'Ergenlik Dönemi Ana-Baba Okulu' projesini Türkiye ile tanıştıracak. Projeyi güncelleyerek merkezi İstanbul'da bulunan kurucusu olduğu Sosyal Rehberlik Merkezi'nde uygulamaya başlayacaklarını söyleyen Hakan Berktaş, programın tüm aşamalarını ve eğitim programını kendisinin hazırladığını belirterek şu bilgileri verdi: "Bu projemizle aileyi güçlendirmek birincil amacımızdır, aslında insanların karakter ve kişilik oluşumları, hayat motivasyonları, beklentileri, iç huzuru ve benzeri gibi etmenler ailedeki yaşam şekline göre şekillenmektedir. Başarılı insanların büyük çoğunluğu huzurlu aile ortamında yetişen kişilerdir, özellikle insanların iç huzurlarının olması bir çok norm dışı davranışın oluşmasını engellemektedir. Ergenlik dönemi en az 0-6 yaş dönemi kadar insanların kişilik gelişiminde önemli bir rol oynar. Madde, sigara, alkol kullanımı gibi alışkanlıkları, cinsel kimlik gelişimleri, gelecek kurma konusunda, hayat ve başarı motivasyonları bu dönemde şekillenir. Peki bu açıdan bakıldığında neler yapılmalı? Nasıl yapılmalı? İşte bu projemizle eşler arasındaki iletişim problemlerini, beklentilerini, farkındalıklarını geliştirici çalışmaları 16 haftalık bir eğitim programı dahilinde uyguluyoruz. Burada sadece anne babaları değil, aynı zamanda ergen çocukları da programa dahil ediyoruz. Projede 0-6 yaştan başlayarak çocukların gelişim dönemleri, her yaşın özellikleri ailelere anlatılmaktadır. Bu sayede ebeveynler çocuğuma neler oluyoru öğrenirken, ergen çocuk da kendisine neler olduğunu anlamaya başlamaktadır. Çocukların aslında üç ebevenleri vardır, bunlar anne, baba ve her ikisi arasındaki iletişimdir. Biz 16 hafta boyunca her hafta belli konular işleyeceğiz, ayrıca anne babalara ev ödevleri vereceğiz, bu verilen ev ödevleri anne babaların haftalık yapacakları ve dikkat edecekleri davranış ve sözleri kapsayacak. Bu şekilde ailelerini yeniden inşa edecekler. Aslında bu eğitimlere katılan ebeveynlerin kendileri hakkında da iç görü kazanmaya başladıkları, yapmış oldukları davranışların nedenleri hakkında genel bir bilgi kazandıkları, hatta anlatılan bilgilerle onlarda kendi anne babalarının davranış kodlarını çözümlemeye başladıkları kısa sürede anlaşılmaktadır. Kadın-erkek iletişim yöntemleri ve birbirlerinden beklentileri  konularında bilgilendirme ve farkındalık eğitimini kapsayan programda ebeveynlerin öğreneceği konuşma ve iletişim teknikleri, çocukların özgüven ve özsaygılarının sağlam gelişmesini de sağlayacaktır."

Bu projenin bir özelliğinin de evlilikte ortaya çıkan sorunların başında yaratılış fıtratı olarak kadın ve erkeğin birbirini tanımaması olduğunu, yaşanan konuları farklı değerlendirdiklerini, eşitlik mantığı içerisinde değerlendirmenin yanlış olduğunu, ancak bunun da beraberinde bir çok sorunu getirdiğini ifade eden Berktaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kadın ve erkek kanuni haklar önünde eşittir, ancak psiko-sosyal, fiziksel, biyolojik açıdan çok farklıdırlar, denktirler. İşte bu eğitimde, bu farklılıklar üzerinde de durularak farkındalığın artması sağlamaktadır. Muhteşem bir proje olan bu çalışmanın katılanlara öngörü kazandıracağına ve önleyici bir hizmet olacağına deneyimlerimle inanıyorum."

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme