Elinizde sürekli ve her alanda kullandığınız bir akıllı telefon olsa ve dünya üzerinde işlem yaptığınız tüm kayıtlar ve belgeler bu telefon ile size sunulsa, hatta tüm bu işlemleri telefonu taktığınız bir gözlük ile gözünüzün hareketlerine göre komutlandırılsa, yaşadığınız bu durumu kendinizi dinlediğinizde nasıl tepki verirdiniz?
İnsan, gelecekte yaşadığı bir günü çok daha efektif kullanabilmek için bir dizi kuralları uygulamaktan vazgeçerek, yeni yaşam standartları belirlemeye başladığında, sabah kalktığınız, akıllı ev sistemleri otomasyonları ile farkedilip, odanızın perdeleri otomatik olarak açılır, yatağınız toplanır bir teknoloji, güne iyi başlamanızı sağlayabilir. Sizin hareketlerinize göre aydınlatmaları çalıştıran, kahvaltınız için sizin sevdiğiniz tüm besinleri hazırlayarak servis yapan, giymek istediğiniz kıyafetlerin kombinini hazırlayan, evden çıkarken aracınızı ayağınıza çağıran ve çıktığınızda tüm evi stand by konumuna alan bir eviniz olabilir.
Arabanıza bindiğinizde gitmek istediğiniz konumu belirleyerek otomasyon sistemi ile kendi kendine giden bir aracın içerisinde yapacağınız işleri planlayarak günün programını size sunan telefonunuzu inceleyebilirsiniz. Daha da ileri bir teknoloji ile akıllı şehir otomasyonları kullanan bir ilde yaşıyorsanız aracınızın ve telefonunuzun bu akıllı şehir sistemine entegrasyonu ile trafiğin yoğunluğuna göre zamandan tasarruf edebilir, günün gelişmelerini takip edebilir ve şehirde kurumsal işlemlerinizi yürütebilirsiniz.
Tüm bu anlattıklarım size hayal gibi ya da bilim kurgu filmi gibi gelebilir. Şimdilerde maliyetleri ve teknolojileri itibari ile çok mümkün görünmese de geleceğin teknolojilerini, şimdiden öngörebilmek artık çok zor değil. Çünkü yukarıda bahsi geçen tüm teknolojilerin alt yapısı hazırlandı hatta bir kısmı halihazırda kullanılabilir durumdadır. Büyük veri, yapay zeka, akıllı otomasyon sistemleri, iletişim teknolojileri, birbirleri ile entegre edilmeye başlandığında hayatınız kolaylaşacak, zamanı efektif kullanmaya başlayacaksınız. Gelecek belki 50 belki 100 yılın sonrasında işte bu teknolojilerin kullanımını sağlayan, nesnelerin interneti ve insanların internet üzerinden nesneler ile komutlandırılmış etkileşimleri olacaktır. Nesnelerin interneti, içeriğinde basit anlamda, elektronik komutları alarak işlenmesini sağlayan devre kartları mevcut. Bu devre kartları üzerinde hazırlanan ve algoritmik bir sıraya göre dizilmiş bir çip, çipin işlemesini sağlayan ethernet vb. devre komut girişleri ile empedans, röle veya direnç gibi elektronik entegreler mevcuttur. Devre kartı, çip sayesinde gelen komutu işler ve devrenin elektriksel işlemlerini açıp kapatarak ilgili komutun nesne üzerinde yerine getirilmesini sağlar.
Geleceğin teknolojileri insan için yaşam kolaylığı sağladığı gibi yenilenebilir enerji ile birlikte çevrenin ve doğanın korunması için de büyük bir rol üstlenecektir. Hava kirliliğinin azaltılması, su kaynaklarının efektif kullanımı, geri dönüşüm tesisleri ile toprağın temizlenmesi sağlanacaktır. Teknolojiler, etkin kullanıldığında en yüksek verim sağlanabilir.
Bazı Faydalı Linkler;
https://www.youtube.com/watch?v=n12RPjnYg9w https://www.youtube.com/watch?v=ZpMKdq0LRb8 https://www.youtube.com/watch?v=ABrjdyavqkI
Önder SÖNMEZ
Bilgisayar Mühendisi