Nilüfer Bengal'de Açan En Güzel Çiçektir

Nilüfer Bengal'de Açan En Güzel Çiçektir

Ankara’da Bangladeş Büyükelçiliğinde 16 Aralık 2021’de Zafer Bayramı’nın 50. yıldönümü etkinliği düzenlendi.

 

 

Bir ülke düşününki nehirler ve göller ile kaplı olsun. Bu nehir ve göllerinde kendiliklerinden büyüyen rengarenk nilüferler yetişsin. İşte bu ülke Bengallerin ülkesi yani Bangladeş’tir. Bangladeş Güney Asya’da Bengal körfezinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin yüzölçümü Türkiye’nin beşte biri kadar olmasına rağmen ülke nüfusu Türkiye’nin iki katından fazladır. Dolayısıyla kilometre kareye düşen insan yoğunluğu Türkiye’ye göre 10 kattan fazladır.

 

Bengallerin Türkler ile kültürel ve tarihsel bağları Andicanlı Gazi Zahirüddin Mirza Babür’ün Gürkanlı Devletiyle, Semerkantlı İmam Maturidi’nin inanç sistemini yorumuyla, Buhara’nın Yedi Piri’nin irfan mektebiyle kesişmektedir. Geçtiğimiz yüzyılın başında Bengallerin Türk Kurtuluş Savaşına maddi yardımlarının yanı sıra Nazrul İslam gibi şairlerinin basın yoluyla verdikleri manevi destekleri de asla unutulmayacaktır.

 

Bengal bölgesi yüzlerce yıl İngiliz İmparatorluğu’nun sömürgesi iken 1947’de Doğu Pakistan olarak Pakistan’ın bir parçası olarak İngiliz sömürüsünden kurtulmuştur. Ancak daha sonra yaşanan sorunlardan dolayı Doğu Pakistan’da yani Bengal bölgesinde iç savaş çıkmıştır. Bengal’de 26 Mart 1971’de başlayan savaş 16 Aralık 1971’de zaferle sonuçlandı. Böylece Bangabandhu Şeyh Mucibur Rahman önderliğinde Bangladeş’in bağımsızlığının yolu açılmış oldu.

 

Bu zaferden yarım asır sonra Ankara’da Bangladeş Büyükelçiliğinde 16 Aralık 2021’de Zafer Bayramı’nın 50. yıldönümü etkinliği düzenlendi. Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan, “Türkiye ile ortak tarih, inanç, kültür, çıkarlara ve karşılıklı güvene dayalı, kökü bin yıllar öncesinde olan ilişkilere sahibiz” diye konuştu.

 

Etkinliğin düzenlendiği Bangladeş’in Ankara Büyükelçiliği binası geleneksel Bengal mimarisiyle inşa edilmiştir. 14 Eylül 2020’de Başbakan Hasina’nın interaktif katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Bangladeş’in Ankara'daki yeni büyükelçiliği kırmızı tuğlalarıyla geleneksel Bangladeş mimarisi özelliklerini taşımaktadır. Elçilik kompleksinde Bangladeş’in birçok değeri tablo, büst, kabartma (rölyef), duvar resimleri gibi çeşitli sanat eserleriyle yaşatılmaktadır. Ülkenin özgürlük mücadelesini simgeleyen duvar resimleri dikkat çekerken, milli değeri olan bitkilerin ve hayvanların çeşitli sanat eserleriyle temsili sunumu yapılmaktadır. Bunlar içerisinde ilk göze çarpan ülkenin resmi armasında da yer alan çeltikle birlikte yer alan nilüfer (water-lily) çiçeğidir.

 

Hani bir söz vardır ya “kimi insanlar nilüfer çiçeği gibidir, ne kadar çamur atılırsa atılsın kir tutmaz” diye belki de bu söz nilüfer ile kendilerini simgeleştiren Bengal halkı ve onların devletleri için de söylenebilir. Bangladeş Devleti de armasındaki nilüfer çiçeği gibidir, ne kadar dezenformasyan yaparsanız yapın onu kirletemezsiniz.

 

Ahmet AKALIN

Ankara Üniversitesi Doktora Öğrencisi

RTÜK Üst Kurul Uzmanı

 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme