O Günleri Anlatırken Gözyaşlarına Hâkim Olamadı!

'Deprem Süresinde Şehrimizde Bin 236 Cenaze Vardı'

Malatya Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanı Osman Gönültaş, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından Malatya’da yaşanan deprem sürecini ve defin işlemlerini anlattı. O günleri anlatırken gözyaşlarına hâkim olamayan Gönültaş, “Deprem süresinde şehrimizde bin 236 cenazemiz vardı. Belki bir ailenin 5 bir ailenin 2 cenazesi vardı ama Büyükşehir Belediyesinin bin 236 cenazesi vardı” dedi.  
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde büyük yıkımlar olmuş, binlerce vatandaş hayatını kaybetmişti. Nitekim bu illerden birisi de Malatya’ydı ve Malatya’da bin 236 vatandaş hayatını kaybetmiş, binlerce vatandaşta yaralanmıştı. Depremin ilk saatlerinde ekibiyle sahada olduğunu ifade eden Gönültaş, ilk önce vatandaşın açıkta kalmaması için imkânları dâhilinde çadır kurduklarını, akabinde de enkazlardan çıkan her cenazenin İslami usullere uygun olarak defin işlemlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. 
Öte yandan çevre illerden gelen cenazelerin yıkama ve defin işlemlerini de yaptıklarını söyleyen Gönültaş, Malatya’ya dışarıdan ilk günlerde 90 cenazenin geldiğini ifade ederek, “Bazı illerde yıkama ve kefenleme olmadığı için vatandaşta bu işlemin Malatya’da yapıldığını duyunca cenazesini getirip, yıkattı, kefenletti ve tekrardan kendi iline cenazesini götürdü ve defnetti” diye konuştu. 

“DEPREMİN İLK SAATLERİNDE 78 ADET ÇADIR KURDUK”
“Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan depremin hemen akabinde depremde ailesine bir şey olmamış ve gelebilecek durumda olan tüm personelin mesaide olması talimatını verdi” diyen Gönültaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Tabii biz ilk olarak enkaz bölgelerine giderek Malatya’nın muhtelif yerlerinde çadır kurulumu yaptık. Depremin ilk saatlerinde toplamda 78 adet çadırlar kurduk.Ayrıca depremde kalacak yeri olmayan çevredeki vatandaşları buralarda çadırlar kurarak misafir ettik. Sıcak çorba ikramında bulunduk. Daha sonra enkazlardan cenazeler çıkınca, enkazlardan mezarlığa cenaze taşımaya başladık. Normalde biz 2 parselde defin işlemi yaparız ama deprem sürecinde biz 7 parselde çalışmaya başladık. Sayın Başkanımız Selahattin Gürkan’ın talimatıyla diğer birimlerden de bize destek geldi. Allah bir daha ne bizlere ne de başkalarına bu acıları yaşatmasın.  Zorlu bir süreçti. Şehrimizde büyük yıkım olmasına rağmen cenaze sayımız bin 236 tanedir.  Bin 236 cenazenin tamamını tek tek yıkayarak, kefenleyerek, namazlarını kıldırarak definlerini gerçekleştirdik.Adli tıp doktorlarımız, savcılarımızın da burada işlemleri vardı. Onların işlemleri bittikten sonra Vatandaşa defin ruhsatını veriyorduk ve bilgi işlemden cenazenin kayıt işlemlerini, yaptırdık. Bilgi işlemden sonra morgdaki hocalarımıza evrakları gönderiyorduk. Daha sonra hocalarımız sırayla cenazeleri yıkamaya ve kefenlemeye aldılar. Bu anlamda Diyanet İşleri Başkanlığından Malatya’ya gönüllü gelen hoca arkadaşlarımız oldu. Vatandaşlarımızdan gönüllü olarak çalışmak isteyenler oldu. Aslında bu deprem bize Türk milletinin bir kez daha birlik ve beraberliğini gösterdi.”
MALATYA’YI DUYAN GELDİ
Çevre illerden Malatya’ya gelen cenazelerin de yıkama ve defin işlemlerini gerçekleştirdiklerini belirten Gönültaş, “Malatya’da bin 236 cenazemiz vardı. Bunun 36’sı Akçadağ, 142’si Doğanşehir, 1’i Darende’den geldi. Bin 236 cenazenin 746’sını Şehir Mezarlığına defnettik. 490’ını il ilçe ve mahallelere götürdük. Ayrıca şehrimize dışarıdan 90 tane daha cenaze geldi. 60’ı Adıyaman, 1’i Elazığ, 29’u Kahramanmaraş’tan geldi. Dışarıdan gelip diğer ilçelerimize defin ettiğimiz cenaze sayımız da 19’dur. Adıyaman 11, Kahramanmaraş 7, Osmaniye 1’dir. Şöyle buralarda yıkama ve kefenleme olmadığı için vatandaşta bu işlemin Malatya’da yapıldığını duyunca cenazesini getirip, yıkattı, kefenletti ve tekrardan kendi iline cenazesini götürdü ve defnetti” dedi. 
“ANNE VE KIZINI BERABER GÖMDÜK”
Yaşanan depremin ardından yaşadıkları duygusal anları da anlatan Gönültaş, “Deprem şahsım başta olmak üzere hepimizi derinden etkiledi. Depremden sonra yalnız kaldığım zamanlar hep ağlıyorum. Bu acı anlatılmaz, Allah bir kez daha yaşatmasın.  Belki depremde yakınından bir iki kişiyi kaybeden vardı. Belki kiminin yoktu belki de birkaç cenazesi olan vardı ama bizim Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak bin 236 tane cenazemiz vardı. Malatya’ya gelen cenazelerin tamamını tek tek gördüm ve hepsiyle ailesiymişiz gibi ilgilendik. Defin sırasında çok duygusal anlarda yaşadık. Anne ve kızı enkazda bir birlerine sarılı halde bulununca, ailesinin de isteği üzerine anne ve kızı beraber gömdük. Bir aileden 5 kişi vefat etmişti. 2’si önce geldi diğer 3 cenaze gelene kadar beklettik. Sonra tüm akrabaların defnini yan yana gerçekleştirdik. Yarın bir gün mezarlık ziyaretine geldiklerinde parsel parsel aramaktansa bir arada dualarını yapabilsinler diye. Mesela Adıyaman’ın bir köyünde 51 cenaze geldi. O köyden gelen cenazelerin tamamı akrabaydı.  Dağ köyün üstene doğru gelmiş insanlar hayatlarını kaybetmiş, orada da toplu defin olduğu için akrabaları, ‘biz cenazelerimizi Malatya’ya götüreceğiz’ demişler ve biz bu aile için ayrı bir parsel açtık” kelimelerine yer verdi. 
Türkiye’nin her köşesinden yardıma gelen belediye ve belediye ekiplerine teşekkürlerini ileten Gönültaş, “Malatya’da tüm cenazeler defnedilene kadar personelimiz hiçbir yere gitmedi. Bu anlamda personelime teşekkürlerimi sunuyorum neticede bizlerde depremzedeydik. Bizde personelimde depremzede olduğumuzu unutarak, durmadan çalıştık. Ayrıca dışarıdan bize desteğe gelen Elazığ Belediyesi, Van Büyükşehir Belediyesi, Ordu Belediyesi, Erzincan Üzümlü Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Belediyesi, Erzurum Hınıs Belediyesi, Şırnak Belediyesi, Muş Belediyesi, Bitlis Belediyesi, Bingöl Belediyesi tamamı araçlarını bizlere gönderdiler. Tabii sadece bu saydıklarım değil Türkiye’nin her yerinde desteklerini esirgemeyen belediye başkanlarımıza ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek cümlelerini sonlandırdı.

HABER: SAİD YALÇIN 


 

Bakmadan Geçme